Идеи за селски туризъм в планината и ваканция на село

Нашите планини предлагат  много добри условия за развитие на туризъм. Пътеките в тях в повечето случаи са добре обозначени. Живописните и красиви гледки в планините са обект на интерес от туристите. Наред с тази красота в последните години значително се подобри материалната база, която приема туристи, които стават все по-взискателни в това отношение. Подобриха се условията в планинските хижи  и се изградиха много нови хотели, както и инфраструктура и съоръжения към тях. В тази статия ще ви дадем няколко добри идеи за селски туризъм в планината.

Животът в планинските села на България не е лек. Липсват добри условия за здравеопазване, затворени са училищата и няма поминък за младите хора. Труден е достъпът до тях и повечето са със затихващи функции. Така например много са изоставените села в Стара планина. Въпреки това в почти всяка планина в България могат да се намерят приятни изключения.

Красиви села в България като Широка лъка в Родопите, Рибарица и Боженци в Стара планина, Делчево в Пирин и Чавдар в Средна гора са пример за това, как природните дадености се използват за привличане на многобройни туристи. Всички те са уникални със своята атмосфера, но си приличат по инициативността и трудолюбието на своите жители, което не остава незабелязано. Радващо е, че техният пример намира все повече последователи, тъй като прекрасните български села са многобройни и те след време успешно могат да се конкурират с лидерите в момента. В резултат на което все повече ще се предлагат оферти за селски туризъм в България. Новопостроените къщи за селски туризъм под наем стават все по-популярни за осъществяване на уикенд туризъм в малки групи.

Селски туризъм в планината

Селският туризъм в планината е бързо развиващ се отрасъл на туризма през последните години. Възможностите за любителите на планински туризъм в България са неограничени, поради спецификата на нашата страна. Няколко дни престой в спокойствието на традиционна селска къща, може да накара всеки да преосмисли ценностите в живота и да открие очарованието на българското село. Уникалната природа е най-голямото богатство на планинските ни села.

Красиви къщи за селският туризъм в Родопите ни предлагат да се откъснем от динамичното ежедневие и да се потопим в атмосферата на българското село, да се докоснем до традиционния бит и култура на народа ни. В много села в България в района на Стара планина, Рила, и Пирин също се появяват красиви селски къщи и нови къщи за гости, предлагащи автентична атмосфера и уникална местна кухня.

Селският туризъм е най-добрият и предпочитан начин, с който може да опознаете бита и културата на нашия народ. Спецификата на страната ни предлага различни възможности за развитие на селски туризъм в България. Странното е, че първи чужденците оцениха спокойствието и красотата на нашите села. През последните години много от тях  предпочетоха българските села, като място където да избягат от шума или да развиват свой поминък. Истината е, че повечето от тях са възрастни хора, но старанието, с което обновяват българските си домове е показателно.

Ваканция на село

Като изберете ваканция на село, можете да преживеете неповторими моменти на отдих и релаксация, далеч от градските проблеми и стрес. Можете да се насладите на красиви пейзажи и прекрасна природа, да опитате вкусни ястия, приготвени от местни продукти, да се научите на традиционни занаяти, да се запознаете с местната култура и традиции.

Независимо дали сте на почивка и искате да се насладите на спокойствието и приказната природа, или сте любители на активния отдих, ваканцията на село може да предложи на посетителите уникални преживявания и възможности за приятни спомени. Такъв вид туризъм може да има положителен ефект върху местната икономика и да помогне за запазването на местните традиции и култура.

Интересни села в България могат да се видят навсякъде. Разбира се все още условията в тях не са привлекателни за младите хора. Липсата на добра инфраструктура и възможности за получаване на добро образование на децата им е главната причина за все още преобладаващия избор на градския начин на живот. Но това дава допълнителен тласък за развитие на селския туризъм, който предоставя възможности за краткотраен и достъпен отдих. Кратката ваканция прекарана в традиционна селска къща с двор ще ви зареди с положителна енергия и ще ви накара да откриете очарованието на българското село. Тя ще ви напомни колко са важни простите неща в живота.

Хората в българските села са много гостоприемни и пазят местните традиции. Тук може да присъствате на автентични български обичаи свързани с християнството. На църковните празници като Коледа, Великден, Сирни Заговезни и именните дни в селата ни се честват както повелява народната традиция.

Ваканцията на село ще ви предложи много интересни занимания и няма да скучаете. Може да отидете на риболов или да се разхождате в околностите, да практикувате конна езда. Дамите могат да помогнат на стопанката в приготвянето на традиционната местна вечеря по оригинална рецепта. Вечерите тук са особено романтични. На чаша домашно приготвена ракия в добра компания ще се откъснете от ежедневните проблеми.

Вижте видеото на Etv Haskovo за Ваканция на село в Смилян:

Идеи за къща на село

Селската къща трябва да бъде проектирана по начин, който да осигури релакс и спокойствие преди новата работна седмица. Изпълнението е добре да бъде с естествени материали, а  обзавеждането да е удобно.

Възможна опция е да закупите стара селска къща на прилична цена и след това да я реиновирате. Всеки ремонт на къща започва отгоре надолу. Проверете състоянието на покрива и установете дали има нужда от цялостна подмяна на гредите, или може само да смените керемидите. Покривът е от изключително голямо значение, тъй като от него зависи дали интериорът ще бъде достатъчно добре защитен и устойчив от външните влияния.

След покрива трябва да оцените състоянието на дограмата и при необходимост да я подмените. Следващата стъпка е фасадата и едва тогава може да се заемете с ремонта на отделните помещения.

Вашите идеи за селски двор трябва да включват много зеленина и цветя. Не забравяйте да изградите и своето барбекю.

Селска къща в Костенковци, снимка: agrotv.bg

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*