Български художници срещу войната, насилието и безразличието към нея

Инициативата бе проведена под формата на онлайн изложба, под надслов „Изкуството във време на война и безразличие“. Тя е организирана от Даниела Стойкова, с помощта на Национален фонд култура, като обединява 18 български художници-любители. Всички те, заедно, се противопоставиха на войната чрез силата и „езика“ на изкуството. Представените картини по време на събитието са изработени в различни техники и стилове: маслени, акрилни бой на платно, яйчна темпера на дърво, сухо плъстене, графитен спрей, акварел, дори с помощта на кафе и вълна.

Сред произведенията на изкуството може да проследим различни сюжети, които преливат от емоции и послания. Наблюдаваме отявлен дуализъм: борба между тъмнината и мрака, множество символи, дълбока семантика, завоалирани послания. Така в едни творби се усещат страхът, тревогата и ужасът, а в други изкуството по чудодеен начин се явява преграда, щит към негативните емоции и страданието. Всеки от художниците любители, колкото и да е трудно да използваме тази дума за представените творци, разкрива своя почерк. „Черният лебед“ на Ваня Мрекьова, например, се превърна в символ на непредвидените промени и неочаквани събития в световната история, според Насим Талеб. А битката между мрака и светлината се усеща от всяка човешка пора в изобразените мрачни балерини, черни сълзи, кукери в битка с демони и зли сили в творбите на Ивайло Манушев и особено от мрачните краски и тонове в художествения полет на Магдалена Пейчева, Стефка Николова и картината „Апокалипсис“ на Боряна Рекарова. Маслената картина „Вълча Луна“ на Галина Златкова, на свой ред, представя пламъка на войната, който изпепелява една земя и я обагря в червено.

Ала страхът, тревогата и апатията, сякаш се изпаряват в следващите художествени творби. Картината „Животът винаги намира начин“ на Диана Костова символизира, че дори в разруха, война и безразличие малки семенца любов и светлина винаги пробиват тъмата и раждат нов живот. Отново символ на надеждата е и творбата „Приказна светлина“ на Тодор Георгиев. Белите гълъби на Емилия Василева символизират мира и надеждата; а упованието в Бога се усеща от ангелите в платната на Теодора Блажева и иконописта на Тошко Вачев. Все пак надеждата и вярата в Доброто никога не ни изоставят, особено когато творим. В картината „Като пясък през ръцете“ на Боряна Рекарова се усеща контрастът между реалност и надежди представен по интересен и оригинален начин. Затова нека се уповаваме по-често на изкуството и да помним, че войната и безразличието към Доброто и Справедливостта, човешкото страдание и мъка, са изконното Зло! Нека не бъдем безчувствени пред него!

Разгледайте онлайн изложбата тук: – https://dstoykova.com/izkustvoto-vav-vreme-na-voina-i-bezrazlichie
В нея участват творците: Боряна Рекарова, Галина Златкова, Джена Андонова, Магдалена Пейчева, Галина Кичева, Ели Лафчийска, Ивайло Манушев, Ваня Мрекьова, Румяна Цветкова, Павлета Унджиева, Тодор Георгиев, Тошко Вачев, Стефка Николова, Димитрина Латровалиева, Диана Костова, Емилия Василева, Петя Камбурова, Теодора Блажева.

Събитието представлява първата инициатива по проекта „Арт пространство: интерактивна платформа за любителско изкуство“ по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество към НФ “Култура”.

Новата интернет-платформа за изкуство цели да подпомага творци от цялата страна, посредством онлайн изложби на доброволен и свободен принцип.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*