Идеи за селски туризъм в планината и ваканция на село

Нашите планини предлагат  много добри условия за развитие на туризъм. Пътеките в тях в повечето случаи са добре обозначени. Живописните и красиви гледки в планините са обект на интерес от туристите. Наред с тази красота в последните години значително се подобри материалната база, която приема туристи, които стават все по-взискателни в това отношение. Подобриха се условията в планинските хижи  и се изградиха много нови хотели, както и инфраструктура и съоръжения към тях. В тази статия ще ви дадем няколко добри идеи за селски туризъм в планината.

Животът в планинските села на България не е лек. Липсват добри условия за здравеопазване, затворени са училищата и няма поминък за младите хора. Труден е достъпът до тях и повечето са със затихващи функции. Така например много са изоставените села в Стара планина. Въпреки това в почти всяка планина в България могат да се намерят приятни изключения.

Красиви села в България като Широка лъка в Родопите, Рибарица и Боженци в Стара планина, Делчево в Пирин и Чавдар в Средна гора са пример за това, как природните дадености се използват за привличане на многобройни туристи. Всички те са уникални със своята атмосфера, но си приличат по инициативността и трудолюбието на своите жители, което не остава незабелязано. Радващо е, че техният пример намира все повече последователи, тъй като прекрасните български села са многобройни и те след време успешно могат да се конкурират с лидерите в момента. В резултат на което все повече ще се предлагат оферти за селски туризъм в България. Новопостроените къщи за селски туризъмпод наем стават все по-популярни за осъществяване на уикенд туризъм в малки групи.

Селски туризъм в планината

Селският туризъм в планината е бързо развиващ се отрасъл на туризма през последните години. Възможностите за любителите на планински туризъм в България са неограничени, поради спецификата на нашата страна. Няколко дни престой в спокойствието на традиционна селска къща, може да накара всеки да преосмисли ценностите в живота и да открие очарованието на българското село. Красивата природа е най-голямото богатство на планинските ни села.

Селският туризъм предлага да се откъснем от динамичното ежедневие и да се потопим в атмосферата на българското село, да се докоснем до традиционния бит и култура на народа ни. В модерни села в България в района на Стара планина, Рила, Пирин и Родопите се появяват красиви селски къщи и нови къщи за гости, предлагащи автентична атмосфера и уникална местна кухня.

Селският туризъм е най-добрият и предпочитан начин, с който може да опознаете бита и културата на нашия народ. Спецификата на страната ни предлага различни възможности за развитие на селски туризъм в България. Странното е, че първи чужденците оцениха спокойствието и красотата на нашите села. През последните години много от тях  предпочетоха българските села, като място където да избягат от шума или да развиват свой поминък. Истината е, че повечето от тях са възрастни хора, но старанието, с което обновяват българските си домове е показателно.

Ваканция на село

Интересни села в България могат да се видят навсякъде. Разбира се все още условията в тях не са привлекателни за младите хора. Липсата на добра инфраструктура и възможности за получаване на добро образование на децата им е главната причина за все още преобладаващия избор на градския начин на живот. Но това дава допълнителен тласък за развитие на селския туризъм, който предоставя възможности за краткотраен и достъпен отдих. Кратката ваканция прекарана в традиционна селска къща с двор ще ви зареди с положителна енергия и ще ви накара да откриете очарованието на българското село. Тя ще ви напомни колко са важни простите неща в живота.

Хората в българските села са много гостоприемни и пазят местните традиции. Тук може да присъствате на автентични български обичаи свързани с християнството. На църковните празници като Коледа, Великден, Сирни Заговезни и именните дни в селата ни се честват както повелява народната традиция.

Ваканция в Костенковци, снимка: agrotv.bg

Ваканцията на село ще ви предложи много интересни занимания и няма да скучаете. Може да отидете на риболов или да се разхождате в околностите, да практикувате конна езда. Дамите могат да помогнат на стопанката в приготвянето на традиционната местна вечеря по оригинална рецепта. Вечерите тук са особено романтични. На чаша домашно приготвена ракия в добра компания ще се откъснете от ежедневните проблеми.

В линка може да видите как прекарват своята ваканция на село деца от лагера “Живей с любов” в село Смоличано в Осоговската планина:

https://bntnews.bg/bg/a/vakantsiya-na-selo-no-ne-pri-baba-i-dyado

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*