Лимонов сок – ползите за здравето

Лимоните от векове са известни със здравословните си свойства, те имат антибактериално и противовирусно действие, а също така са и чудесен имуностимулатор.

Плодовете се използват и за кулинарни цели, предимно под формата на сок, но и като нектар или лимонова кора. Сокът на лимона съдържа около 6 % лимонена киселина, притежаващ силен кисел вкус. Лимоновият сок е със специфичен аромат, ценен при приготовлението на напитки или като подправка на редица ястия.

Ползи от лимоновия сок

Лимоновият сок помага на храносмилането. Съставът му прилича на този на слюнката и стомашния сок. Лимонената киселина лесно взаимодейства с други киселини и ферменти, поради което стимулира отделянето на стомашен сок, а от там и процесите на храносмилането. Тя съдържа лимонова киселина, калций, магнезий, витамин С, биофлавоноиди, пектин и др.

Лимоните  подпомагат храносмилането и доставят витамини и минерали на организма. Ползите от сок от лимони сутрин са многобройни, така че ви препоръчваме да започвате деня си с голяма чаша вода с лимон.

Лимонът помага при храносмилането

Пресният лимонов сок помага на секрецията на жлъчна течност в черния дроб, който е необходим при храносмилането. Лимоните са богати на минерали и витамини и помагат за отстраняването на токсини и други нежелани елементи от тялото и храносмилателната система. Също така сок от лимони успокоява стомаха при киселини, предотвратява оригване и къркорене. Стипцивият вкус на лимоните стимулира перисталтиката, което подобрява работата на червата. Лимонената киселина помага за увеличаване функцията на ензимите, които стимулират черния дроб за осъществяване на детоксикацията.

Лимоновият сок попаднал в стомаха има силно алкализиращо действие.  Въпреки киселият си вкус той алкализира организма и спомага за постигане на оптималем алкално-киселинен баланс, но единственото условие за това е да се приема чист без смесен с подсладители.

Засилва имунната система

Лимоните са най-богатият на витамин С и калий цитрусов плод. Само един лимон е достатъчен за да покрие дневната нужда на организма от тях. Витамин С е добър за борбата с настинки и помага за усвояването на желязо от организма. Калият стимулира мозъчната и нервна дейност.

Лимони против стареене

Съдържащият се в лимоните витамин С е антиоксидант, спомагащ за неутрализиране на свободните радикали в организма, които са свързани със стареенето. Плодовете затрудняват образуването на бръчки и дехидратацията, а именно това са двата най-видими признака на стареене. Витамин С в лимоновия сок помага за производството на колаген, протеин, който осигурява структура на кожата и я поддържа стегната и гладка.

Лимони за здраво сърце и нормално кръвно налягане

Витамин С съдържащ се в лимоните елиминира риска от сърдечни заболявания и инсулт. Фибрите в този плод намаляват рисковите фактори за сърцето. Консумирането на фибри от цитрусовия плод стабилизира до нормалните нива холестерола в кръвта. Растителните химикали, открити в лимоните, а именно хесперидин и диосмин, също намаляват холестерола.

Лимоните помагат за регулиране на кръвното налягане. Високото кръвно налягане може да доведе до бъбречна недостатъчност, сърдечен удар и инсулт. Консумирането на лимони  предотвратяват проблема. Изяждането поне на половин лимон на ден, съчетано с поне 10 000 крачки за същото време, силно увеличават притока на кръв към сърцето.

Високото съдържание на витамини от група В пък улеснява усвояването на захарите от организма, което също предпазва от сърдечносъдови заболявания.

Лимонът забавя растежа на раковите клетки

Лимонът е изключително ефективен за забавянето растежа на туморните клетки. Лимоненът е една от съставките в лимона, която притежава противовъзпалителни, лечебни и противоракови ефекти. Установено е, че той потиска раковите клетки, като същевременно ги елиминира. Лимонът е изключително ефективен при рак на панкреаса, стомаха, дебелото черво, кожата и черния дроб.

Лимонът предотвратява бъбречните камъни

Лимонената киселина помога за предотвратяване на камъни в бъбреците чрез увеличаване на обема на урината, като същевременно се създава неблагоприятна среда за образуването им. Смята се, че само половин чаша натурален лимонов сок, предотвратява образуването на камъни на хора, които вече са ги имали.

Сокът от лимон повишава уринирането, с което токсините от тялото се освобождават по-бързо, като по този начин осигурява и здрави пикочни пътища.

Лимони за добра фигура

За да имате добра фигура консумирайте лимони. Те са богати на полифеноли, които са натурално-съдържими компоненти с доказано антиоксидантни качества. Те имат доказано лечебно въздействие върху организма и се препоръчва от диетолозите да се приемат лимони като средство срещу затлъстяване. Лимоновият сок увеличава метаболизма и потиска апетита.

Вижте как да изцедите вашия лимонов сок във видеото на Nahrani.me:

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*