Храни и етапи на детоксикация

Все повече съвременният човек се стреми да живее здравословно. Заедно с правилното хранене и отказване от вредните навици, детоксикацията е важен елемент от този начин на живот. Благодарение на подходящия детокс може да елиминирате вредните материали, които се натрупват в организма ви поради замърсената околна среда, която ни заобикаля. В тази статия ще ви представим какви детокс храни трябва да включва вашата диета и през какви етапи на детоксикация трябва да преминете.

Какво е детоксикация?

Детоксикацията е процес на отстраняване на токсични вещества от човешкото тяло, което се извършва главно от черния дроб. Обикновено това се осъществява чрез спазване на специфична диета или използване на специални продукти за детоксикация, които освобождават тялото ви от токсини, като по този начин подобряват здравето и насърчават загубата на тегло.

За щастие човешкото тяло е добре подготвено да елиминира токсините и не изисква супер специални диети или още по-малко скъпи добавки за това. Изчистването на тялото от вредните токсини може да се реализира с промени в начина на живот. Това са промени свързани с въздържане от вредни навици, храни и напитки и оптимизиране на процесите, извършвани от тялото.

Спазването на правилен детокс хранителен режим е много важно. В този период от съществено значение е не толкова какво консумирате, а какво не ядете. Всъщност най-добрата диета за детоксикация е да не приемате никаква храна за определено време. Разбира се това е много екстремен експиримент и не ви го препоръчваме. Основната детокс стратегия е да се елиминират всички киселиннообразуващи храни и напитки и да се консумират само малки количества алкализиращи продукти, които снабдяват организма с необходимите му за детоксикация на тялото вещества. Ако поддържате диетата си възможно най-опростена и оскъдна, хранителните отпадъци се свеждат до минимум, а огромното количество енергия и ензими, които при обикновени обстоятелства тялото изгаря, за да посреща постоянните сложни храносмилателни нужди на ежедневната ни диета , се насочват към изчистването на натрупаните отрови. Колкото по-малко храна ядете и колкото повече вода пиете, толкова по-ефикасно ще се детоксикира и възстанови тялото ви.

Детокс храни

Плодов детокс

Вашите детокс храни  трябва да съдържат елементи, които подпомагат детоксикацията. Най-важните, от които се нуждае тялото, за да пречиства кръвта и тъканите, са ензимите, минералите, микроелементите и витамините. Всички те са необходими на човешкото тяло за поддържане на неговата нормална жизнена дейност.

Животинските белтъчини, мазнините и рафинираните захар и скорбяла са не само безполезни за целите на детоксикацията, но и блокират пречистването на тялото и произвеждат голямо количество киселинни остатъци и отпадъци, така че трябва стриктно да се избягват до края на програмата.

Етапи на детоксикация

Детоксикацията не е еднократен акт, а продължителен процес, в който е необходимо да спазвате определени правила за хранене и начин на живот. Както всеки процес в природата и тук се преминава през различни етапи на детоксикация на организма.

Подготовка за детоксикация

Тъй като в природата не са полезни резките промени, през този етап трябва да се подготвите за предстоящата детоксикация на организма. Постепенно трябва да започнете да ограничавате приема на мазнини и протеини от животински произход. Заменете ги с меса, които не са тлъсти – например пилешко и пуешко, както и с риба. Увеличете приема на зеленчуци, плодове, ядки и обезмаслени масла. Вечер могат да се приемат билки със слабителен и очистващ дебелото черво ефект.

Детоксикация

Плодове и зеленчуци

Ако не се брои гладуването, което си остава най-добрия начин за освобождаване на тялото от натрупаните отрови, подходящият подход за детоксикация на тялото включва четири основни стъпки:

  • Да се въздържаме от всичко, което увеличава киселинността в организма, било то храна или напитка;
  • Да си съставим диета само от няколко прости, необработени растителни храни за детоксикация, които алкализират кръвта и тъканите, като същевременно снабдяват тялото с необходимите му за детоксикацията хранителни вещества;
  • Да изберем разнообразни хранителни добавки, изцяло от естествени източници, за да подпомогнем и улесним процеса, като си осигурим нужните хранителни и алкализиращи вещества в чиста и концентрирана форма;
  • Максимално да намалим приема на калории, за да сведем до минимум производството на храносмилателни и метаболитни отпадъци.

Странични ефекти при детоксикация

Процесът на детоксикация не преминава лесно и безсимптомно. Изхвърлянето на замърсяванията под формата на натрупани токсични вещества е значителна промяна за организма. Възможно е да преминете през така наречената лечебна криза при детоксикация. При нея може да се почувствате физически зле, особено в началото на процеса. Това всъщност е добър знак и означава, че детоксът работи.

Интензивното изхвърляне на токсини от тялото често е съпроводено с различни симптоми, повечето от които наподобяват разболяване и причиняват различна степен на дискомфорт.

Странични ефекти при детоксикация:

  • главоболие;
  • запек;
  • кожни обриви;
  • диария.

Излизане от детоксикация

Излизането от детоксикация също трябва да става плавно. Основният принцип е неголеми порции и често хранене. В началото се приемат същите зеленчуци, с които е осъществяван детокса, като постепенно се включват нискомаслени млечни продукти и бели меса. Продължава и приемът на чайове, хранителни добавки и билки.

На обяд може да се яде нетлъсто месо със зеленчуци, а вечер може да се приемат белтъчини.

Детоксикация с вода

Минерална вода

По време на детоксикация на тялото трябва да пиете повече вода. По правило не чакайте да усетите силна жажда, защото на този етап тялото вече се е обезводнило в лека степен. Не пийте по време на хранене, а преди или след това. Водата може да наруши процеса на храносмилане като разрежда храносмилателните сокове и те не могат да действат активно. Водата на гладно прониква в клетките и хидратира тялото. Страхотна комбинация е минерална вода с няколко резена лимон, лимонов сок или ябълков оцет, които прочистват червата.

През този период много добър вариант е да приемате алкална йонизирана вода. В случай, че може да си набавяте алкална минерална води от минерални извори, също е добре да го правите.

Прилагането на детоксикация с вода е универсално средство за изхвърляне на токсините и това не трябва да се забравя.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*