Колата на Георги Димитров е в най-предочитания от световните туристи музей

Кола на Георги Димитров

Музей в района на Рокфорд, САЩ, в който може да бъде видяна колата на Георги Димитров, бе отличен от онлайн туристическата компания Tripadvisor с международна награда. Агенцията обяви, че музеят Historic Auto Attractions е победител за тази година.

„Пакард“ е колата на Георги Димитров

Автомобилът на комунистическия лидер на България Георги Димитров е марка „Пакард“, произведена през 1937 г. и е специално пригодена да успокои страховете на Сталин от атентат. Автомобилът тежи 7 тона. Стъклата са дебели 10 см и тежат около 200 кг, като се отварят частично. От този модел са произведени само 17 бройки.

Сталин подарява колата на Георги Димитров след края на Втората световна война. През 1992 г. тя изчезва от България. Според властите в София пакардът е откраднат от музея на Георги Димитров в София, който сега е Музей на политехниката.

Колата е изнесена в Белгия с фалшиви документи като скрап. А през 1997 г. е транспортирана до Чикаго, където я поема Иван Кристов от Петрич. Пред ФБР той казва, че е получил колата от Стоил Славов, известен СИК-аджия, който беше взривен в асансьор.

От 2008 г. автомобилът на Димитров е в малкия музей за исторически коли Роско край Чикаго. Тук редом до него застават експонати като лимузините на Евита Перон и британското кралско семейство.

Собственикът на музея Уейн Ленсинг купува лимузината само за 300 хил. долара от ebay.com. Днес автомобилът се оценява на между 2 и 6 млн. долара.

Кола на Георги Димитров 2
Колата на Георги Димитров

Наградата, присъдена на музея, отличава любими дестинации на пътешествениците, хотели, ресторанти и други въз основа на мненията, събрани от пътешественици и гости от цял свят в Tripadvisor за период от 12 месеца.

Historic Auto Attractions включва колекция от ретро превозни средства, включително президентски лимузини, коли и сувенири от ерата на гангстерите и коли от редица телевизионни предавания и филми, включително „Батман“, „Ловци на духове“ и „Завръщане в бъдещето“.

За феновете на знаменитостите от 20-ти век музеят показва коли и сувенири, принадлежали на Елвис Пресли, Хауърд Хюз и Джон Дилинджър.

Текст и снимки: Historic Auto Attractions/bg-voice.com

 

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*