„Родственици“ от Ребека Раг Сайкс – пътешествие в света на неандерталците

Последните изследвания на тези наши братовчеди откриват удивителни сходства между тях и съвременните хора.

През последното столетие интересът на учените към може би най-подценяваните и най-преекспонираните ни древни родственици – неандерталците – е все по-засилен. Причината? Те се оказват изключително важна брънка в еволюционната верига. И може би доста по-близки дo съвременния човек, отколкото някога сме подозирали.

Повече за тези удивителни наши предшественици разкрива луксозното издание „Родственици: Живот, смърт, любов и изкуство при неандерталците“ от Ребека Раг Сайкс – смайващ пътеводител в света на неандерталците, чиято биография се оказва не по-малко пленителна от тази на нас, хората.

Базирайки се на последните научни теории, открити артефакти и продължаващите с десетилетия дебати, археоложката и изследовател на палеолита успява да обобщи на достъпен и смайващо увлекателен език живота на тези наши братовчеди, напълно отхвърляйки клишето за треперещи парцаливи фигури в ледената пустош.

В тази книга ще се срещнете с любопитните и интелигентни познавачи на свят, не по-малко обширен и богат от Римската империя. А големият му обхват във времето и пространството предполага и културно разнообразие, сложност и еволюция.  Със своята изменчивост и приспособимост неандерталците са оцелявали в изчезнали ареали, където ледници с дебелина цял километър са срещали тундрата, но също и в топли гори, пустини, крайбрежия и планини.

Сайкс не само чертае изцяло нова картография на света им, но и рисува коренно различен портрет от този, който сме свикнали да срещаме в общественото пространство – този на вид, способен на планиране, сътрудничество, алтруизъм, занаятчийско майсторство, изкуство и може би дори търсещи отговор на въпроса какво се случва след смъртта.

Със своя забавен и поетичен стил, тази книга е подходяща за всякакъв тип читатели – за тези, които изобщо не са чували за неандерталците, за смътно заинтересуваните, за любителите антрополози и дори за учените, които имат щастието да изследват древния им свят. Това е необятна задача: пътищата лъкатушат през данните и теориите и се пресичат от нови открития, които налагат завои и дори връщания назад.

„Родственици“ от Ребека Раг Сайкс  съчетава по смайващ начин модерна популярна наука и лиричен и увлекателен разказ, за да ни направи част от невероятната история на нашите изчезнали събратя. А може би и от нашата собствена.

Отзиви за книгата:

„Важно четиво не само за всеки, който се интересува от нашите древни братовчеди, а и за всеки, който се интересува от човечеството.“

Ювал Ноа Харари, автор на „Sapiens“

„Красива, запомняща се и достоверна. „Родственици” майсторски ни въвежда в бързо развиващите се познания за неандерталците и тяхната култура и убедително показва как съвременната наука разкрива тайните на един измрял вид, който в продължение на стотици хиляди години преди нашето господство е обитавал свят, не по-малко обширен и богат от Римската империя.“

Брайън Кокс, автор на „The Quantum Universe“

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*