Детоксикация на черен дроб – митове и факти

детоксикация на черен дроб

Черният дроб е един от най-големите органи в човешкото тяло, който превръща токсините в отпадъчни продукти и пречиства кръвта. Като основна част от цялостната регулация на тялото, от първостепенно значение е да поддържате черния си дроб здрав.

През последните години много продукти и хранителни добавки за пречистване на черен дроб наводниха пазара, независимо дали става дума за преяждане с храна или алкохол, за поддържане на ежедневната чернодробна функция или за възстановяване на вече увреден черен дроб. От институтът „Джон Хопкинс” развенчават някои упорити митове за здравето на този важен орган. Според тях, въпросът за колко време се изчиства черния дроб, не трябва да се задава. Много хора смятат, че с подходящи рецепти за детоксикация на черния дроб ще могат да го възстановят напълно.  Всъщност по-важно е да не допуснем неговото увреждане.

Мит 1: Пречистването на черния дроб от алкохол е особено полезно. За колко време се изчиства черния дроб.

Факт: За добавките и билките за прочистване на черния дроб се твърди, че са лек за ежедневното му  здраве и го предпазват от увреждане. Предлага се специален чай за прочистване на черен дроб. Професионалните реклами също играят своята роля в това отношение.

Според специалистите от института доказано е, че някои често срещани съставки за пречистване на черния дроб от алкохол имат положителни резултати. Например белият трън намалява възпалението на черния дроб, а екстрактът от куркума предпазва от увреждане на черния дроб. Но въпреки това, няма достатъчно данни от клинични проучвания при хора, които да препоръчват рутинна употреба на тези природни съединения за детоксикация на черния дроб.

Що се отнася до прекаляването с алкохол или храна, според тях по-малката консумация винаги е за предпочитане, когато става въпрос за здравето на черния дроб. Прочистването не е доказано, че избавя тялото от щетите от прекомерната консумация.

Възстановяването на черния дроб след алкохол зависи от много фактори. Например от неговото количество и периодът, през който е употребяван. Ако консумацията на алкохол е продължила повече от два дни, увреденият черен дроб ще се възстанови много по-бавно.

За колко време се пречиства черния дроб от алкохол? Според лекарите срокът за възстановяване след продължителна употреба е шест месеца, но това зависи от неговото състояние и количеството приет алкохол.

Мит 2: Детоксикацията на черния дроб е безопасен и здравословен начин за отслабване.

Факт: Много продукти за детоксикация на черния дроб се продават и като препарати за отслабване. Въпреки това, няма клинични данни, които да подкрепят ефикасността на тези прочиствания. Напротив дори някои хранителни добавки за отслабване могат да причинят вреда на черния дроб и затова трябва да се използват с повишено внимание. По-добър вариант е да приложите кето диета за отслабване.

Връзката между прочистване на черния дроб и отслабване съществува, тъй като черният дроб играе важна роля в метаболизма на мазнините. Той произвежда вещество, което ги разгражда.

Мит 3: Не можете да се предпазите от чернодробно заболяване.

Факт: „Противно на този мит, има много превантивни стъпки, които да предприемете, за да се предпазите от чернодробно заболяване“, според специалистите от „Джон Хопкинс”. Препоръчват се следните мерки:

  • Не злоупотребявайте с алкохол
  • Избягвайте затлъстяването. Поддържайте индекса на телесна маса в нормалните граници, като се храните здравословно и спортувате редовно, за да намалите риска от развитие на неалкохолно мастно чернодробно заболяване.
  • Внимавайте за рисково поведение. За да избегнете риска от заразяване с вирусен хепатит, не правете незащитен секс с непознати хора.
  • При наличие на рискови фактори като прекомерна употреба на алкохол и фамилна анамнеза за чернодробно заболяване е важно да отидете на скрининг, тъй като хроничното чернодробно заболяване може да бъде тихо в продължение на години и да остане неоткрито.

Мит 4: Детоксикацията на черния дроб може да коригира съществуващите увреждания на черния дроб.

Факт: „Не е доказано, че пречистването на черния дроб лекува съществуващо чернодробно увреждане“, казват специалистите, „но има много други форми на лечение, достъпни за тези, които са засегнати“. Ето няколко вида чернодробни заболявания и наличните им възможности за лечение:

  • Хепатит А и В. Трябва да бъдете ваксинирани срещу хепатит А и В, ако не сте имунизирани или имате друго основно чернодробно заболяване. Налични са и високоефективни перорални лекарства за пациенти с хронична инфекция с хепатит В.
  • Алкохолно чернодробно заболяване. Всяка консумация на алкохол трябва да се спре, за да се даде на черния дроб най-добрия шанс за възстановяване. Черният дроб има невероятна способност да се регенерира и лекува, след като активното увреждане е спряно.
  • Хепатит С. Сега съществуват високоефективни, добре поносими перорални лекарства за лечение на хепатит С.
  • Неалкохолна мастна чернодробна болест. Най-ефективното лечение за омазнен черен дроб е свалянето на тегло, за което е доказано, че намалява количеството мазнини в този орган и възпалението, причинено от тях.

Във видеото на Канал 3 TV вижте съветите на специалиста по природна медицина д-р Вергиния Георгиева за детоксикация на черен дроб:

Мит 5: Затлъстяването не увеличава риска от чернодробно заболяване.

Факт: Затлъстяването значително увеличава риска от развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест. Както е споменато в мит №4, в омазнения черен дроб може да възникне възпаление, което да доведе до развитие на фиброза и цироза. Поради нарастващата епидемия от затлъстяване, разпространението на неалкохолната мастна чернодробна болест бързо нараства и се очаква да изпревари хепатит С като водеща индикация за чернодробна трансплантация през следващите 30 години.

В крайна сметка най-доброто нещо, което можете да направите, за да поддържате черния си дроб здрав, е да го лекувате добре. Избягвайте честа прекомерна консумация на вредна храна и алкохол, поддържайте здравословна диета и режим на упражнения и се подлагайте на скрининг, ако имате рискови фактори за чернодробно заболяване. Ако имате чернодробно увреждане, работете с вашия лекар, за да изготви най-здравословния и безопасен план за вашите лични нужди.

Източник: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*