Карнивор – какво трябва да знаем за диетата с месо?

Карнивор

Диетата с месо, наричана още Карнивор (Carnivore) диета, се състои в консумация изцяло на месо и други животински продукти, като изключва всички други храни. Тя е най-чистата безвъглехидратна диета.

Твърди се, че помага при загуба на тегло, проблеми с настроението и регулиране на кръвната захар, наред с други здравословни проблеми. Въпреки това, диетата изключително рядко се ползва и вероятно е нездравословна в дългосрочен план. Плюс това, никакви изследвания не подкрепят предполагаемите му ползи.

Тази статия прави преглед на диетата с месо, включително дали може да помогне за загуба на тегло, нейните потенциални ползи и недостатъци и как да я следвате.

Какво представлява диета Карнивор?

Диетата с месо е рестриктивна диета, която включва само месо, риба и други животински храни като яйца и някои млечни продукти. Изключва всички други храни, включително плодове, зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, ядки и семена.

Нейни привърженици също препоръчват премахване или ограничаване на приема на млечни продукти и храни с ниско съдържание на лактоза – захар, която се намира в млякото и млечните продукти – като масло и твърди сирена.

Диетата с месо произтича от противоречивото убеждение, че популациите на човешки предци са яли предимно месо и риба и че диетите с високо съдържание на въглехидрати са виновни за днешните високи нива на хронични заболявания.

Други популярни диети с ниско съдържание на въглехидрати, като кето и палео диетите, ограничават, но не изключват приема на въглехидрати. Докато местната диета цели нулеви въглехидрати.

Шон Бейкър, бивш американски ортопед, е най-известният привърженик на диетата на месоядните. Той цитира отзиви от тези, които следват диетата  като доказателство, че тя може да лекува депресия, тревожност, артрит, затлъстяване, диабет и други.

Въпреки това, нито едно изследване не е анализирало ефектите от диетата на месоядните животни. Нещо повече, през 2017 г. медицинският лиценз на Бейкър беше отнет от Медицинския съвет на Ню Мексико поради опасения относно неговата компетентност. В последствие медицинският лиценз на Бейкър беше възстановен през 2019 г.

Правила за Карнивор диетата

Правилата за Карнивор диетата включват елиминиране на всички растителни храни и консумиране изключително на месо, риба, яйца и малки количества млечни продукти с ниско съдържание на лактоза.

Подходящи храни са говеждо, пилешко, свинско, агнешко, пуешко, меса от органи, сьомга, сардини, бяла риба и малки количества тежка сметана и твърдо сирене. Позволени са също масло, свинска мас и костен мозък. Поддръжниците на диетата наблягат на ядене само на месо, за да постигнат ежедневните си енергийни нужди.

Карнивор диетата насърчава пиенето на вода и костен бульон, но забранява пиенето на чай, кафе и други напитки, направени от растения.

Диетата не предоставя конкретни насоки относно приема на калории, размерите на порциите или колко хранения или закуски да правите на ден. Повечето привърженици на диетата предлагат да ядете толкова често, колкото желаете.

Диета с месо за отслабване

Диетата с месо може да доведа до отслабване. По-конкретно, някои проучвания показват, че диетите с високо съдържание на протеин и ниско съдържание на въглехидрати може да насърчи загубата на тегло. Това е най-вече защото протеинът може да ви помогне да се почувствате по-сити след хранене, което може да доведе до намален прием на калории и последваща загуба на тегло. Протеинът също може да увеличи скоростта на метаболизма ви, като ви помогне да изгорите повече калории. В случай , че сте решили да прилагате отслабване с месо, вероятно ще се чувствате по-сити и ще се храните по-малко, поне в краткосрочен план.

Едно 3-месечно проучване при 132 възрастни с наднормено тегло или затлъстяване сравнява ефекта от загуба на тегло от 4 диети с ограничения в енергията, съдържащи различни количества въглехидрати и протеини. Установено е, че тези, които ядат високопротеинови диети с 0,4–0,6 грама протеин на килограм телесно тегло на ден, губят значително повече тегло от тези, които ядат 0,3–0,4 грама протеин на килограм телесно тегло на ден.

Други проучвания показват подобни резултати, което предполага, че увеличаването на приема на протеини и намаляването на приема на въглехидрати може да доведе до по-устойчива загуба на тегло, отколкото диетите с по-ниско съдържание на протеини и по-високо съдържание на въглехидрати.

Въпреки това, не е необходимо да елиминирате напълно въглехидратите, за да отслабнете. По-скоро намаляването на общия ви прием на калории, което може по-лесно да се направи с по-висок прием на засищащ протеин, е основният двигател на загубата на тегло. Освен това, силно ограничителният характер на Карнивор диетата затруднява спазването й в дългосрочен план.

Месни продукти, снимка: carnivorestyle.com

Предимства на диетата с месо

Тъй като диетата с месо изключва въглехидратите, тя елиминира бисквитки, сладкиши, бонбони, газирани напитки и подобни храни с високо съдържание на въглехидрати. Тези храни са с ниско съдържание на полезни хранителни вещества и често с високо съдържание на калории. Следователно те трябва да бъдат ограничени от здравословна, балансирана диета.

Храните с високо съдържание на захар също могат да бъдат проблематични за хората с диабет, тъй като могат да повишат нивата на кръвната захар. Всъщност ограничаването на рафинираните въглехидрати и сладките храни често се препоръчва за контрол на диабета.

Въпреки това, пълното елиминиране на въглехидратите от диетата на месоядните не се препоръчва. Вместо това се препоръчва да ядете по-малки количества полезни въглехидрати с високо съдържание на фибри, които не причиняват скокове в кръвната захар.

Недостатъци на диета Карнивор

Поради силно ограничителния си характер и пълното елиминиране на по-голямата част от хранителните групи, диетата на месоядните има много недостатъци:

  • Високо съдържание на мазнини, холестерол и натрий. Като се има предвид, че диетата се състои единствено от животински храни, тя може да бъде с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол. Наситените мазнини могат да повишат вашия LDL (лош) холестерол, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания.
    Въпреки това, последните проучвания показват, че високият прием на наситени мазнини и холестерол не е силно свързан с по-висок риск от сърдечни заболявания, както се смяташе преди. И все пак, консумирането на големи количества наситени мазнини може да бъде тревожно. Нито едно изследване не е анализирало ефектите от консумирането изключително на животински храни. Следователно ефектите от консумацията на толкова високи нива на мазнини и холестерол са неизвестни.
    Освен това някои преработени меса, особено бекон и месо за закуска, също съдържат големи количества натрий. Консумирането на много от тези храни на може да доведе до прекомерен прием на натрий, което е свързано с повишен риск от високо кръвно налягане, бъбречно заболяване и други негативни последици за здравето. Приемът на преработено месо също е свързан с по-високи нива на някои видове рак, включително рак на дебелото черво и ректума.
  • Може да липсват определени микроелементи и полезни растителни съединения. Тази диета елиминира силно питателни храни като плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, които съдържат полезни витамини и минерали.Въпреки че месото е питателно и осигурява микроелементи, то не трябва да бъде единствената част от вашата диета. Следването на рестриктивна диета като диетата с месо може да доведе до дефицит на някои хранителни вещества и прекомерна консумация на други. Нещо повече, диетите, които са богати на растителни храни, са свързани с по-нисък риск от определени хронични заболявания като сърдечни заболявания, някои видове рак, болест на Алцхаймер и диабет тип 2. Това се дължи не само на високото съдържание на витамини, фибри и минерали в растителните храни, но и на техните полезни растителни съединения и антиоксиданти. Карнивор диетата не съдържа тези съединения и не е свързана с никакви дългосрочни ползи за здравето. По-добрият вариант е диета с месо и зеленчуци.
  • Не осигурява фибри. Фибрите, несмилаеми въглехидрати, които насърчават здравето на червата се намират само в растителните храни. Ако сте на диета само с месо, тъй като тя не съдържа фибри може да доведе до запек при някои хора. Освен това фибрите са изключително важни за правилния баланс на бактериите в червата. Всъщност неоптималното здраве на червата може да доведе до редица проблеми и дори може да бъде свързано с отслабен имунитет и рак на дебелото черво. Едно проучване при 17 мъже със затлъстяване установи, че диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати значително намалява техните нива на съединения, които помагат за предпазване от рак на дебелото черво, в сравнение с диети с високо съдържание на протеини и умерени въглехидрати. Като цяло, спазването на карниворство може да навреди на здравето на червата ви.
  • Може да не е подходящ за някои хора. Диетата с месо може да бъде особено проблематична за определени хора. Например, тези, които трябва да ограничат приема на протеини, включително хора с хронично бъбречно заболяване, не трябва да прилагат Карнивор хранене. Освен това, тези, които са по-чувствителни към холестерола в храните или хиперреакторите на холестерол, трябва да внимават при консумирането на толкова много храни с висок холестерол. Хората със специални хранителни нужди вероятно няма да ги задоволи тази диета. Това включва деца и бременни или кърмещи жени.

Подходящи храни за диета с месо

Подходящи храни при диета с месо са:

  • Месо: червено месо, пилешко, пуешко, меса от органи, агнешко, свинско и др.
  • Риба: сьомга, скумрия, сардини, раци, омар, херинга и др.
  • Други животински продукти: яйца, свинска мас, костен мозък, костен бульон и др.
  • Млечни продукти с ниско съдържание на лактоза (в малки количества): тежка сметана, твърдо сирене, масло и др.
  • Вода

Според някои привърженици на диета Карнивор са разрешени сол, черен пипер и подправки без въглехидрати. Освен това някои хора избират да ядат кисело мляко, мляко и меко сирене, но тези храни обикновено не са включени поради съдържанието на въглехидрати.

Вижте видеото за едноседмична Карнивор диета:

Забранени храни

Всички храни, които не идват от животни, са изключени от диетата на хищниците.
Забранените храни включват:

  • Зеленчуци: броколи, карфиол, картофи, зелен фасул, моркови, чушки и др.
  • Плодове: ябълки, горски плодове, банани, киви, портокали и др.
  • Млечни продукти с високо съдържание на лактоза: мляко, кисело мляко, меко сирене и др.
  • Бобови растения: боб, леща и др.
  • Ядки и семена: бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки, шам фъстък и др.
  • Зърнени храни: ориз, пшеница, хляб, киноа, паста и др.
  • Алкохол: бира, вино, твърд алкохол и др.
  • Захари: трапезна захар, кленов сироп, кафява захар и др.
  • Напитки, различни от вода: сода, кафе, чай, плодов сок и др.
    Докато някои хора включват някои от тези храни, истинската диета за месоядни животни не ги позволява.

Резюме

Диетата с месо е изключително рестриктивна и се състои изцяло от месо, риба, яйца и малки количества млечни продукти с ниско съдържание на лактоза. Твърди се, че подпомага загубата на тегло и няколко здравословни проблеми, но никакви изследвания не подкрепят тези твърдения. Нещо повече, тя е с високо съдържание на мазнини и натрий, не съдържа фибри или полезни растителни съединения и е трудна за поддържане в дългосрочен план.

Като цяло диетата е ненужно ограничаваща. Храненето с балансирана диета с различни здравословни храни е по-устойчива и вероятно ще ви осигури повече ползи за здравето.

Източник: https://www.healthline.com/nutrition/carnivore-diet

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*