Билка дебелец: Приложение и рецепти

Добре познатата от векове у нас билка дебелец е с доказани лечебни свойства. Растението е с това име поради дебелите си, сочни и изпълнени с вода листа. Известно е още и като алпийска роза.

Дебелецът е с  широко приложение в народната медицина за лечение и профилактика на редица заболявания.  Лечебни свойства имат листата и сокът на растението.

Как изглежда билката дебелец?

Дебелец (Sempervivum) е многогодишно тревисто растение от семейство Дебелецови. В планините на Европа и Мала Азия растат около 30 вида от него.  Лечебни свойства притежават едва два вида дебелец – Sempervivum tectorum (покривен дебелец) и Sempervivum blandum.

Растението получава името си от латинските думи “semper” (винаги) и “vivus” (жив), заради високата издръжливост при отглеждане в неблагоприятна среда. То е вечнозелено непретенциозно растение, вирее върху всякакви почви и понася всякакви условия, дори отрицателните зимни температури.

Дебелецът има ниско стъбло, листата са издължени и леко заострени към върха. Максималната им ширина достига около 1 см, а дължината 2-2,5 см. В края имат червеникав оттенък, а връхчето им е снабдено с бодилче. Листата образуват гъста розетка, а по стъблото са последователно разположени. През летните месеци по върховете на розетките се появяват цветовете. Размножаването на растението е много лесно – листната розетка, заедно с част от стъблото се засажда директно в почвата, без предварително вкореняване.

Приложение на билка дебелец

Сокът и листата на билката дебелец, са били използвани в народната медицина от векове заради техните охлаждащи, противовъзпалителни, стягащи и диуретични свойства. Нашите предци са лекували с тях кожни заболявания, рани, мазоли, кокоши трън. Освен това, растението влияе благоприятно и върху хормоналния баланс на жените, кистозни и туморни образувания на яйчниците, матката и гърдите. Има силно антибактериално действие. Помага при ужилвания от насекоми и изгаряния.

Листа от дебелец или сокът от растението могат да се използват като компреси при изгаряния, стомашни язви и всякакви възпаления, тъй като намаляват бързо болката.

Сокът е често използвано средство при болки в ушите. Няколко капки в болното ухо носят успокоение, но то е с временен характер. Болките най-често се дължат на възпалителен процес, протичащ в средното ухо.

Рецепти с дебелец

Премахване  на мазоли с билка дебелец

В топла вода се разтваря чаена лъжичка сода за хляб. Краката се потапят във водата и се киснат поне 15 минути. Подсушават се и се взима листо от дебелец, като внимателно се премахва неговата тънка ципа. Листото се налага върху мазола прикрепено с лепенка и се оставя цяла нощ. Процедурата се повтаря до изчезване на мазолите.

Превенция срещу рак

Пресни листа от растението се измиват обилно. Сокът от тях се изстисква и се приема по една супена лъжица 3 пъти на ден за 10 поредни дни.

Лечение на гнойни или порезни рани

Обелва се ципата на пресни листа от дебелец. Налагат се върху раната и се залепват с лепенка, държат се на мястото около 2-3 часа, като самият компрес се сменя по 3-4 пъти на ден. Това спомага за изсмукване на гнойта и по-бързото заздравяване на раната. Същото се прави и при премахване на кокоши трън. Прилага се най-малко 4 поредни дни.

Чай от дебелец

Няколко сухи нарязани листа от дебелец се поставят в малка купа с 250 мл. вода и с температура не повече от 80°C за около 15 минути. След това чаят се оставя да изстине, прецежда се и се пие. Чаят може да се използва и за успокояване на раздразнена кожа.

Билка дебелец и мед

Смес от дебелец и мед влияе за нормалното функциониране на панкреаса и пречистване на стомашно-чревния тракт. Прилага се и външно при различни кожни проблеми.

За приготвяне на сместа са необходими 300 грама сочни листа от дебелец, 500 грама мед и 200 мл. лимонов сок.

Листата от дебелец и лимоновия сок се смесват в блендер, след което се поставя и меда. Така получената смес се поставя в стъклен буркан, увива се във фолио и се прибера в хладилник. Приема се по една чаена лъжичка сутрин на празен стомах, половин час преди закуска.

Тинктура от дебелец

Тинктура от дебелец се предлага под формата на хранителна добавка. Тя се състои от воден екстракт от дебелец и етилов алкохол.

Приема се, като в чаша с вода се разтваря 1 мл. (20 капки) от тинктурата и се пие 3 пъти на ден. Препоръчителната дневна доза е 3 мл.

Тинктурата влияе благоприятно за нормалното функциониране на панкреаса и пречистване на стомашно-чревния тракт. Прилага се и външно при различни кожни проблеми.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*