Засаждане на овошки – важни правила

В случай, че имате достатъчно пространство във вашият двор една добра идея е да го използвате за отглеждане на плодни дръвчета. Това занимание ще ви донесе, освен пресни и вкусни плодове, удовлетворение и ангажиране с нещо полезно. Отглеждането на овошки не е трудно, но са необходими някои специализирани знания. По въпроса съществува достатъчно литература, така че с малко усилия може да получите необходимата информация. В тази статия ще ви запознаем с някои важни правила при засаждане на овошки.

Кой вид дърво да избера?

Овощните дървета могат да бъдат едно добро допълнение към вашата градина, но е важно да направите избора си разумно. На първо място дръвчетата ще растат в продължение на много години, така че е важно да изберете плод, който обичате.

Овощните дръвчета са много различни видове. Съществуват десетки разновидности, от които може да избирате. Размерите, които ще достигнат, когато пораснат, също имат значение. Едно голямо дърво ще изсмуква хранителните вещества от почвата и ще блокира слънчевата светлина към вашата градина. Потенциалният размер на дървото се влияе от два фактора – сорта и подложката.

Кога се садят овощни дръвчета?

Овощните дръвчета се засаждат през есента след листопада или през пролетта, преди да започне вегетацията. При нашите климатични условия навреме извършеното есенно засаждане е за предпочитане.

Есенно засаждане на овощни дръвчета

Есенното засаждане на овошки се извършва през ноември-декември – от завършване на вегетацията до началото на зимните студове. По-добрият вариант е то да се извърши скоро след края на вегетацията.  Дръвчетата трябва да бъдат засадени най-късно две седмици преди да започнат зимните студове. Рано извършеното есенно засаждане на овощните дръвчета позволява на корените да започнат да зарастват преди да са настъпили зимните студове. През зимата почвата сляга и плътно прилепва до корените. Така овощните дръвчета се намират в добри условия за прихващане и своевременно започване на растежа си през пролетта.

Пролетно засаждане на овошки

Пролетното засаждане на овошките се извършва през периода след зимните студове до началото на вегетацията. Най-добре е засаждане на овошките през пролетта да бъде извършено през първата седмица, след като изсъхне почвата и позволява обработка. Много е важно фиданките да са още в период на покой. Подходящия период е от началото на февруари до началото на април. Когато закъснеем със засаждане на овошките през пролетта, влажността в почвата може да е твърде ниска и е необходимо по-често поливане.

Избор на фиданки

Най-добре е по възможност да избирате фиданки от близък до вас разсадник. Това гарантира по-добро развитието на дръвчетата, тъй като няма промяна в климата. Освен това се избягва стреса, който преживяват при рязка смяна на местоположението.

Ако търсите нетрадиционни култури – киви, бадем, маслина, естествено може да се сдобиете само от няколко разсадника, които ги отглеждат, но приспособяването им ще е по-трудно.

Важно условие е да запазите дръвчето свежо до момента на засаждането. След купуването, корените се напръскват с вода и се опаковат в памучен плат или намачкана хартия и се поставят в чувал. Така опаковани може да се съхраняват на хладно място за няколко дни.

Подготовка за засаждане на овошки

Подготовката за засаждане на овошки изисква да определите подходящо място за засаждане. Плодните дръвчета изискват добро слънчево огряване, с което трябва да се съобразите.

В случай, че засаждате голям брой фиданки, те трябва да бъдат подредени в редове.  Разстоянието за засаждане на овошки трябва добре да се съобрази. Трябва да прецените размерите на растенията в зряла възраст и начините за формиране на короните. Препоръчителните размери за разстояние между различните видове овошки са следните: сливи – 3 м; ябълки – 6 м; кайсии – 5-6 м; круши – 4 м; череши – 5 м; вишни – 3,5 м.

Когато засаждате различни плодни дръвчета трябва да познавате съвместимостта между тях. Например ябълката съжителства добре с крушата и черешата, а крушата е несъвместима с вишни, сливи и афъзки.

Засаждане на фиданки

Посадъчната яма за засаждане на фиданките трябва да бъдат съобразени с кореновата им система. Корените трябва да влизат свободно в изкопаната дупка. Приблизителните размери на ямите са 80см в диаметър и 60-80см дълбочина. Предварително трябва да сте подготвили рохка и обогатена почва за овошките. Обикновено се взима почва от горния хумусен слой на градината, като трябва да се извърши торене при засаждане на овошките. Това се постига като почвата се смесва с угнил оборски тор за да се помогне бързото прихващане на корените.

Засаждане на фиданки, снимка: modernfarmer.com

Преди засаждането се отрязват върховете на всички по-големи корени на фиданката. Така подготвеното дръвче е готово за засаждане. Спазва се правилото коронката на дърото да бъде на същата дълбочина в земята, както в разсадника като се ориентирате по нейния различен цвят. Внимавате също спойката на присаждане да остава 5см над почвената повърхност и да е ориентирана на юг. Корените на дръвчето трябва да се разпределят правилно в дупката. След като се нахвърля достатъчно почва тя се притъпква. За целта държим дръвчето за стъблото в изправено положение и притъпкваме внимателно и плавно, а не рязко, за да не разкъсаме корените. Тук е добре да имаме помощник, който на порции да подава с лопата почвата. След това около дръвчето се прави венец от почва за задържане на водата при поливането му. За да предпазим дръвчето от счупване при силен вятър до него се поставя колче и се привързва.

Независимо кога сте посадили фиданките през пролетта се извършва резитба на клончетата като се оставят 3-5 броя на 2-3 пъпки. Спазва се правилото върхът на фиданката трябва да бъде с 1/3 по-висок от останалите странични клони.

Вижте видеото на My Organic Garden: Как да засадим овощно дръвче?

Поливане

При засаждане на дръвчетата е необходимо те да бъдат поляти с по 30-40 литра вода. Правилното поливане на растенията по-късно е от съществено значение за растежа им, като твърде многото вода може да бъде също толкова вредна, като твърде малкото. Когато сте засадили растенията наскоро, трябва да ги поливате редовно, като разпределяте водата равномерно, за да се просмуче в почвата. Водата винаги трябва да се абсорбира. Овощните дървета се нуждаят от специално внимание през първата си година, докато създават свои корени. След това те имат нужда от вода само при засушаване в топлото време.

Защита от вредители

След като сте посадили дръвчето, си трябва да му осигурите необходимата защита от вредители и болести. Различни насекоми могат да унищожат плодовете и листата. Листата на младите растения са много крехки и по тази причина се нападат от листни въшки. Трябва да следите за появата им, като индикатор за това е свиването на листата. В този случай трябва да извършите пръскане на овошките.

Също така стълбовете на дърветата трябва да се варосват. Някои го правят през есента преди да настъпят зимните студове, а други през пролетта. За целта трябва да подготвите разтвор от 2,5 кг гасена вар и 0,5 кг син камък.

Кога се подрязват овошките?

Подрязването на овощните дървета е предпоставка за развитието на една добра и силна структура. Това може да насърчи вегетативния растеж или дори да го контролира, в зависимост кога се направи. Така също се премахват мъртвите, болни и повредени клони и се насърчава само добрите да дават плодове. Обикновенно се осъществява резитба на овошките през февруари преди да са се развили. Целта на зимната резитба на овошките е да се оформи правилна корона на дърветата, така че да се осигури възможност на всички клони да се огряват от слънцето.

Вижте също: Съвети за обзавеждане на нов дом

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*