Виртуална реалност – технологията, която сбъдва мечти

Природата е дарила човека с богато въображение. В своите представи той може да види образите на своите мечтите. В последните години науката толкова се разви, че вече съвременните технологии напуснаха лабораториите и от тях започнаха да се ползват обикновените хора. Една такава технология е виртуалната реалност, чрез която човешките мечти се сбъдват. Чрез нея може да пилотирате самолет, да посетите далечна планета и да правите всичко, което си пожелаете.

Какво е виртуална реалност?

Новите информационни технологии създадоха продукта “виртуална реалност” (VR). Това добило популярност словосъчетание, означава изкуствен свят, създаван чрез съвременните компютърни технологии. Създадените образи се наблюдават на дисплей или чрез използване на специални стереоскопични очила.

Пръв, през 1938г.,  използва словосъчетанието „виртуална реалност”, френският драматург Антонин Арто в книгата „Театъра и неговия двойник”. Терминът е използван за да се опише театъра, който според автора е реалност, която е илюзорна и напълно измислена.

Арто е създател на термина „виртуална реалност”, но не и на технологията, която си представяме днес щом чуем това словосъчетание. За създател на самата технология се счита изобретателят Мортън Хелиг, който през 50-те години на 20-и век демонстрира устройство наречено Sensorama. Sensorama представлявала кабинка за един човек, в която се прожектирали 3D изображения на фона на стерео звук, реалистични миризми и движения на стола като целта била потребителят да получи усещането, че изпълнява различни действия.

Голямото предизвикателство за потребителите е, че те могат да управляват своите действия в тази нереална среда с помощта на компютърната клавиатура или със специално проектирани за целта устройства. Виртуалните технологии навлизат все по-масово  в съвременния свят. Една от областите за приложение е във виртуалното обучение на космонавтите. Истинския бум на тези технологии е в т.н. „гейминг” индустрия, където компаниите се надпреварват да произвеждат игри за плейстейшъни.

В очилата за Виртуална реалност е вграден екран. Слагайки си очилата на този екран се възпроизвежда желаното от вас VR забавление. Тази прожекция създава илюзията за  мозъка, че ние сме там в тази измислена реалност. Виждате всичко както в реалния живот.

Виртуална реалност – приложение

Видео игри

Технологиите за виртуална реалност получи широко разпространение след появата на видеоигрите. Огромният пазар стимулира производителите в една непрекъсната надпревара за завоюване на пазарен дял.

Виртуалната реалност се използва не само за забавление. Учените работят по това как тя да бъде полезна на хората във всички области. Психолозите например я използват за лечение на много силни и повтарящи се страхове. Архитектите могат да те “разходят” в сграда, която дори не е построена. Диригентите могат да репетират, дори когато няма оркестър на живо.

Особено полезна е VR  технологията в учебните програми. Например продукта ClassVR предоставя хиляди ресурси с образователно съдържание за виртуална, добавена и смесена реалност. С 360-градусови изображения, видеоклипове и изследователски сцени, учителите могат бързо и лесно да създават плейлисти за уроци или дори да създават и качват собствено съдържание.

Виртуалната реалност е особено ефективна в областта на маркетинга и продажбите. Например автомобилни компании дават възможност на клиентите да конфигурират индивидуално желания от тях автомобил в своеобразен виртуален шоурум. Те дори имат възможност да разгледат и усетят автомобила в триизмерен вид и напълно реалистични условия на движение. По този начин през 2018 година Volkswagen представи новия Touareg със специално VR приложение.

Автомобилните компании прилагат VR очила и в работата на сервизните специалисти и механици. Усъвършенстваните VR инструменти позволяват проектиране на новите модели автомобили до най-малките детайли и изпробването им в различни симулации без да се налага изработването на скъпоструващи реални прототипи. Това спестява време и спомага за намаляване на развойните разходи. Цифровите технологии се използват и за целите на логистиката и професионалното обучение.

Bиpтyaлнaтa peaлнocт пpoмeни нaвицитe ни дa се нacлaждaвaмe нa любимитe cи cпopтни cъбития. Haциoнaлнaтa бacĸeтбoлнa acoциaция нa CAЩ (NBA) вeчe пpeдлaгa VR видeo зa пoтpeбитeлитe.

Πpoбив имa и в мyзиĸaлнaтa индycтpия. Caйтът Jaunt VR пpeдлaгa ĸoнцepти, зacнeти тaĸa, чe мoжeм дa ce дoĸocнeм oтблизo дo музикалните звезди. Πoтpeбитeли нa Rift и Google Cardboard мoгaт дa изживeят вълнeниeтo дa бъдaт нa cцeнaтa дo изпълнитeлитe.

Oбeщaвaщo e бъдeщeтo нa виpтyaлнaтa peaлнocт в ĸинoтo. Haчaлoтo бeшe пoлoжeнo c ĸpaтĸия филм Evolution of Verse – пъpвaтa ĸoмпютъpнa aнимaция, а вече много хора имат възможността да се насладят на любимите си филми ползвайки VR технологията.

Очила за виртуална реалност

Очила за виртуална реалност

VR технологията става все по-достъпна за всеки. В търговската мрежа се продават очила за виртуална реалност, като за екран се ползва мобилен телефон. Постоянно  излизат игри и филми на специални мобилни приложения. По този начин VR технологиите могат да се ползват от всеки на всяко едно място.

Вече има създадени ново поколение VR очила с вграден в тях Touch контролери. Контролерът има собствена операционна система, приложения, памет за записване на игри и филми.

За силни преживявания и гейминг компаниите предлагат комплект за виртуална реалност. При тях VR очилата работят в комбинация с  доста мощен компютър. Истинското VR удоволствие се нуждае от тежка видео обработка и поддържане на около 90 кадъра в секунда. С тези устройства удоволствието от забавлението става по-силно.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*