Пиене на вода по време на бременност и кърмене

Правилната хидратация играе съществена роля по време на бременността за осигуряване на оптимално здраве в процеса на физиологичните промени, които настъпват в организма на жената през този толкова важен за нея и бебето ѝ период. Водата е необходима за образуването на околоплодната течност, която обгръща бебето; тя подпомага увеличаването на обема на кръвната плазма и произвежда кърмата. А в ранните етапи на бременността, когато много бъдещи майки имат проблем с повръщането, повишеният прием на вода компенсира по най-добрия начин усилената загуба на течности. При бременните нуждите от вода са с 300 мл на ден по-високи, което се равнява на около 1-2 чаши вода допълнително спрямо общоприетото дневно количество от 2 литра. Жените, които кърмят, трябва да пият вода са със 700 мл на ден повече от нормата. За кърмачката на практика това се равнява на около 3-4 чаши вода допълнително на ден. Такива са препоръките на здравните власти и медицинските специалисти във Великобритания, цитирани от Националната асоциация на водите от естествени източници със седалище в Лондон.

Колко вода трябва да пие бременната жена?

На водата често гледаме като на „забравеното хранително вещество“, а всъщност тя съставлява около две трети от телесното ни тегло, като изискванията за прием на незаменимата течност се увеличават допълнително по време на бременността. Пиене на много вода при бременност е основно изискване за жените в това положение. Те е препоръчително да си създадат здравословни навици за хидратация още преди да забременеят в подготовка за мащабните физиологични промени в организма, които предстоят. В детеродна възраст те трябва да си набавят 2 литра течности на ден, в идеалния случай 70–80% (1,4 до 1,6 литра) от напитки и 20–30% от храни с високо съдържание на течности като супи, яхнии или плодове като пъпеш и диня. В никакъв случай жените не бива да допускат да се получи т.нар. дехидратация при бременност с всичките отрицателни последици от това.

Бременността много често води до значително наддаване на тегло, средно с около 12 кг. Един от основните фактори за това е телесната вода, която при здрави бременни жени се увеличава с около 6 до 8 литра. Освен това е изчислено, че водното съдържание на плода е около 75 до 90%, а количеството на околоплодните течности достига от 0,5 до 1,2 л.

Хидратация при бременност

По време на бременността се препоръчва балансиран хранителен режим с прием на достатъчно количество течности. Повече от половината жени се борят с гадене и повръщане, обикновено между 4-ата и 16-ата седмица на бременността, а една на всеки 200 жени страда от Hyperemesis gravidarum. Става дума за усложнение, характеризиращо се с постоянно гадене и повръщане. Състоянието се предизвиква от всевъзможни дразнители, включително и от слюнката. Обичайният сутрешен дискомфорт, свързан с определени хормонални промени, не пречи на храненето и не е опасен за бебето. Докато при Hyperemesis gravidarum гаденето и повръщането са факт почти целодневно и за много по-продължителен период, а това изисква повече внимание към хидратацията.

По същия начин пиенето на достатъчно вода по време на бременност може да спомогне за предотвратяване на запека, който засяга около 32% от жените, особено през първото и второто тримесечие на бременността. Смята се, че това се дължи на повишаващите се нива на хормоните на бременността (а именно прогестерон), които могат да доведат до отпускане на червата и проблеми с перисталтиката.

Инфекциите на пикочните пътища също са проблематични, а изследванията показват, че около 3% от жените подлежат на хоспитализация по време на бременност именно заради тях. Има много основания да се предполага, че консумацията на вода може да помогне за елиминирането на бактериите, които причиняват тези инфекции.

Прекомерната консумация на захар увеличава риска от развитие на гестационен диабет по време на бременност. Жените с наднормено тегло или затлъстяване са по-склонни към него. Високите нива на кръвната захар увеличават вероятността да се роди по-едро бебе (обикновено над 4 кг), състояние, наречено макрозомия. Бебетата с макрозомия са по-податливи на диабет тип 2 като възрастни. Жените над 35 години, дори без да имат затлъстяване, също са изложени на по-голям риск от развитие на гестационен диабет. Практиката показва, че е възможно да се намали рискът от макрозомия при бременни жени с такава форма на диабет, като се контролира кръвната им захар. Поради тези причини според британските специалисти разумният избор е от една страна замяната на подсладените напитки с вода, нискомаслено мляко и напитки без захар, а от друга – намалената консумация на плодов сок и смутита до най-много 150 мл на ден (т.е. една малка чаша общо) .

Правилната хидратация може да помогне за възстановяването на загубените течности и за предотвратяването на някои от неприятните заболявания при бременност. След раждането кърменето увеличава още повече нуждата от вода. За майките, които не кърмят, грижите за новороденото също са свързани с голямо психическо натоварване, а приемът на вода е доказано средство за борба със стреса.

Напитки и бременност

Консумацията на алкохол по време на бременността може да доведе до дългосрочно увреждане на бебето. За жените, които са консумирали малки количества алкохол, преди да са разбрали, че са бременни, рискът от увреждане на бебето е сравнително малък. Всички свои опасения бременната трябва обсъди с лекар или акушерка.

Необходимо е бременните жени да ограничат количеството кофеин, което консумират: не повече от две чаши разтворимо кафе или две чаши чай. С повишено внимание трябва да се консумират и някои билкови чайове, които могат да съдържат високи нива на пиролизидинови алкалоиди (растителни химикали за отблъскване на насекоми) . Установени са в листата от билката пореч и в чая от черен оман. При бременност и кърмене трябва да се избягва употребата на енергийни напитки с кофеин.

Млякото е добър източник на калций. Този минерал подпомага изграждането и поддържането на здрави кости, а това е особено важно по време на бременност. Млякото съдържа протеини, витамини и минерали и не крие никакви рискове по отношение на кариеса.

Водата е първи избор за хидратиране

Водата е основно хранително вещество. Това е най-естествената напитка за бременни и кърмещи жени. Въпреки че бременните жени могат да последват своите потребности от различни видове напитки,  водата си остава един от най-здравословните начини за хидратиране, тъй като няма калории, захар или кофеин. Бременните жени трябва да се опитват да пият вода по малко и на често, тъй като приемът на големи количества може да причини известен дискомфорт на бъдещата майка поради разширяването на пикочния мехур и растежа на плода. Жените, които кърмят, също трябва да се уверят, че приемат достатъчно течности. Полезен навик е винаги да държат до себе си чаша или бутилка с вода, особено когато сядат да хранят бебето си, независимо дали от гърдата или от шише.

Бременността е време на приятни вълнения, но и на изпитания и дълбоки промени в тялото на бъдещата майка в подготовката за раждането на детето. За много жени ранната бременност е повод за сериозна преоценка на поведението, храненето и начина на живот, а стремежът е да се осигури най-доброто и здравословно начало на живота на бебето. Бременните жени вероятно обръщат повече внимание на здравословния начин на хранене, отколкото преди бременността, но при някои от тях има риск да подценят ключов фактор за оптималното предродилното здраве и това е пълноценната хидратация.

 

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*