Потребителските кредити с ръст в пандемията Ковид-19

Българите преструктурираха семейните си бюджети за периода от ноември 2020 г. до май 2021 г., който включва двата локдауна на пандемията Ковид-19. Средствата спестени от ресторанти, пътувания и транспортни разходи се пренасочени към реализацията на проекти като ремонт на дома и покупка на по-висок клас употребявани автомобили. Този извод е направен от новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, подготвен от един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране у нас – БНП Париба Лични Финанси.

Потребителски кредити за обзавеждане на дома

Желанието за реализация на по-големи проекти доведоха до ръст на средния размер на заявките за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси в България от 14,2% в периода ноември 2020 г.-май 2021 г. в сравнение с май-октомври 2020 г. Затворени вкъщи повечето хора осъзнаха важността на удобствата и домашния уют. Това се изрази в стремеж за подобрение на жизнената среда и стандарт чрез покупка на ново обзавеждане, на по-скъпи коли, различни подобрения на дома и обзавеждане на нов дом.

В резултат на по-големите сметки за отопление, мнозина се замислиха по въпроса за постигане на по-добра енергийна ефективност у дома. Отчита се нарастване на заявките за потребителски кредити за закупуване на климатици и соларни панели за дома.

На някои хора се наложи да покрият и увеличени разходи за медицинско лечение и възстановителни процедури след прекаран Ковид или поради други здравословни причини.

От банката отчитат, че средната сума на заявките за потребителски кредит за ремонт на дома нарасна с 24,9% в сравнение с май-октомври 2020 г и достигна 8 460 лв. Средният размер на заявленията за покупка на употребяван автомобил нарасна с 19,7% до 8 596 лв. Молбите за кредит за обзавеждане отбелязват ръст от 33% до 5 616 лв., а за лечение – от 27,5% до 5 067 лв.

За периодите на двата локдауна нараснаха размерите на предоставяните потребителски заеми. Някои от банките отпускат потребителски кредит за обзавеждане с максимален размер от 80 000 лева и дълъг срок на изплащане до 96 месеца.

Онлайн кредити

Онлайн кредит, снимка: moitepari.bg

Локдауните доведоха и до промяна на поведението на хората при заявяване на кредит. В периода ноември 2020 г.-май 2021 г. делът на заявките подадени за онлайн кредити  надхвърли 50%. Това показва, че българинът бързо се адаптира към новата среда при кандидатстване за потребителски кредит и активно използва дистанционни и онлайн канали.

Това са някои от основните изводи от новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“. Неговата цел е да представи информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от заявленията за кредит, получени от БНП Париба Лични Финанси. Обзорът може да се счита за показателен за развитието на кредитния пазар в България, тъй като през последните 20 години БНП Париба Лични Финанси е един от лидерите в българския финансов сектор с повече от 1,5 милиона клиенти, използвали потребителски кредити за финансиране на различни проекти от цялостен ремонт на дома до покупка на стоки на изплащане.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*