Диктатът на слабите фигури в модата

Диктатът на слабите фигури в модата остава. Въпреки присъствието на закръглени манекени върху модните подиуми слабата фигура е вездесъща. В света на модата дрехите се създават за ултраслаби фигури.

Пищните манекенки се появяват все по-често в Ню Йорк и Лондон, дори в Париж. В действителност обаче става въпрос за запазване на системата, основана на диктата на слабата фигура, каза пред АФП Паоло Волонте, преподавател по социология на модата в Милано, Италия.

Провалът на разнообразието на формите е тотален, гласи анализът на данните, събрани от “Вог Бизнес” преди началото на седмиците на модата.

От 9137 модела, показани в 219 ревюта, проведени в Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж, 95,6 процента са представени от слаби манекенки с размери между 32 и 36. Едва 0,6 процента са били показани от едри манекенки – минимум размер 44, и 3,8 процента от манекенките са с размери между 38 и 42. Марките отказват да представят нормални хора, каза 31-годишната манекенка Екатерина Ожиганова, която е студентка по право и основателка на асоциацията “Model Law”, защитаваща правата на манекените.

Размер М, най-често срещаният сред жените, е пречка за реализация в света на модата. “Ще ви предложат да отслабнете или да станете XL. И едното, и другото не е здравословно”, каза пред АФП Ожиганова. Девет от десет манекенки твърдят, че чувстват натиск да променят външния си вид периодично (52,5 процента) или епизодично (37,7).

“Трудно е да се говори за това. Човек може да се оплаква в интернет и тогава всички му отговарят “Скъпа, това е професията ти”, каза Екатерина Ожиганова. От 2017 г. се изисква задължителен медицински сертификат за манекенките, а през същата година гиганти като компаниите за луксозни стоки “LVMH” и “Керинг” подписаха харта за отхвърляне на размер 32. Мерките обаче не доведоха до значим ефект.

Забраната на размер 32 не е кой знае какво, каза Екатерина Ожиганова.  Размерите на различните марки варират и дрехи с номер 34 могат да се окажат по-тесни.

Каноните на мъжката красота също са променени. “Ермес” представя дрехи с рамер 48 за ревютата, каза Вероник Нашинян, дизайнер на мъжките колекции от 35 години. “Когато започнах в модата, размерът на манекените беше 52. За “секси” се смяташе мускулестото момче на плажа”, разказа Нашинян пред в. “Либерасион”.

Естетиката на заличаването на разликата между двата пола води до уеднаквяване на външния вид, каза Ожиганова. Според Паоло Волонте производството на дрехи за слаби тела е по-лесно: “Номерацията на размерите означава, че тръгвате от нула и прогресирате с помощта на алгоритъм. Той обаче не работи при големите размери заради извивките и мускулите. Много по-скъпо е да се произвеждат и продават дрехи с големи размери, изисква се ноу-хау.”

Модата си остава мода, това е свят на фантазии, каза дизайнерът Жулиен Фурние, който използва бременни жени за представяне на дрехите си. Неговата предпочитана манекенка Микаела Томанова има женствено тяло. “Никога няма да има дълбока промяна”, убеден е Фурние.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*