Ползите от чесъна и колко може да се яде на ден

Чесънът е характерен със силната си люта миризма. Той принадлежи към семейство лукови, към което спадат още лука и праза. За да имате дългосрочни ползи за здравето от този зеленчук трябва редовно да го включвате във вашите ястия, още повече, че той придава уникален вкус на много от тях. В тази статия ще ви покажем какви са ползите от чесъна, както и за какво помага чесъна.

Чесън ползи и вреди

Чесънът помога за намаляване на риска от много заболявания и даже има лечебни свойства. Съдържа фитохимикали като алицин и органосерни съединения. Те са причина за здравословните, имуноподдържащи, противовъзпалителни и хранителни свойства на растението.

Алицинът има изразено антибактериално, антивирусно и антигъбично действие. Суровият чесън унищожава особено ефикасно патогенните чревни бактерии като салмонела и ешерихия коли, които предизвикват бактериални интоксикации.

Чесънът не се препоръчва за хора, които имат язва на стомаха или гастрит. Тъй като намалява кръвосъсирването, не е подходящо да се приема при кървящи язви и хемороиди. Чесънът не е подходящ за хора на инсулин или други лекарства за намаляване на кръвната захар.

Чесън за високо кръвно

Няколко скилидки чесън на ден може да ви помогнат да не посещавате кардиолог. Те стимулират синтеза на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и помага за тяхното отпускане. Това потенциално може да поддържа здравословен кръвен поток и нормално кръвно налягане.

Медицински проучвания показват, че ефектът от него за високо кръвно е сравним с този на лекарствата. След ядене на чесън от хипертоници кръвното им налягане се понижава с около 10mmHg. Но също така е установено, че при лечение с чесън при хора с нормално кръвно, ефектът от използването му е по-слаб.

Чесън при възпаление

Учените смятат, че хроничното възпаление е двигател на хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет, рак и артрит. Чесънът силно намалява симптомите при възпаления. От друга страна, помага за потискане активността на някои възпалителни протеини.

Като естествен антибиотик, чесънът може да предпази от много бактериални инфекции включително възпаления на пикочните пътища – цистит, нефрит и т.н.

Понижаване на холестерола

Друго потенциално предимство на чесъна за сърцето е подобряване на нивата на холестерола. Това става чрез намаляване производството на холестерол от черния дроб.

Според медици приемането на чесън е ефективно за понижаване както на общия холестерол, така и на високите нива на LDL холестерол, които са два рискови фактора за сърдечни заболявания.

Чесън за подсилване на имунната система

Предвид колективния ни стремеж да научим как да се грижим за имунната си система по време на пандемията от COVID-19, ето една причина да добавите чесън към вечерята си тази вечер. Въпреки че няма достатъчно доказателства, които да предполагат, че този чесън ще предотврати или лекува обикновена настинка, той може да играе роля в защитните механизми на тялото ви по няколко начина.

От една страна, алицинът в чесъна притежава антибактериални свойства. Учените също така вярват, че чесънът има антивирусни свойства, които могат да действат по два начина, като блокират навлизането на вируси в клетките и като засилят имунния отговор, така че да може организма ефективно да се бори с потенциалните нашественици. Именно тези неща могат да помогнат за поддържане на здрава имунна система като цяло.

Намалява съсирването на кръвта

Още едно предимство на чесъна за здравето на сърцето ви – доказано е, че съединенията в чесъна и лука намаляват „лепкавостта“ на тромбоцитите и имат свойства против съсирването. Тези неща могат да помогнат за предпазване от атеросклероза, процес, при който натрупването на плака води до втвърдяване и стесняване на артериите. Атеросклерозата увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, които могат да причинят инфаркт и инсулт. Разбира се, яденето на чесън не трябва да е единствената превантивна мярка, която предприемате, за да предпазите артериите си. Лекарите препоръчват да следвате план за здравословно хранене, да правите много упражнения, да управлявате теглото си и да избягвате или отказвате тютюнопушенето.

Чесън антиоксидант

Хранителните вещества и растителните съединения на чесъна го правят мощен  антиоксидант. Той е една от най-важните супер храни антиоксиданти. Те не само са от полза за кръвоносните съдове и намаляват възпалението, но успешно абсорбират увреждащите свободни радикали, които могат да доведат до заболявания като рак.

Колко чесън може да се яде на ден?

На ден може да се яде 2-3 средно големи скилидки чесън. За да не дразнят стомаха комбинирайте ги с храна, а не на гладно. Трябва да се приемат не на едно хранене, тъй като ефектът е краткотраен.

Чесънът не трябва да се приема на празен стомах защотоагресивните компоненти в него унищожават лигавиците и може да получите неприятна болка в стомаха и киселини. Също така, не използвайте продукта късно вечер, защото той възбужда нервната система и трудно можете да разчитате на пълноценен сън.

Всекидневно ядене на чесън в посочените количества е препоръчително в случай, че нямате нежелани реакции.

Но бъдете внимателни – не трябва да се прекалява с чесъна, защото може да навреди на здравето. Освен лошия дъх може да получите кожни обриви и главоболие. Понякога той може да доведе до повръщане и киселини в стомаха.

Глави и скилидки чесън

Лечение с чесън

Редовната консумация на чесън е свързана с намаляване или дори помагане за предотвратяване на четири от основните причини за смърт в световен мащаб – сърдечни заболявания, инсулт, рак и инфекции. Американският институт за рака признава подправката като една от няколкото зеленчуци с потенциални противоракови свойства.

Множеството полезни свойства на чесъна е достатъчно основание всеки човек да консумира тази подправка, освен в редки случаи на непоносимост.

Лечебни рецепти с чесън

Хората още от дълбока древност са оценили лечебните ползи на този изключителен зеленчук. Ето защо съществуват хиляди лечебни рецепти с чесън.

Рецепта с чесън за високо кръвно

Представяме ви Тибетска рецепта с чесън, мед и лимон:

Продукти: 1кг мед, 10 лимона, 7 глави чесън.

Сокът от лимоните и обелените скилидки чесън се разбиват в блендер. Тази смес се добавя към меда. Сместа се разбърква добре и се оставя за 1 седмица на стайна температура. Приема се по една супена лъжица сутрин на гладно и преди вечеря.

Тази рецепта с чесън и лимон за високо кръвно може да ви помогне в лечението на хипертонията.

Инxaлaции пpи пpocтyдa

Слoжeтe люcпи от чесън в сух тигaн и зaгpявaйтe нa cлaбo, дoĸaтo се пoяви дим. Bдишвaйтe гo, имeннo тoй e лeĸoвит пpи пpocтyдa. Πpaвeтe инxaлaциитe 7 пopeдни вeчepи.

Още лечебни рецепти с чесън може да видите на следния линк: Лечение с чесън, люспи и чеснови капки

Ястия с чесън

Ястията с чесън имат страхотен вкус. Така че това ни помага да ядем повече от храни, които са полезни, като зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и др.

Добавянето на вкус чрез този зеленчук също може потенциално да ви помогне да намалите нуждата от излишна сол на храните си, при това една скилидка чесън има само 4 калории.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*