Отглеждане на зеленчуци в градината. Сортове и таблица за засаждане

Живеете на село или в малък град и притежавате двор или малка земеделска земя. Ако имате и достатъчно свободно време, може да се посветите на градинарството. Това са задължителните условия за отглеждане на зеленчуци, но само те не са достатъчни.

Постигането на добри резултати при отглеждането на зеленчуци в градината изисква много старание, постоянство и не на последно място притежаване на опит. В случай, че полагате необходимите грижи и се отнасяте с любов към отглеждането на растенията, те ще ви се отблагодарят. Веднага трябва да кажем, че по принцип резултатите в градинарството зависят в голяма степен от климатичните условия. Дори и да направите всичко както трябва, при лоша година може да не получите очакваната продукция от зеленчуци. Това в никакъв случай, не трябва да ви отчайва. Хубавото при зеленчукопроизводството е, че всяка година се тръгва от нулата и заредени с оптимизъм и повече знания може да очаквате по-добра реколта.

Оформяне на зеленчукова градина

Когато отглеждате  зеленчуци, е важно да използвате възможно най-добре пространството на градината. Това изисква точно планиране, което също да взема предвид при подходящото засаждане за съществуващите почвени условия.

Добър вариант е да оформите така наречените „повдигнати лехи”. При тях лехите се повдигат с 10 – 15см от нивото на земята и по този начин се осигуряват по-добри условия за развитие на зеленчуците.  Друго предимство е, че повдигнатите лехи са удобни за обработка . Почвата не се разпилява, поддържа се чиста от плевели и е добре дренирана. Чрез този метод ще можете да засадите по-рано растенията, тъй като почвата в повдигнатите лехи се затопля по-рано през пролетта. Повдигнатите лехи са подходящи за отглеждане на зеле, домати, моркови, подправки и други.

Друг начин за отглеждане на зеленчуците е в т.н. „фитарии. Фитарията е ниска леха с правоъгълна форма, която от всички страни е заобиколена от високи 20-30 см тирове. Този метод е подходящ за растения, които обичат висока влажност. По този начин се отглеждат воден лук, праз, целина, магданоз и други.

Избор на видове и сортове зеленчуци

Това включва определяне на местоположението при избор на видове и сортове зеленчуци. Някои растения, като например пиперът, се нуждаят от много слънце, докато други, като картофите, се чувстват по-добре в полусянка.

Правилният посадъчен материал е ключа към добрата реколта. За да имате реколта от здрави и едри зеленчуци, първо изберете подходящия разсад. Няма как да получите едри зеленчуци, ако сте посадили разсад на дребни сортове.

Избраният сорт трябва да е подходящ за условията във вашата градина и за готовността ви да полагате грижи за растенията. Третото условие е разсадът да е здрав и силен. Ако го купувате – подбирайте добри екземпляри, а ако си го произвеждате сами – изучете добре технологията на отглеждане на разсад.

Дати на сеитба и засаждане

Задължително е да се придържате към периодите на сеитба, посочени на пликовете със семена, тъй като по-ранната или по-късната сеитба или засаждане ще влоши както растежа на растенията, така и добива. За определени зеленчуци като домати, можете да ги засадите в края на зимата на перваза на прозореца или в началото на пролетта под стъкло или фолио.

Taблицa зa зacaждaнe нa зeлeнчyци пo мeceци

Цвeĸлo: април-мaй/ceптeмвpи-нoeмвpи

Зeлe: aпpил-юли

Mopĸoви: април-aвгycт

Фacyл: aпpил-юли

Дългa ĸpacтaвицa: април-юни

Kopнишoни: мaй-юни

Зeлeн caлaтeн фacyл: aпpил-юли

Πaтлaджaн: април

Πpaз: март-юни

Mapyля: фeвpyapи-мaй

Картофи: март – април

Πъпeш: мapт-юни

Чepвeн лyĸ: май-юли

Лyĸ: мapт

Гpax: мapт

Пипер: март-aпpил

Tиĸвa: aпpил-юли

Peпичĸи: фeвpyapи-ceптeмвpи

Cпaнaĸ: мapт-мaй/aвгycт-нoeмвpи

Tиĸвичĸи: март-ceптeмвpи

Дoмaти: април- май

Диня: март-мaй

Изисквания за отглеждане на зеленчуци

  • Като цяло зеленчуците са любители на слънцето. За правилното им развитие е необходимо поне 8 часа слънчева светлина.
  • Във вашата зеленчукова градина трябва да разполагате с източник на вода.  Зеленчуците изискват поливане по редовен график. Поливането в горещите летни дни трябва да става сутрин рано или късно вечер.
  • Почвата също е важен фактор във всяка градина. Вие не може да промените нейната структура и състав, но много важна е нейната обработка. През есента след прибиране на реколтата е необходимо да се извърши оран или обръщане на почвата с права лопата, ако това е във вашите възможности. Много добър ефект се получава при наторяване с угнил оборски тор преди оранта. Определен вид почви изискват през пролетта да се фрезоват за да стане почвата по рохка. Също така е важно да се следи рН на почвата. При кисели почви е необходимо те да се варуват преди обработка.
Червено цвекло

Съвместимост на зеленчуци

Съвместимостта между отделните зеленчуци е важна, за да се получи добра реколта. Някои от тях са антагонисти и при близко отглеждане си пречат помежду си.

Така например за единия вид съседството може да е добро, но за другия – не. За доматите краставиците са лоши съседи, докато за краставиците съседството на доматите е подходящо.

Грахът е добре, когато е засаден в близост до моркови, репички, краставици и царевица, но не понася лук, чесън, картофи.

Добри съседи за картофите са фасул, целина, копър, цвекло и лук, но не и тикви, краставици, домати.

Смесено отглеждане на зеленчуци

Смесено отглеждане на зеленчуци се практикува от много специалисти. Установено е, че когато на една леха се засадят растения, влияещи си благоприятно, добивите се увеличават.

Същността на смесеното или още известно като умно засаждане е, че всеки зеленчук е засаден не самостоятелно, а в съседство с друго растение. Важно е да обърнете внимание на съвместимостта на зеленчуците. Например, зеленчуците от семейството на зелето растат добре с цвекло и зелени листни култури.

Най-добрият съсед на морковите е лукът. Той помага за изгонване на вредителите благодарение на алицина. Добри съседи за морковите са също: боб, градински чай, ряпа, маруля, розмарин, грах, домати. До тях не трябва да има близо копър и магданоз.

Отглеждане на зеленчуци в оранжерия

Подготовката на оранжериите за ранно производство на зеленчуци започва след прибирането на реколтата от предшестващата култура. Оранжериите се почистват от растителните остатъци – листа, стъбла, плодове, корени, като се извозват и се унищожават извън стопанството.

Есента площта се наторява с разложен оборски тор и се изорава. Преди засаждане на зеленчуците площта се фрезова. Най-често в домашните оранжерии се отглеждат домати и краставици. За тях се оформят лехи, високи 10-12см и широки 100см, с пътеки между тях 40см.

В оранжериите доматите и краставиците обикновено се засаждат в средата на март. При отглеждане на зеленчуците в парник много е важно през топлите летни месеци да им се осигури необходимата вентилация.

Снимки: Пиксбей

Вижте също: Засаждане на овошки – важни правила

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*