Резитба на овошки – правила и основни грешки

Резитба на овошки

Резитба на овошки – за да може да се радвате на богата реколта от плодове, то в никакъв случай не трябва да пренебрегвате резитбата на овощните дървета. Към тази процедура трябва да се подхожда внимателно – не трябва да се прекалява с нея, но също така не трябва да оставяте вашите плодни дръвчета неподрязани.

Срокове за резитба на овошки

Сроковете за резитба на овошки определят кога е най-подходящият момент да подрежем овошките? Ако тази процедура се извърши твърде рано, докато температурите са все още ниски, дървото може да не понесе замръзването. Ако оставите резитбата по време на сокоотделянето, растението ще “плаче” дълго време.

Есенна резитба на овошки

През есента в градината се извършва санитарна резитба. Състои се в премахване на всички слаби и кръстосани клони на овошките, както и на счупените и изсъхнали. Това трябва да се направи, тъй като вредителите може да се крият на тези места.

Подрязването на овощните дървета през есента се извършва след прибиране на реколтата. Може да подрязвате дърветата преди първата слана.

Трябва да се провери дали клоните на дърветата растат правилно и не си пречат едни за други. Всичко, което пречи, трябва да бъде премахнато.

Зимна резитба на овошки

Зимните резитби може да бъдат извършвани през целия вегетационен период от падането на листата през есента до разпукване на пъпките и започване на вегетацията през пролетта. Като най-благоприятен период за зимните резитби  на дръвчета се приема след минаването на зимните студове – през февруари. Важно е тя да приключи до началото на сокодвижението. В практиката много често се закъснява с този вид резитба и дръвчетата изпитват затруднения в своето правилно развитие.

Пролетна резитба на овошки

Подходящо време за провеждане на  пролетна резитба на овошки е ясно време с положителни температури на въздуха. Резитбата на овощните видове дървета започва с най-студоустойчивите видове. Пролетната резитба се прави през март, в зависимост от вида на овошките и от надморската височина.

Правила за резитба на овошки

За да се оформи правилна корона на дръвчетата е необходимо да се спазват определени правила за резитба на овошките:

  • Скелетните клони се срастват здраво с водача, когато ъгълът между тях е по-голям от 45 градуса. Водачът е вертикалният клон. Спазвайте това правило;
  • Изрязването на клоните, които вървят вертикално нагоре да се осъществява непосредствено над разклонено в страни клонче;
  • При резитбата съкращаването на продължителите на клоните се извършва на 1-2мм над подходяща пъпка;
  • При оформянето на короната е необходимо да се осигури достатъчно разстояние между отделните клони и да се предотврати възможността те да се преплитат;
  • При резитбата се запазват колкото е възможно повече клонки с плодни пъпки;
  • При премахването на по-дебели клони раните да се замазват с овощарска замазка или блажна боя.

Резитба на ябълки схема

Много е важна пролетната резитба на младите ябълкови дървета. Целта е чрез нея да се образуване симетрична корона. Първата резитба се извършва веднага след засаждане на овошката. Стъблото се скъсява на височина 80-90 см. Ако има странични издънки, изберете 3-4 най-силни, насочени в различни посоки, и ги съкратете с 1/4 -1/3 от дължината. Ако няма странични издънки, тази процедура се извършва през пролетта на следващата година.

През следващите години схемата за подрязване на ябълковото дърво включва премахване на всички сухи, замръзнали и повредени клони. Трябва да се премахнат и клоните растящи към центъра. Важно е да не се допуска страничните клони да бъдат по-високи от централния.

При подрязване на многогодишни ябълкови дървета е по-добре да съкратите или премахнете няколко големи клона, отколкото много млади издънки. При твърде високи дървета централният ствол също се съкращава с около една трета.

Резитба на круши

Крушата също се подрязва веднага след засаждането. Централният ствол се съкращава до 80-90 см и всички странични издънки се отрязват. Започвайки от втората година, младите круши се формират така, че дървото да има няколко нива от 3-5 скелетни клона.

Подрязването на стари круши включва не само отстраняване на замръзнали, сухи, повредени издънки, но и подрязване на всички странични клони, които растат вертикално или навътре. За да се принуди клон, който е започнал да расте нагоре, да се развива хоризонтално, той се подрязва до силна външна странична пъпка. В процеса на развитието си крушите изкарват много дълги паразитни филизи, които трябва да се премахват.

Резитба на праскови

Целта при резитбата на праскови е короната е да бъде оформена с много ниско стъбло. Веднага след засаждането на дръвчето стъблото се отрязва на височина 20 см над мястото на засаждане.

Характерно за прасковата е, че тя дава плодове от едногодишни издънки. Ето защо при резитбата не трябва да се пестят стари клони. В по-студените региони, където е възможно замръзване, се препоръчва прасковата да се реже по време на цъфтежа. По време на първата пролетна резитба на прасковата младите издънки се съкращават до 3 пъпки. През сезона на това място ще растат нови издънки, които ще дадат плод. През следващите години короната се формира така, че на дървото да има 3-5 скелетни клона.

Основни грешки при резитба на овошки

Основните грешки при резитбата на овошки могат да доведат до проблеми в тяхното развитие и дори до гибелта им.

1. Резитбата не трябва да се ограничава само с отстраняването на сухите и счупени тъй като това ще доведе до сгъстяване на короната. По този начин дървото се проветрява по-зле, плододаващите органи се развиват само по периферията на короната, където е достатъчно светло. В резултатът реколтата намалява значително.

2. В случай, че клоните са близо един до друт или се пресичат, с течение на времето ще започнат да се трият един в друг, а това позволява опасни инфекции. Тази форма на сгъстяване на короната също трябва да се избягва, като се скъсяват значително или се премахват изобщо търкащите се клони. Короната трябва да се прорежда и като се отстранят вертикалните и растящите вътре в нея клони.

3. Необходимо е резитбата да се съобразява и със страничните филизи, като най-горният задължително трябва да оцелее – по този начин задаваме необходимата насока на растеж. За тази цел резитбата се прави по диагонал – от основата на филиза от вътрешната страна до 1-2 милиметра над нея от външната при ъгъл на срязване от около 45 градуса.

За да получите по-пълна представа за основните грешки при резитба на овошки може да видите видеото на Краси Вачев:

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*