Артрит – видове, симптоми и лечение

Заболяването артрит е възпаление на една или повече стави. Основните симптоми са болки в ставите и скованост, които обикновено се влошават с възрастта.

Причини за артрит

Артритът се развива с течение на времето, но може да се появи и внезапно. Типичната възраст за развитие на болестта е между 30 и 50 години, но засяга деца, тийнейджъри и хора в по-млада възраст.

Точната причина за артрита не е известна, но се смята, че комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда допринасят за развитието му. Някои потенциални причини за артрит включват:

 • Генетика: Някои хора може да са по-податливи на артрит поради генетичното си наследство.
 • Инфекции: Някои инфекции могат да доведат до развитие на артрит. Например, стрептококовите гърла при деца понякога могат да доведат до ревматоиден артрит по-късно в живота.
 • Наранявания: Травмите на ставите могат да причинят артрит.
 • Затлъстяване: Излишните телесни мазнини могат да окажат допълнителен натиск върху носещите тежести стави, което води до остеоартрит.

Видове артрит

Най-честите видове артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит. Остеоартритът причинява разрушаване на хрущяла – твърдата, хлъзгава тъкан, която покрива краищата на костите. Ревматоидният артрит е заболяване, при което имунната система атакува ставите, започвайки от лигавицата на ставите.

Кристалите на пикочната киселина, които се образуват, когато има твърде много пикочна киселина в кръвта ви, могат да причинят подагра. Инфекциите или  заболяване, като псориазис може да причини друг вид артрит.

Какви са симптомите за артрит?

Най-честите симптоми на артрит са болки в ставите, скованост и подуване. Обикновено  симптомите се влошат сутрин, когато станете от леглото. Сутрешната скованост може да продължи около 30 минути или повече.

Други симптоми на остеоартрит включват:

 • ограничен обхват на движение, който понякога изчезва след движение;
 • щракане на ставата;
 • мускулна слабост около ставата;
 • нестабилност или изкривяване на ставата;
 • костни израстъци в пръстите.

Ревматоиден артрит

Ревматоидния артрит е автоимунно заболяване. При него имунната система атакува тъканите на тялото, което води до възпаление на ставите, както и на други органи.

В ставите този възпалителен отговор засяга синовиума, мека тъкан в ставите, която произвежда течност подхранваща хрущяла и смазваща ставите, като в крайна сметка разрушава както костите, така и хрущялите вътре в ставата.

Вижте видеото на medconsult. bg “Ревматоиден артрит“:

Как се диагностицира артритът?

Посещението на вашия лекар е добра първа стъпка. Той ще извърши физически преглед, за да провери за течност около ставите, топли или червени стави и да документира обхвата на движение в ставите.

Ако изпитвате тежки симптоми, може да изберете преглед при ревматолог. Това може да доведе до по-бърза диагноза и лечение.

Определянето на нивата на възпаление в кръвта ви и анализирането на ставните течности, ако има такива, може да помогне за определяне на точната диагноза.

Кръвните тестове, които проверяват за специфични типове антитела като антицикличен цитрулиниран пептид (CCP), ревматоиден фактор (RF) и антинуклеарно антитяло (ANA), също са често срещани диагностични тестове.

Лекарите обикновено използват образни сканирания като рентгенови лъчи за определяне състоянието на вашите кости и хрущяли. Това им помага да изключат други причини за вашите симптоми, като костни шипове.

Лечение при артрит

Основната цел на лечението е да намалите болката, която изпитвате, и да предотвратите допълнително увреждане на ставите. Ще научите какво работи най-добре за вас по отношение на управлението на болката.

Като цяло лечението на артрит включва комбинация от:

 • лекарства и хранителни добавки;
 • физиотерапия;
 • богата на хранителни вещества диета;
 • редовни упражнения;
 • загуба на тегло, ако е необходимост.

Подобряването на вашата ставна функция също е важно. Вашият лекар може да предпише комбинация от методи на лечение, за да се постигнат най-добри резултати.

Хранителни добавки за артрит

Въпреки че липсват клинични доказателства и данни за безопасност за много билки и хранителни добавки за артрит, има някои от тях, които могат да бъдат полезни. Например, добавките от рибено масло и куркума могат да помогнат за намаляване на възпалението при ревматоиден артрит.

Въпреки това, трябва да говорите с вашия лекар, преди да приемате каквито и да било хранителни добавки във вашето домашно лечение на артрит, за да сте сигурни, че са безопасни за вас и няма да взаимодействат с лекарства, които приемате в момента.

Хирургия

Хирургията за смяна на ставата с изкуствена може да бъде опция в краен случай, когато са изчерпани всички възможности от конвенционалното лечение. Тази форма на операция най-често се извършва за смяна на тазобедрена става.

Ако артритът ви е най-тежък в пръстите или китките може да се извърши сливане на ставите. При тази процедура краищата на костите ви се сливат, елиминирайки ставата и следователно елиминирайки мястото на възпаление.

Физиотерапия

Физическата терапия, включваща упражнения, които помагат за укрепване на мускулите около засегнатата става, е основен компонент в лечението на артрита.

Вашият физиотерапевт вероятно ще препоръча план за грижи, който включва ежедневно движение заедно с упражнения, които можете да изпълнявате сами у дома. Те могат да помогнат за изграждането на сила, гъвкавост и баланс за подобряване на мобилността, като същевременно предотвратяват падания.

Промени в начина на живот при артрит

Загубата на наднормено тегло и поддържането на умерено тегло намаляват риска от развитие на остеоартрит и може да намалят симптомите, ако вече имате заболяването.

Храненето с богата на хранителни вещества диета е важно при загубата на тегло. Изборът на диета с много антиоксиданти, като пресни плодове, зеленчуци и билки, може да помогне за намаляване на възпалението. Други храни, които намаляват възпалението, включват риба и ядки.

Храните, които трябва да бъдат ограничени или избягвани, ако имате артрит, включват:

Някои изследвания също така предполагат, че глутеновите антитела може да присъстват при хора с ревматоиден артрит. Диетата без глутен може да подобри симптомите и прогресията на заболяването.

Редовните упражнения могат да поддържат ставите ви гъвкави. Плуването често е добра форма на упражнения за хора с артрит, защото не оказва натиск върху ставите ви, както бягането и ходенето. Да останете активни е важно, но да слушате тялото си, когато сигнално си почива и да избягвате да се пренапрягате са също толкова важни.

Упражненията у дома, които можете да опитате, включват:

 • накланяне на главата, завъртане на шията и други упражнения за облекчаване на болката във врата;
 • сгъване на пръсти и огъване на палеца, за да облекчите болката в ръцете си;
 • повдигане на краката, разтягане на подколенното сухожилие и други лесни упражнения за артрит на коляното.

Усложнения при артрит

Когато не се лекуват, симптомите на артрит могат да се влошат и да повлияят на ежедневния ви живот. По-долу са някои от възможните усложнения, свързани с това състояние:

Ограничена подвижност. Когато артрита напредва, може да изпитате ограничения в  движението. Това може да попречи на ежедневието и може да ви предпази от любимите ви дейности, както и социализиране.

Възможно увеличаване на теглото. Това се дължи на намалените движения, както и дискомфорт, който ви предпазва от упражнения.

Повишен риск от метаболитни нарушения. Наднорменото тегло с възпалително състояние като артрит може да увеличи шансовете ви за появяване на диабет тип 2, високо кръвно налягане, висок холестерол и сърдечни заболявания.

Възпаление в други области на тялото ви. Ако вашият артрит се приписва на автоимунно заболяване, подобно на ревматоидния артрит, възпалението може да се разпространи и да повлияе на кожата, очите, кръвоносните съдове и белите дробове.

Риск от падане. Хората с остеоартрит са по-склонни да изпитат падания и възможни фрактури. Това се дължи предимно от свързаната мускулна слабост, но световъртеж от лекарства за болка също може да доведе до падане.
Източници:

https://www.healthline.com/health/arthritis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/symptoms-causes/syc-20350772

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*