Обзавеждане на кухня в 5 стъпки

За българите кухнята е нещо повече от място за готвене. В днешно време има тенденция за свързване й с дневната част на апартамента. Това пространство за готвене се превръща в оживено място за семейни срещи и социален живот. Тук вечер се събира цялото семейство и дори близки приятели се посрещат в тази многофункционална стая.

Кухнята определено е място, което изисква да бъде уютно и комфортно за да може всяко домакинско задължение да е приятно преживяване. За да я превърнете в най-уютното кътче трябва да имате много свежи идеи за обзавеждане на кухня. От вашата креативност зависи до колко ще се чувствате удобно в нея. Обзавеждането на кухнята е много отговорна задача за да я направите красива, удобна и функционална.  За да сте по-ефективни във вашите действия ви предлагаме да разделите изпълнението на тази задача на 5 стъпки, през които да преминете.

Определяне на зоните в кухнята

Преди да пристъпите към обзавеждане на кухнята е необходимо да си отговорите на въпроса какви зони ще имате във вашата кухня. Определете зоните и след това се съсредоточете върху дизайна и обзавеждането им.

Кухненски остров

В кухнята-всекидневна има две основни зони: първата е за готвене, а втората е социална зона. Що се отнася до зоната за хранене, тук има няколко възможности. Тя може да бъде кухненски остров, в случай че имате повече свободно място или бар, ако е необходимо мебелите да са по-компактни. Друга възможност е оформяне на класически кът за хранене, където ще бъдат разположени масата и столовете. Трапезарията/столовата е добре да отстои на достатъчно разстояние от кухненските уреди, за да може докато децата се хранят, да има достъп до тях и кухненските шкафове.

Важно е интериорът на кухнята-хол да изглежда красив и хармоничен. За целта е необходимо да се идентифицират зоните, подчертавайки техните граници.

Определяне на кухненските уреди

За да се пристъпи към проектиране на кухнята трябва да определите какви кухненски уреди желаете да имате. Тук имаме предвид основните уреди, като готварска и микровълнова печка, хладилник, котлони, абсорбатор и съдомиялна машина. При избора им трябва да се ръководите от постановката, че тези уреди ще ви служат за дълго време и е добре да бъдат от по-висок клас. Гаранцията им трябва да е 5 години. От значение също така е електрическият клас за ефективност.

Интериорен дизайн на кухня

Вие може да имате много идеи за интериорния дизайн на вашата кухня, но изготвянето на проекта е добре да възложите на професионален дизайнер. За ваше удобство фирмите, които изработват кухненски мебели извършват тази услуга безплатно за клиентите, в случай на поръчка. Така че трябва да изберете фирма за кухненски интериор, с която ще работите и заедно с тях да изготвите проекта на кухнята.

Всеки човек има своите цветови предпочитания, но добре е кухнята да е в cвeтли тонове, cимвoлизиpaщи чиcтoтa, yют и ĸoмфopт. С бялото не можете да сбъркате, то ще олекоти кухнята и ще се почувства чиста и стилна. Дизайнът трябва да е изчиcтeн и  oпpocтeн, нo зa cмeтĸa нa тoвa мнoгoфyнĸциoнaлeн и yдoбeн, за да се чувствате приятно.

От голямо значение за това как ще изглежда вашата кухня е решението ви какъв материал за изработка на плотове и шкафове изберете. Тук трябва да се водите от съображението материалът да е здрав и лесно да се почиства. Водещ материал за кухненски плотове и шкафове в момента е МДФ. Мивки и плотове се правят също от естествен камък и изкуствен мрамор.

Кухненски мебели

Добър избор за кухненските мебели са тези от естествено дърво – кухненски шкафове, трапезни маси  и столове, а дори и дървен под. Дървото създава уют и топлина в кухнята. Голямото му предимство е, че остарява по един изключително красив начин, сравнено с други синтетични материали, които могат да станат на петна или да пожълтеят.

Освен избора на материал на мебелите, трябва да прецените и тяхната функционалност. Например да имате предвид колко хора ще ползват трапезната маса и да я съобразите с размера на помещението ви.

Осветление за кухня

Осветление за кухня

Изборът на осветление за кухня е не по-маловажно от това във всяко друго помещение. Наличието на достатъчна светлина прави приготвянето на храната по-лесно и удобно и помага на очите ви да не се натоварват допълнително след края на работния ден.

Съществува голямо разнообразие от осветителни тела и аксесоари в широка гама от стилове, които отговарят на определен кухненски дизайн. Една добра възможност е LED (диодно) осветление за натоварения живот в кухнята. То е  дълготрайно и енергоспестяващо.

Полезни съвети за обзавеждането на нов дом може да прочетете тук.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*