“Господари на ефира” на 20 години

Ние сме помагали на хората, измамени от мошеници. Защото в държавата ни е пълно с мошеници. Тоест, самата държава толерира мошениците и просто няма кой да защити нормалния човек. Това каза пред БТА продуцентът и създател на „Господари на ефира“ Джуди Халваджиян. Предаването отбелязва своята 20-годишнина.

Започнахме в първите години основно със забавни моменти, гафове, лафове и лапсуси. Но впоследствие, като видях реакцията след нашите репортажи, които бяха доста по-малко в онзи период, си дадох сметка, че ние можем да сме страшно полезни на хората“, разказа Халваджиян. По думите му, 90 процента от казусите, представяни от „Господарите“, са били разрешавани.

Близо четири години след като предаването започна да се излъчва онлайн, продуцентът коментира, че се надява в бъдеще то отново да се завърне на телевизионния екран. „Ние сме готови. Ние репетираме постоянно. В момента, в който се появи по-смела телевизия и реши, че наистина трябва да върне „Господарите“, ние ще бъдем готови“, каза той.

По думите му, екипът на шоуто е много по-свободен, но много по-ограничен в интернет. „Минусът е, че все още, в България особено, телевизиите са много по-тежък и важен фактор и стигат до много повече хора“, посочи Джуди Халваджиян. Според него, другият сериозен проблем е, че рекламодателите все още дават голяма част от бюджетите си на телевизиите.

„Господари на ефира“ се появява в българския ефир на 31 март 2003 г. по телевизия „7 дни“ и се излъчва там до 6 юни 2003 г., когато телевизията не получава лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията. Първите водещи на предаването са Васил Василев-Зуека и Малин Кръстев, а първоначалният екип, който следи за гафове в ефира, наброява 48 души. Екипът е разделен на три смени и гледа почти всички български телевизии. В първото предаване са отличени гафове на БНТ, Би Ти Ви и Нова ТВ.  Предаването се излъчва всяка вечер, от понеделник до петък, и е с продължителност 30 минути.

От самото начало предаването връчва статуетка, наречена „Златен скункс“, на обществено значими фигури, като „награда“ за техни грешки, фалшиви обещания или провали, както и когато се озоват в негативна за тях ситуация.

От 1 ноември 2003 г. до 15 юли 2009 г. предаването се излъчва в Нова ТВ, където достига най-високия си рейтинг. През това време са пробвани и различни схеми на излъчване на предаването. Освен 30-минутни епизоди всеки делничен ден, от 1 ноември 2003 до 11 юли 2004 г. предаването се излъчва само в събота и неделя с епизоди по един час. 

На 31 март 2008 г.  за първи път в историята на предаването на стола на „Господарите” като водеща сяда дама – Мария Игнатова, заедно с Димитър Рачков. 

От 14 септември 2009 г. до 5 април 2012 г. предаването се излъчва по Би Ти Ви.  Свалено е заедно с „Пълна лудница” след скандал и обвинения в опити за цензура от страна на медията. 

От 10 септември 2012 г. предаването отново се завръща в ефира на Нова ТВ.  В празничния епизод по повод 15-годишнината на предаването на 31 март 2015 г. се появяват водещите Герасим Георгиев-Геро, Румен Угрински, Малин Кръстев, Ненчо Балабанов и Мария Игнатова. За първи път са показани и най-забавните гафове на екипа на предаването – репортери, адреналинки и водещи.

Двойката водещи се разменя на всеки три месеца. През годините водещи са били актьорите Васил Василев-Зуека, Малин Кръстев, Димитър Рачков, Димитър Манчев, Васил Попов, Руслан Мъйнов, Георги Мамалев, Валентин Танев, Мария Игнатова, Румен Угрински, Герасим Георгиев-Геро, Силвестър Силвестров, Милица Гладнишка, Ненчо Балабанов.  

Предаването се излъчва по Нова ТВ до края на 2018 г. , когато изтича договорът на шоуто с телевизията и не е подновен.

През май 2019 г., на сайта на предаването се появява съобщение, от което става ясно, че предаването „Господари на ефира” напуска окончателно телевизионния ефир и преминава в интернет с ново име „Господари на уеба“.  Съобщението гласи: „Скъпи приятели, както знаете вече няколко месеца „Господари на ефира“ липсва от българския ефир. Преговорите с телевизиите за бъдещето на предаването, което през своята 16-годишна история се превърна в институция, в крайна сметка приключиха без резултат. Оказа се, че за съжаление, визиите ни за бъдещото развитие на „Господари на ефира“ се различават дотолкова, че не е възможно да бъде постигнато споразумение. Ние, от „Господарите“, смятаме, че съдържанието е важно, ценностите, които защитава предаването са важни и те останаха неизменни през дългата ни история, въпреки че са неудобни както за всякакви мошеници, измамници, далавераджии и шарлатани, така и за властимащи, които злоупотребяват със служебното си положение. Причината за доверието и обичта на зрителите са именно тези ценности, тази философия, на които нямаме право да изменим. Продуцентите и екипът на „Господари на ефира” обявяват своето намерение да продължат и развиват явлението, което създадохме заедно през тези 16 години, но вече в онлайн среда. Смятаме, че бъдещето е в интернет. Глобалната мрежа е най-свободната и динамична среда, която предоставя много възможности, в това число и най-важната за нас – свобода на словото. Вече разработваме нова платформа, с много ново актуално, забавно и атрактивно съдържание и разбира се ударни разследвания и репортажи, която ще видите през есента, а нашите водещи започват усилени тренировки и репетиции за да се превърнат в истински „Господари на уеба”.

Снимка: Личен архив на Джуди Халваджиян

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*