Витамин Д помага за предпазване от деменция

Североамерикански и английски учени са установили чрез проведено дългогодишно проучване, че приемането на добавки с витамин Д може да помогне за предпазване от деменция.

Учени от университетите в Калгари, Канада, и в Ексетър, Великобритания, са изследвали връзката между добавките с витамин Д и заболяването. В проучването са участвали повече от 12 388 души, включени в американския Национален координационен център за болестта на Алцхаймер, като средната им възраст е била 71 години и при включването им не са страдали от деменция. От тях 37 процента (4637 души) приемат добавки с витамин Д.

Витамин Д предпазва от деменция

Екипът установява, че приемането на препарата е свързано с по-дълъг живот без деменция. Освен това случаите на диагностицирани с деменция сред групата, получаваща витамин Д, са с 40 процента по-малко. От цялата извадка 2696 души развиват деменция за десет години, като 2017 (75 процента) от тях не са приемали витамин Д, преди да им бъде поставена диагнозата.

Знаем, че витамин Д влияе на мозъка по начин, който може да има отражение за намаляване на деменцията, но досега изследванията даваха противоречиви резултати. Констатациите ни дават важна представа за групите, които могат да бъдат специално насочени към прием на добавки с витамин Д. Като цяло открихме доказателства, които предполагат, че по-ранният прием на препарати може да бъде особено полезен“, преди да започнат първи признаци за когнитивни проблеми, казва професор Заинор Исмаил от университета в Калгари, който ръководи изследването.

Учените установяват, че витамин Д е ефективен при всички групи, но резултатите са значително по-големи при жените, отколкото при мъжете. Освен това въздействието му е по-голямо при хора с нормални когнитивни способности в сравнение с тези, които съобщават за признаци на леки нарушения – промени, които са свързани с по-висок риск от деменция.

Предотвратяването на деменцията или забавянето й е изключително важно заради нарастващия брой на засегнати хора. Но сега се нуждаем от клинични проучвания, за да потвърдим това”, казва д-р Байрън Крийс от университета в Ексетър, който е съавтор на изследването. Той отбелязва, че са необходими клинични проучвания, за да бъдат потвърдени резултатите.

Резултатите са публикувани в специализираното издание “Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring”.

Вижте също: Карнивор – какво трябва да знаем за диетата с месо?

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*