Светлина за справяне с есенната умора

Липсата на слънчева светлина причинява умора, дори депресия у хора, чувствителни към светлината. Лечението е просто: фототерапия. Светлината помага за справяне с есенната умора.

Есен е

За някои хора през този сезон отлитат веселостта и жизнената енергия. Вечер не могат да заспят, а денем са в интелектуален спад. И като връх на нещастието имат непрестанно желание да си похапват сладкиши. В резултат напълняват, намалява либидото им и т.н. Необходимо е да изчакат идването на новата пролет с хубаво време, за да възстановят формата си, да са тонизирани и динамични до…следващата есен.

В началото на зимата 5 -30% от нас имат този тип оплакване. Затова? „При някои хора, лишени от светлина, тялото функционира икономично. Те изпадат в състояние на защитен „зимен сън” – казва с усмивка д-р Льомоан, психиатър от Лион. — Проблемът е свързан с производството на един хормон — мелатонин.”

Тайните на хормона мелатонин

В края на 1970 г. американските учени, професорите Розентал и Леви, са констатирали при някои „депресирани” през есента, аномалии в секретирането на мелатонина. Този хормон се произвежда от епифизата (пинеалната жлеза) в мозъка. Ползите от мелатонина са за качеството на съня, помагащ на страдащите от безсъние. „Той е един вид мозъчен часовник” – обяснява д-р Льомоан.
Мелатонинът се секретира нощем и се подчинява на денонощните ритми (смяната на деня и нощта). Учените допускат, че този хормон действа камо химичен сигнал в регулирането на многобройните сезонни ритми на организма.
Открили са, че потискането на мелатонина от светлината позволява да се регулират нарушени функции като хранене, сън, телесно тегло, либидо и пр. Достатъчно е да се блокира мелатонинът чрез прилагане на бяла светлина с интензитет 2500 лукса и хората с констатирана есенна потиснатост след 3-4 дни се връщат към доброто настроение и виталност.
Те престават да имат апетит към сладките храни.
Това ново заболяване учените нарекли “SAD” (Seasonal affective disorder) или сезонна депресия.
Неговото лечение е чрез светлина. По-късно открили, че бялата светлина е ефикасна, дори когато секретирането на мелатонин не е напълно блокирано. Но все още сложните механизма на въздействие на този хормон остават неизяснени.

Есенна депресия

Във Франция са оценили, че 20% от депресиите са сезонни. Тази форма на умора, която може да достигне до депресия. засяга жените 4 пъти повече от мъжете. Пиковото и проявление е при индивиди около 40-годишна възраст.
Много от тях не знаят, че има начин за лечение на това състояние.

Какво трябва да направим, когато редовно изпитваме повече или по-малко интензивна умора през есента или изпадаме в депресия всяка зима?

Лечение на депресията чрез светлина

Ако наесен често сте уморени. сънливи, мрачни и „ненаситни” за сладкиши, вие сте много чувствителни към недостига на светлина. Ето няколко съвета, които дава лекар психиатър:

  • Максимално се излагайте на слънчева светлина през есента и зимата.
    Излизайте дори при облачно време, за предпочитане сутрин — няма полза от облъчване с ултравиолетови лъчи, защото последните са невидими за човек.
    Те не могат да се ”борят” с този вид умора.
    Безполезно е и да увеличавате осветлението у дома — то не може да има ефект, колкото и да е интензивно.
  • Вземете си зимната отпуска във времето от ноември до февруари. Все едно къде ще отидете – на планина или на море.
    Вие се нуждаете от светлина, а не от топлина.

Ако въпреки всичко не усетите подобрение, необходими са консултации с лекар, за предпочитане психиатър.

 

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*