Каране на колело – ползи за здравето

Каране на колело

За тези, които вече практикуват хобито каране на колело, ползите за здравето са напълно ясни, но за всеки, който има нужда от причина да се качи на велосипеда, ето списък с някои от най-големите предимства.

Ползите за физическото и психично здраве от колоезденето, както и почти гарантирано разширяване на социалния ви кръг – са толкова много, колкото красивите пътища, които можете да намерите.

Защо да караме колело

Когато става въпрос за избор на ново хоби, разбира се, има много възможности за преценка, така че ето защо смятаме, че карането на колело е най-доброто:

Колоезденето подобрява психиката

Международно проучване доказва, че хората, които са имали физически активен начин на живот, имат 32% по-висок резултат за благополучие от неактивните хора.

Колоезденето повиша настроението ви като освобождава адреналин и подобрява увереността, която идва от постигането на нови неща. Това хоби съчетава физически упражнения с прекарване на открито. Можете да карате самостоятелно – което ви дава време да осмислите тревоги или притеснения, или можете да карате с група, която разширява социалния ви кръг.

Укрепете имунната си система чрез колоездене

Това е особено актуално по време на глобалната пандемия Covid-19. Д-р Дейвид Нийман и неговите колеги от Апалачския държавен университет проучиха 1000 възрастни на възраст до 85 години. Те откриха, че карането на колело има огромни ползи за здравето на горните дихателни пътища – по този начин намаляват случаите на обикновена настинка. Ниман казва: „Хората могат да съкратят болничните дни с около 40 процента, като тренират аеробно през повечето дни от седмицата, като в същото време получават много други ползи за здравето, свързани с упражненията.”

Колоезденето до работа може да намали времето на пътуването ви до работното място и да ви освободи от автобусите, съдържащи микроби. Има едно но. Доказателствата сочат, че веднага след интензивни упражнения, като например интервална тренировка, имунната ви система се понижава – но адекватното възстановяване, като хранене и сън, може да помогне да се обърне това.

Колоездач
Колоездач

Отслабване с каране на колело

Карането на колело е отлична форма на физическа активност, която може да помогне за отслабване. То може да бъде изключително интензивно упражнение, особено ако го практикувате на хълмисти местности или участвате в състезания. Това ще ви помогне да изгаряте повече калории и да ускорите метаболизма си, което е важно за отслабване.

Простото уравнение, когато става въпрос за загуба на тегло, е „изходящите калории трябва да надвишават входящите“. Така че трябва да изгорите повече калории, отколкото консумирате, за да отслабнете. Карането на колело изгаря между 400 и 1000 ккал на час, в зависимост от интензивността и теглото на ездача. Ако приемем, че харесвате колоезденето, ще горите калории. И ако ядете здравословна диета, която създава калориен дефицит (който е контролиран и не ви излага на риск от дългосрочни здравословни проблеми), трябва да отслабнете.

Колоездачите имат по-добро здраве на белите дробове

Проучванията показват, че хората, които карат колело, всъщност са изложени на по-малко опасни изпарения от тези, които пътуват с кола. Проучване на кампанията за здравословен въздух Kings College London и Camden Council са монтирали детектори за замърсяване на въздуха на шофьор, пътник на автобус, пешеходец и велосипедист, използващи натоварен маршрут през центъра на Лондон. Резултатите показват, че шофьорът е имал пет пъти по-високи нива на замърсяване от велосипедиста, както и три и половина повече от пешеходеца и два пъти и половина повече от ползвателя на автобуса. Накратко: колоездачът спечели.

Колоезденето намалява риска от сърдечни заболявания и рак

Колоезденето повишава сърдечния ритъм и изгаря калории, ограничавайки шанса да сте с наднормено тегло. В резултат на това е сред избраните форми на упражнения, препоръчани от СЗО като здравословни начини за намаляване на риска от развитие на сериозни заболявания като сърдечни заболявания и рак.

Нови доказателства бяха представени под формата на проучване, проведено от Университета в Глазгоу по-рано тази година. Изследователите са изследвали над 260 000 човека в продължение на пет години – и са установили, че каране на велосипед до работа може да намали наполовина риска на ездачите от развитие на сърдечни заболявания или рак.

Д-р Джейсън Гил от Института по сърдечно-съдови и медицински науки коментира: „Колоезденето до работа е свързано със значително по-нисък риск от неблагоприятни здравни резултати.“

колоездачи
Колоездачи

Каране на колело подобрява сексуалния ви живот

Повечето от нас знаят, че сексът е нещо добро, но не всеки знае, че всъщност е полезен за цялостното ви здраве. Всъщност редовният секс наистина може да удължи живота ви.

Д-р Майкъл Ройзен, който председателства Уелнес института в клиниката в Кливланд, казва: „Типичният мъж, който има 350 оргазма годишно, спрямо средната за страната от около една четвърт от това, живее около четири години по-дълго.”

Подобни открития бяха разкрити и при жените. Така че може ли колоезденето да подобри сексуалния ви живот? Е – изгражда някои доста важни мускулни групи. Д-р Матю Форсайт, уролог и запален колоездач от Портланд, Орегон, коментира: „Всички тези мускули се използват по време на полов акт. Колкото по-добре са развити тези мускули, толкова по-дълъг и по-атлетичен ще бъде половия акт.”

Разширете социалния си кръг чрез колоездене

Колоезденето е невероятно общителен спорт. Масовото колоездене се осъществява в колоездачни клубове. Присъединяването към колоездачен клуб или група е отличен начин да разширите социалния си кръг и ако сте нов в карането – вероятно ще намерите всички съвети за поддръжка и обучение.

Вреди от каране на колело

Карането на колело може да причини сериозни здравословни проблеми за мъжете. Ето защо е необходимо да се  има предвид следното: При каране на меко седло за велосипед, тазовите кости “падат” в меката седалка. Резултатът е застой на кръвта и възможно възпаление на простатата. Трябва да се избягва и седло с “остър нос” с широка задна част. Най-приемливият вариант е твърда седалка с прорез в центъра и прорези отзад. Така кръвният поток няма да бъде възпрепятстван.

Застой на кръв в малкия таз е възможен и при каране на велосипед с ниска седалка, когато е невъзможно напълно да се изправят краката. Карането на колело с ниска рамка може да нарани слабините ви. Височината на рамката се регулира, като стоите на земята и държите велосипеда между краката си. Разстоянието между слабините и тръбата на рамката трябва да бъде най-малко 10-12 cm.

Източник: https://www.cyclingweekly.com/news/latest-news/benefits-of-cycling-334144

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*