10-те храни богати на антиоксиданти

Антиоксидантите са важни съединения в човешкия организъм, които могат да предотвратят или забавят клетъчни увреждания. Както подсказва тяхното име, те са вещества способни да противодействат на негативните ефекти от процеса окисление в тъканите. Ето защо е важно е да знаем кои са тези храни богати на антиоксиданти, за да можем да си ги набавим в необходимите количества.

Как действат антиоксидантите

Антиоксидантите подтискат процесите на стареене и на злокачествени изменения на клетките. Унищожават свободните радикали, като тежки метали и токсини. Свързвайки се със тях те спират вредното им влияние върху организма. Когато свободните радикали се натрупат в тялото на човек, това може да доведе до така наречения оксидативен стрес, състояние, което може да увреди клетъчните структури. Антиоксидантите имат и друга роля. Те  подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и по този начин стимулират имунната система. Особено полезни са те в различните етапи на детоксикация, като засилват пречистващите процеси.

Антиоксидантите действат като командоси на организма. Приемаме ги заедно с храните, водата и въздуха, за да изловят и унищожат свободните радикали. Те са най-големите ни сътрудници в борбата с тях.

Ползите от приема на антиоксиданти са значителни. Те забавят процесите на стареене и поддържат кожата здрава и еластична. Понижават риска от развитие на опасни заболявания като рак и сърдечно-съдови заболявания, както и проблеми с мозъка и очите.

Чрез включването на богатите на антиоксиданти суперхрани в хранителния режим може да се подпомогне здравето на сърцето и червата, да се повиши нивата на енергия или да се ускори процеса на отслабване. Според медиците суперхраните с високо съдържание на антиоксиданти спомагат за предотвратяване на коронарна болест на сърцето, както и за подобряване на имунитета и за понижаване на вторичните възпаления.

Видове антиоксиданти

Видовете антиоксиданти най-общо се разделят на два вида – произвеждани от организма и доставяни от външни източници. Организмът сам не може да си ги осигури и по-голямата част доставя от вън.

Витамините са едни от най-добрите антиоксиданти. Витамините С, Е и бета-каротина играят важна роля в защитата на организма. Витамин Е спира верижната реакция, с която се възпроизвеждат свободните радикали и повишава имунитета. Освен това предпазва тъканите от увреждания, причинени от токсични вещества като живак, олово и други отрови. Витамин С унищожава ефективно широка гама свободни радикали и предпазва ДНК на клетките от увреждания. Също така осигурява защита срещу сърдечносъдови заболявания и подобрява имунната реакция. Бета-каротинът, който в организма се превръща във витамин А е супер антиоксидант за неутрализиране на един изключително реактивен свободен радикал – прекиса, а освен това препятства образуването на злокачествени тумори.

Селенът и цинкът не са антиоксиданти, но подпомагат активността на някои антиоксидантни ензими.

Селенът е микроелемент, който все по-малко присъства в съвременните храни и може да се набави почти само от добавки. Той подпомага синтезирането на пероксидазата, един от най-силните телесни ензими с антиоксидантно действие. Селенът се свързва с живака,оловото, кадмия и арсена, неутрализира тези токсини  и ги отнася за отделяне.

Цинкът е важен за синтезирането на антиоксиданта – супероксид дисмутазата, който изчиства свободните радикали от всички телесни тъкани и течности.

Храни богати на антиоксиданти

Храните са естествения начин човек да си набави необходимите му антиоксиданти. Разбира се това може да стане и чрез хранителните добавки, но по този начин не може да осигурите пълната гама от тези ценни за организма вещества. В тази статия ще ви представим 10-те храни богати на антиоксиданти.

Люти чушки

Лютите чушки са перлата в короната на т.н. супер храни антиоксиданти. Те имат лечебни и превантивни свойства срещу редица заболявания. Капсаицинът, който е основен компонент на лютите чушки, потиска растежа на раковите клетки, по-специално в простатата.

Той също провокира свиването на вече наличната туморна маса, което е важно за спирането на растежа на раковите клетки. Изследванията показват още, че лютите чушки са много полезни за сърцето и помагат в борбата с наднорменото тегло.

Червен пипер

Сладкият червен пипер е сред богатите на антиоксиданти храни, който присъства задължително в традиционната ни кухня. Той подобрява сърдечносъдовото здраве и предотвратява появата на рак. Пиперът съдържа флавоноиди, които неутрализират свободните радикали и насърчават детоксикацията.

Риган

Риганът е един от най-добрите антиоксиданти и помага срещу широк спектър ракови клетки. Той е и мощно средство срещу различни инфекции. Карвакролът е активната му съставка, която помага за предотвратяване на разпространението на раковите клетки.

Чесън

Чесънът съдържа аминокиселини, ензими, витамини и минерали, но лечебните си свойства дължи най-вече на високата концентрация на алицин, който определя специфичната му миризма.

Чесън антиоксидант

Чесънът е мощен антиоксидант. Той неутрализира стомашно- чревните неразположения и подпомага развитието на нормалната чревна флора. Смята се също, че може да редуцира риска от онкологични заболявания и понижава кръвното налягане.

Чесънът съдържа и големи количества витамин В6 и витамин С, които допълнително подпомагат нервната и имунната система.

Броколи

Броколите са богати на феноли, вид химикал, произвеждан от растенията, за да им помогне да ги предпазят от оксидативен стрес. Фенолите са с високо съдържаниe на антиоксиданти и могат да предпазват от заболявания, възпаления и алергии.

Спанак

Спанакът е зелен, листен зеленчук, пълен с витамини, минерали и антиоксиданти. Той е с ниско съдържание на калории, което го прави отличен избор като добавка към салати и предястия. Освен това е храна богата на магнезий.

Антиоксидантите в спанака са полезни за здравето на очите. Те помагат за предотвратяване на щети от ултравиолетови (UV) лъчи и други вредни светлинни вълни.

Боровинки

Боровинките са силно питателна храна. Богати с минерали и витамини, те са пълни и с антоцианини, които действат като мощни антиоксиданти.

Боровинките принадлежат към супер храните антиоксиданти и помагат за подобряване на мозъчната функция, поддържане на здрави кости и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Черен шоколад

Черният шоколад  съдържа повече какао, минерали и антиоксиданти от обикновения. Той притежава дори по-голямо количество антиоксиданти от боровинките и малините. Благодарение на това консумирането му е свързано с намалени нива на възпалителни процеси в тялото и понижен риск от сърдечни заболявания.

Цвекло

Смути от червено цвекло

Цвеклото е чуден източник на фибри, калий, желязо, фолиева киселина и антиоксиданти.Може да се консумира настъргано на салата или под формата на смути. Сокът от цвекло е много силен и е добре да се разреди с вода или да се смеси със сок от моркови.

То е особено богато на група антиоксиданти, наречени беталеини, които му придават червеникав цвят. Те са свързани с по-нисък риск от рак на дебелото черво и храносмилателния тракт.

Фасул

Фасулът е един от най-добрите растителни източници на мощни антиоксиданти храни. Особено полезен е шареният боб, тъй като съдържа определен антиоксидант, наречен кемпферол. Той е свързан с впечатляващи ползи за здравето като например намалени хронични възпаления и потискане растежа на рака. Според проучвания кемпферол може да забави растежа на рака на гърдата, пикочния мехур, бъбреците и белите дробове.

Има различни други богати на антиоксиданти храни. Някои от най-известните са:

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*