Гингивит (възпаление на венците): причини, симптоми, лечение

Заболяването гингивит е често срещана и лека форма на възпаление на венците, което причинява дразнене, зачервяване и подуване на  частта от венците около основата на зъбите. Важно е да се лекува своевременно защото може да доведе до много по-сериозно заболяване на венците, наречено пародонтит и загуба на зъби.

Най-честата причина за гингивит е лошата устна хигиена. Добрите навици за орално здраве, като миене на зъбите поне два пъти на ден, ежедневно почистване с конец и редовни прегледи при зъболекар, могат да помогнат за предотвратяване на гингивита.

Симптоми на гингивит

Здравите венци са твърди, бледорозови и плътно прилепнали около зъбите. Признаците и симптомите на гингивит включват:

 • Подути или подпухнали венци;
 • Мрачночервени или тъмночервени венци;
 • Венци, които кървят лесно, когато четкате или почиствате с конец;
 • Лош дъх;
 • Отдръпване на венците.

Кога да посетите зъболекар

Ако забележите някакви признаци и симптоми на възпаление на венците, уговорете среща с вашия зъболекар. Колкото по-рано потърсите помощ, толкова по-добри са шансовете ви да обърнете увреждането на гингивита и да предотвратите прогресирането му до пародонтит.

Причини за гингивит

Най-честата причина за гингивит е лошата устна хигиена, която насърчава образуването на плака върху зъбите, причинявайки възпаление на околните тъкани на венците. Плаката е невидим, лепкав филм, съставен главно от бактерии, който се образува върху зъбите ви, когато нишестето и захарите в храната взаимодействат с бактериите, които обикновено се намират в устата ви. Тя изисква ежедневно отстраняване, тъй като се образува бързо.

Постепенно плаката може да се втвърди под линията на венците в зъбен камък, който събира бактерии. Зъбният камък прави плаката по-трудна за отстраняване, създава защитен щит за бактериите и причинява дразнене по линията на венците. В това състояние имате нужда от професионално почистване на зъбите за премахване на зъбен камък.

Колкото по-дълго остават плаката и зъбният камък върху зъбите ви, толкова повече те дразнят венците около основата на зъбите ви, причинявайки възпаление. С времето те се подуват и лесно кървят. Може също да се получи зъбен кариес. Ако не се лекува, гингивитът може да премине в пародонтит и евентуална загуба на зъби.

Рискови фактори за възпаление на венците

Гингивитът е често срещан и всеки може да го развие. Факторите, които могат да увеличат този риск, включват:

 • Лоши навици за грижа за устната кухина;
 • Пушене или дъвчене на тютюн;
 • Напреднала възраст;
 • Суха уста;
 • Лошо хранене, включително дефицит на витамин С;
 • Зъбни възстановявания, които не пасват правилно или изкривени зъби, които са трудни за почистване;
 • Състояния, които намаляват имунитета като левкемия, ХИВ/СПИН или лечение на рак;
 • Някои лекарства, като фенитоин за епилептични припадъци и някои блокери на калциевите канали, използвани за стенокардия, високо кръвно налягане и други състояния;
 • Хормонални промени, като тези, свързани с бременност, менструален цикъл или употреба на противозачатъчни хапчета;
 • Медицински състояния като определени вирусни и гъбични инфекции

Усложнения от гингивит

Нелекуваният гингивит може да прогресира до заболяване на венците, което се разпространява в подлежащата тъкан и кост (пародонтит). Това е много по-сериозно състояние, което може да доведе до загуба на зъби. Смята се, че хроничното възпаление на венците е свързано с някои системни заболявания като респираторни заболявания, диабет, коронарна артериална болест, инсулт и ревматоиден артрит. Някои изследвания предполагат, че бактериите, отговорни за пародонтита, могат да навлязат в кръвообращението ви през тъканта на венците, като е възможно да засегнат сърцето, белите дробове и други части на тялото ви. Устната кухина, известна също като некротичен гингивит, е тежка форма на заболяването, която причинява болезнени, инфектирани, кървящи венци и язви. Това състояние е често срещано в развиващите се страни, които имат лошо хранене и лоши условия на живот.

Предотвратяване възпалението на зъбите

Предотвратяването на възпалението на зъбите е с добра орална хигиена. Това означава да миете зъбите си поне два пъти дневно – сутрин и преди лягане – и да почиствате зъбите си с конец поне веднъж на ден. Още по-добре, четкайте след всяко хранене или лека закуска или според препоръките на вашия зъболекар. Почистването с конец преди четкане ви позволява да почистите разхлабените частици храна и бактериите.

Посещавайте редовно вашия зъболекар за почистване на зъбния камък, обикновено на всеки шест до 12 месеца. Ако имате рискови фактори, които увеличават шансовете ви за развитие на пародонтит – като сухота в устата, прием на определени лекарства или пушене – може да се нуждаете от професионално почистване по-често. Годишните рентгенови снимки на зъбите могат да помогнат за идентифициране на заболявания, които не се виждат при визуален зъболекарски преглед и да следят за промени в здравето на вашите зъби.

Почистване на зъбен камък
Почистване на зъбен камък

Хранене при възпалени венци

При възпалени венци е полезно да спазвате следните препоръки за хранене:

 • Приемайте храни, богати на витамин С;
 • Увеличете приема на храни богати на омега-3 – това са рибата и морските продукти;
 • Яжте сурови зеленчуци и пълнозърнести храни;
 • Избягвайте храни с рафинирани въглехидрати, захар и подсладени сокове.

Лечение на гингивит в домашни условия

Поддържането на добра хигиена на устната кухина е от решаващо значение за избягване на заболяването. В случай, че изпълнявате това основно изискване може да използвате сода за хляб при възпалени венци или вода за уста при гингивит:

 • Лечение със солена вода – изплаквайте зъбите 2-3 пъти на ден до 30 секунди;
 • Жабурене за възпалени венци с вода за уста с алое вера;
 • Изплакване с вода за уста с градински чай.

Стоматологични методи за лечение на гингивит

Преди лечението е необходимо стоматологът да постави точна диагноза, за да определи дали имате гингивит или пародонтит изискващ по-обстойно лечение. В случай на гингивит се прилагат следните стоматологични методи на лечение:

 • Почистване с ултразвук на всички зъби от плака и твърди отлагания;
 • Съставяне  на индивидуална програма за ежедневна лична хигиена на устната кухина;
 • Локално антибактериално лечение с разтвори и гелове с хлорхексидин;
 • Ефикасно лекарство за възпалени венци са медикаменти за  повишаване на  имунитета;
 • Специално лечение на гингивит с антибиотик за възпалени венци, антивирусни и противогъбични средства при установяване на конкретен патоген;
 • Физиотерапия и лазертерапия.

Източник: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453

Снимки: pixabay.com

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*