Хранене при кърмене и хидратиране

Майчиното мляко е богато на антитела, изгражда имунната система на бебето в здрава защитна сила и подпомага установяването на поддържащи здравето бактерии в храносмилателния тракт на детето. Затова е много важно правилното хранене при кърмене и хидратиране на кърмачката. Но как кърмата се влияе от храните и напитките, които консумира кърмачката?

Хранене при кърмене

По време на бременността в организма на жената се натрупват мазнини и след раждането кърмата се произвежда отчасти от тези резерви. Разбира се храната е основният източник за майчиното мляко. По време на периода на кърмене жената се нуждае от допълнителни 450-500 калории на ден. Нуждите от допълнителни калории са най-високи през първите четири до шест месеца, докато бебето се кърми по-често.
При кърменето се изразходват калории, така че апетитът на кърмачката е по-голям от обичайното. Нейният начин на хранене може да помогне значително, за да се поддържа добро количество кърма или да се увеличи, когато има нужда за това.

Важно е да се поддържа балансирана диета при кърмене. Пълноценното хранене може да повлияе благоприятно както върху количеството, така и върху качеството на кърмата, така че тя да бъде наистина хранителна и да отговори на потребностите на интензивния растеж на кърмачето и възстановяването на майката.

Кърменето изисква повече енергия, затова е важно кърмачката да се храни добре и редовно. Тялото преобразува храната в мляко, затова е важно да се получават достатъчно хранителни вещества.

Храни за повече кърма

Подходящи храни за повече кърма означава да увеличите и непрекъснато да приемате плодове и зеленчуци. Въглехидратите също са полезни, така че хапвайте ориз, хляб, и пълнозърнести тестени изделия. Увеличете приема на животински и растителни протеини (месо, яйца, боб и други варива). Консумирайте мляко с ниско съдържание на мазнини. Рибата и морските дарове също осигуряват важни хранителни вещества.

След раждането особено полезна храна е копривата. Тя съдържа големи количества желязо и калций, така необходими за възстановяване на кръвозагубата след раждането, честа причина за оскъдната кърма.
Копърът и резенето, по известно като див копър, спомагат за  увеличаването на кърмата. Семената от копър се употребяват под формата на чай или бисквити за кърмачки и са подходящ начин за увеличаване на кърмата. Те съдържат естроген-подобни съединения, за които се смята, че подобряват лактацията.

Забранени храни при кърмене

За да намалите излагането си на известни химически замърсители като живак, избягвайте да консумирате големидънни риби, докато кърмите, като кралска скумрия, риба тон, акула, риба меч и по-екзотичните, но продавани у нас – тайлфиш, атлантически голямоглав и атлантически син марлин.

Въпреки че е малко вероятно кърмените бебета да развият хранителна алергия от майчиното мляко, някои храни може да не са подходящи за кърмачето. Сред тях са пикантните храни или зеленчуци, произвеждащи газове, като зеле и броколи, които могат да накарат бебето да бъде нервно по време на хранене. Ако това се случи, избягвайте временно тези храни и опитайте отново, когато детето порасне малко.

Ако кърмите, най-добре е да се въздържате от алкохол или първо да обсъдите въпроса с вашия лекар. Счита се, че след консумация на малко количество алкохол, трябва да се изчака четири часа или повече преди кърмене (при това не по-рано от 3-месечна възраст). Много жени са чували, че пиенето на бира увеличава производството на мляко, но това не е потвърдено с научни доказателства.

Малки количества кофеин не са противопоказани по време на кърмене, но от значение е и часът от денонощието, в който се приема. Сутрешното кафе се счита за безопасно. Имайте предвид, че някои чайове също съдържат кофеин.

Кърмачката също трябва да ограничава цитрусовите плодове. Те съдържат голямо количество витамин С , но предизвикват алергични реакции за пеленачетата и съдържат вещества, които дразнят неукрепналия им стомах.

Хидратация при кърмене

Една кърмачка се нуждае от около 16 чаши вода на ден. Така се компенсира допълнителната вода, която се използва за производството на кърмата. Един от начините да си набавите необходимото количество е като изпивате голяма чаша вода всеки път, когато кърмите бебето си. Подборът на вода също е важен за поддържане на здравословен баланс на йоните в тялото при кърмене.

За сметка на допълнителната хидратация на кърмещата жена бебетата обикновено не се нуждаят от нищо друго освен от млякото на майка си, за да останат хидратирани. Ако вашето бебе изглежда дехидратирано поради повръщане или диария, които продължават 24 часа или повече, се консултирайте с лекар, за да ви насочи към адекватните начини за рехидратация.

Полезен навик

Кърменето е най-естественото нещо, но то също и е вид навик, изграждането на който може да отнеме известно време. Не липсват и трудности, но големите ползи за здравето на майката и бебето, както и за изграждането на дълбока емоционална връзка между тях определено си заслужават усилията.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*