Камъни в бъбреците – превенция и лечение

Всекидневното приемане на достатъчно количество вода е изключително важна предпоставка за намаляване на риска от образуване на камъни в бъбреците. Дехидратацията, особено когато се превърне в хронична, води до производството на урина с по-висока концентрация на минерали и отпадъчни продукти. Това може да доведе до образуването на кристали, които да повлияят на бъбречната функция и да допринесат за серия заболявания.

Предотвратяване на камъни в бъбреците

Няколко фактора допринасят за образуването на камъни в бъбреците. Дехидратацията определено е един от тях. Важен фактор за предотвратяване на камъни в бъбреците е адекватната хидратация. Безспорен факт е, че водата няма заместител в хидратацията на организма. Тя спомага на урината да остане разредена, което намалява риска от образуване на камъни в бъбреците. Тяхната поява е по-вероятна при горещ и сух климат, придружен от недостатъчен прием на течности. Ето защо лятото изисква повишено ниво на хидратация.

Камъните в бъбреците могат да засегнат всеки, но на най-силен риск са изложени мъже на възраст 30-60 години. Проблемът засяга около 10-20 процента от мъжете и около 3-5 процента от жените.

Проучванията показват, че храните и течностите, които приемаме редовно, влияят върху риска от образуване на камъни. Например възрастни хора с по-висок прием на сол е по-вероятно да развият това заболяване. В същото време достатъчната хидратация намалява риска от него с тридесет процента.

Според серия нови научни изследвания пиенето на достатъчно вода може да има защитен ефект върху бъбречната функция.

Функции на бъбреците

Основните функции на бъбреците е да пречистват кръвта, като филтрират и отделят отпадъчни продукти (като урея и излишък на натрий) и да поддържат баланса от течности и електролити. Отпадъчният продукт от този процес под формата на урина преминава в пикочния мехур, преди да бъде изхвърлен. Бъбреците изпълняват и други важни функции в тялото. Те произвеждат хормони, които регулират производството на червените кръвни клетки и кръвното налягане. В същото време те активират витамин D, който играе ключова роля за здравето на костите.

Бъбреците са една от най-активно работещите системи от органи в човешкото тяло. В тях се извършват три основни физиологични процеса:

  • филтрация на кръвната плазма, в резултат на което се образува урината;
  • резорбция на нужни, ценни за организма вещества – вода, глюкоза, соли;
  • секреция на ненужни съединения с цел да бъдат изхвърлени с урината – амоняк, урея, креатинин и др.

Причини за камъни в бъбреците

Бъбречните камъни, известни още като нефролитиаза, се образуват когато отпадъчните продукти от кръвта се филтрират през бъбреците в урината. При твърде висока концентрация на тези отпадъчни продукти в урината, те образуват кристали, които от своя страна се натрупват в бъбреците и се превръщат в камъни. След като веднъж се е образувал, камъкът ще се опита да премине през пикочната система. Възможно е малки камъчета да бъдат отстранени, без да причинят проблеми, но големите могат да блокират уретрата, причинявайки силна болка, а понякога и инфекции на пикочните пътища.

Фактори влияещи върху образуването на камъни в бъбреците:

  • Наследственост – ако в семейството има човек с камъни в бъбреците, вероятността това да се предаде на поколението е по-голяма;
  • Обезводняване – хора, които не пият достатъчно вода и отделят по-малко урина, са по-застрашени. Камъните в бъбреците се образуват, когато урината съдържа повече кристалообразуващи вещества – калций, оксалат и пикочна киселина, отколкото течността в нея може да разреди;
  • Диети и затлъстяване – високопротеиновите диети, прекалената употреба на сол и захар увеличават риска от камъни в бъбреците. Високият индекс на телесна маса, голямата талия и излишните килограми са предпоставка за този проблем.

Симптоми при камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците обикновено не причиняват симптоми, докато не започнат да се движат в бъбрека или не преминет в един от уретерите.

Ако бъбречен камък заседне в уретерите, той може да блокира потока на урината и да причини подуване на бъбрека и спазъм на уретера, което може да бъде много болезнено. В този момент може да изпитате следните симптоми:

  • Силна, остра болка отстрани и в гърба, под ребрата;
  • Болка, която се разпространява в долната част на корема и слабините;
  • Болка, която идва на вълни и варира в интензитета;
  • Болка или усещане за парене по време на уриниране.

От колко вода се нуждаят бъбреците, за да работят добре?

Според препоръките на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) жените трябва да пият по около осем чаши от 200 ml, а мъжете по десет чаши на ден. Пиенето на много течности помага на бъбреците да изчистят натрия, уреята и отпадъчните продукти от тялото, което потенциално намалява риска от развитие на хронично бъбречно заболяване, според изследователи от Австралия и Канада. Откритията им не препоръчват „агресивно натоварване с течности“, което може да предизвика странични ефекти, но предоставят доказателства, че умерено увеличеният прием на вода до около два литра дневно може да намали риска от спад в бъбречната функция.

Всеки човек е различен и необходимото количество течности зависи от редица фактори като пол, физическа активност, климат и здравословно състояние. При бременност и кърмене е необходимо жените да приемат повече вода . Приемът на вода също така е много важен за децата. Трябва да се отбележи обаче, че някои хора с бъбречни заболявания и по-специално тези, чиито бъбреци са спрели да работят и са на лечение като диализа, трябва да наблюдават много внимателно приема на течности.

Поддържане на бъбреците

1. Натуралната вода е най-здравословният избор, когато става въпрос за поддържане доброто здраве на бъбреците.

2. Препоръчва се приемането на по-малки количества вода в по-кратки промеждутъци от време.

3. Жените трябва да се стремят да пият около осем чаши от 200 мл течност на ден. Препоръчителната норма за мъжете е с две чаши повече.

5. По време на по-топли метеорологични условия или при усилени физически упражнения и тренировки се препоръчва пиенето на повече вода, заради повишената загуба на течности при изпотяване.

6. Урината трябва да е със сламен или по-бледожълт цвят. По-тъмната урина е индикатор, че сме дехидратирани.

7. Един от най-сигурните начини да бъдем достатъчно хидратирани, когато сме в движение или тренираме, е винаги да държим бутилка натурална минерална или изворна вода под ръка.

Няколко прости промени в начина на живот, като например пиенето на препоръчителните количества течности, допринасят за поддържане на бъбреците в оптимално здраве. Най-добрият избор за поддържане и възстановяване на хидробаланса в тялото винаги е натуралната вода.

Минерална вода за камъни в бъбреците

Минерална вода за камъни в бъбреците може да се приема постоянно само когато е слабо минерализирана. Приемането на хисарска вода и тази от горна баня, които са силно минерализирани, не трябва да става за период по-голям от един месец.

При уратни камъни като подходяща вода за камъни в бъбреците се препоръчват хисарска вода, Момина баня, Горна баня, Девин. При фосфатни камъни – минерална вода от Михалково и трапезна изворна вода от Девин. При оксалатни камъни няма предписание на точно определени води, но изискването е течностите да се пие по 2 литра вода на ден.

За постигане на по-добър лечебен ефект, специалистите препоръчват да се редуват период на консумиране на минерална вода за бъбреци следвани от период на пиене на изворна вода.

Лечение на камъни в бъбреците

Лечението на камъни в бъбреците бива консервативно и оперативно. От оперативните методи все по-често се прилагат екстракорпоралната литотрипсия и ендоскопските методи или т.нар разбиване на камъни в бъбреците.

Извънтелесно разбиване на камъни в бъбреците и уретера, снимка: uro-plovdiv.com

Екстракорпоралната литотрипсия е метод чрез който, посредством електромеханични вълни се цели разбиване на камъка на песъчинки или по-дребни парчета. Това е доказано безвреден и ефективен метод.

Ендоскопските методи на лечение на камъните в бъбрека и уретера използват естествените отвори на отделителната система за директно достигане до камъка в бъбрека или уретера след което той се разрушава или изтегля навън.

Вижте видеото на CredoWeb.bg: Камъни в бъбреците – образуване и ефективно лечение

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*