Мляко и млечни продукти – ползи и вреди

Млякото е предназначено да поддържа живота и да осигурява развитието на новородените бозайници. То съдържа всички необходими вещества за растежа и развитието на малките животни. За определен период след раждането е единствената храна на новороденото.

Млякото е продукт, който сравнително бързо се разваля. Науката е решила този проблем с използването на млечнокисели бактерии, които предизвикват ферментационни процеси и се произвеждат различни видове млечни продукти. Чрез тези бактерии се променят вкусовите и хранителни свойства на млякото. Производството на млечни продукти непрекъснато се усъвършенства и на пазара наред с утвърдените продукти като сирене и кашкавал, възникват и редица нови, които съблазняват потребителите.

През последните години консумацията на мляко предизвиква противоречия сред диетолозите и специалистите по правилно хранене. Съществуват различни мнения за и против млечните продукти.

Повечето медици препоръчват редовната консумация на мляко и млечни храни за всички възрасти. Въпреки безспорните доказателства за значимостта на млякото, има лекари, които смятат, че млечните продукти имат вредно действие.

Ползите от млечните продукти

Млякото е богат източник на хранителни вещества и витамини. Към органичните вещества в него спадат белтъците, мазнините, млечната захар, витамини, ензими, а към неорганичните – водата, минералните соли и газовете. Маслеността на кравето мляко нормално е 3,4 – 3,6%. Белтъчните вещества в млякото са пълноценни и напълно усвоими. Млечните продукти осигуряват на организма калций, протеини, фосфор, калий и магнезий. В млякото може да се открие и целият спектър на витамините, като най-голямо е значението му като доставчик на витамините А, В2, Д и В12. Особено полезни са ферментиралите млечни продукти, които включват голям брой микроелементи и помагат за нормализиране на храносмилането.

Въпреки че са лесно достъпни повечето хора консумират само половината от препоръчителната дневна доза от тази група. За да си доставим необходимия калций трябва да пием по 2 чаши мляко или 3 порции млечна храна на ден, още повече, че той  е елемент, който не се задържа в тялото дълго време, което изисква  неговите резерви постоянно да се попълват. Калцият може да помогне за превенция от счупване на костите и да намали риска от остеопороза при възрастните.

Фосфорът в млечните продукти участва в образуването и поддържането на ставния апарат, насърчава умствената бдителност, правилния метаболизъм, а също така укрепва жизненоважни органи като сърцето и бъбреците.

Млякото от крави, които се хранят предимно с трева, съдържа значителни количества омега-3 мастни киселини. Също така е богато на антиоксиданти, като витамин E и бета-каротин, които помагат за намаляването на възпалението и борбата с оксидативния стрес.

Протеините в млякото са необходими за много жизненоважни функции в човешкото тяло, включително за растежа и развитието, възстановяването на клетките и поддържането на имунната система.

Млякото е много полезно за децата. То подобрява костната плътност и намалява риска от фрактури в детството.

Важна информация за хора, които желаят да контролират теглото си е, че не се пълнее от млечни продукти, тъй като те допринасят за изгарянето на мазнините. Това обаче е вярно при умерено консумиране на тези продукти.

Млечни продукти

Вредни ли са млечните продукти?

Съществуват изследвания, според които избягването на млечните продукти може да е опасно за здравето. Според някои твърдения обаче, това не е така и те са вредни. Основен мотив на тези, които смятат, че трябва да избягваме млечните продукти е, че нито един бозайник не пие мляко от друго животно и при тях то се приема само от новородените , а не през целия живот. Освен това някои хора не притежават основните ензими, необходими за правилното преработване на прясното мляко и тялото се принуждава да се бори с лошо храносмилане.

Едно твърдение за вредата от млечните продукти е, че по-голямата част от млякото днес се добива от животни, които са стимулирани да го произвеждат с помощта на хормони. Те се хранят с търговска цел, с храни, които включват зърно, картон, дървени стърготини и др.

С помощта на генното инженерство при млечните крави, се увеличава производството на мляко до 25 процента. В резултат на това животните са по-податливи на инфекции. Това налага лечение с антибиотици, които след това се отделят в млякото.

Друго постижение на съвременните технологии – прилагане на пастьоризирането, за увеличаване трайността на продуктите, убива бактериите, но всички тези мъртви бактерии остават в млякото. Пастьоризацията също така унищожава до 50 процента от присъстващия витамин С в него.

В случай на прекомерно натрупване на фосфор в човешкото тяло, абсорбцията на калций в костите се влошава. Тогава калцият се отлага в бъбреците и се образуват бъбречни камъни. Така че внимавайте – консумирайте млечни продукти в умерени количества.

Наситените мазнини в пълномасленото мляко повишават нивото на “лошия” (LDL) холестерол и следователно колкото по-малко е тяхното количество в млякото, толкова по-полезно ще бъде то за сърцето. Хора, които приемат храни с високо съдържание на наситени мазнини повишават риска си от сърдечни заболявания. Ето защо медицински специалисти съветват да избягваме млечни продукти, като могат да се консумират единствено обезмаслени млечни продукти.

При някои хора се проявява алергията към мляко и млечни продукти, която представлява имунна реакция на организма към протеините в млякото – казеин и суроватка. Когато такъв човек консумира млечни продукти, тялото му предизвиква имунен отговор, за да се пребори с това, което смята за вредно вещество. За да неутрализира заплахата, имунната система освобождава химикали, наречени хистамини, които причиняват различни алергични реакции.

Прием на калций без млечни продукти

Как можем да си осигурим прием на калций от храни без млечни продукти? За тази цел е необходимо да намерим други продукти съдържащи  калций. Такива могат да бъдат листните и тъмно зелените зеленчуци. Други хранителни източници на калций са боб, ядки, морски зеленчуци и сусамени семена. Включете във вашето меню прясно нарязан магданоз, броколи, зеле и рукола. Консумирайте пилешко и телешко месо. Плодове богати на калций са портокалите и сушените смокини.

В заключение трябва да кажем, че пиенето на големи количества мляко няма да донесе толкова полза, колкото са ни казвали в детството. Умереният му прием обаче ще даде на организма някои полезни витамини и елементи. В крайна сметка всеки сам ще реши колко и какви млечни продукти да консумира.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*