Идеи за уикенд селски туризъм в България

България е красива страна, която предлага прекрасни условия за отдих и развлечения. Уникалната българска природа е основното предимство на българските села. Когато това е съчетано с трудолюбието и креативността на местните хора през вековете са възникнали красиви български села.

С влизането ни в Европейския съюз се предоставиха нови възможности за развитие на селски туризъм. Благодарение на европейските програми се изградиха в българските села модерни къщи за гости, които предлагат съвременни удобства за туристите и почивки на село. Селата ни са особено подходящи за уикенд туризъм, тъй като за краткото време туристите могат да се възстановят и да видят всички забележителности в населеното място и околността. В тази статия ще ви представим някои идеи за уикенд селски туризъм.

Широка лъка – перлата на Родопите

Широка лъка предлага най-добрите условия за селски туризъм в Родопите. Перлата на Родопите, както се нарича, е село с богата история. Тук ще се докоснете до  истинското гостоприемство на родопчанина, ще се насладите на уникална, автентична архитектура и неописуема, чиста природа. Изключително красива е Широка лъка през зимата.

В Широка лъка са запазени цялостни архитектурни ансамбли, заради които селото е обявено за единствения в страната архитектурно – фолклорен и етнографски резерват.

Вече 51 години в Широка лъка има музикално училище. НУФИ “Широка лъка” е открито на 1 септември 1971 година. В него се обучават талантливи млади хора от цялата страна в български народни танци, народно пеене и народни фолклорни инструменти.

Какво да видим в Широка лъка?

Едно от емблематичните места, което може да видите в Широка лъка е Етнографският музей „Згуровски конак”, подреден като богата родопска къща от края на XIX век, и църквата „Успение Богородично“, построена през 1834 г. за 38 денонощия от цялото население на Широка лъка.
Други интересни забележителности, които могат да бъдат разгледани тук, са родната къща на Екзарх Стефан І, паметникът на Капитан Петко войвода и къщата, която е била негов щаб.

Широка лъка е идеално място за селски и екологичен туризъм. Природата, архитектурата, чистият въздух, вековните гори привличат много туристи. В селото има уютни хотелчета и къщи за селски туризъм под наем, където може да се отседне.
В района на Широка лъка могат да се видят още природните скални феномени – „Момата” и „Главата”, както и параклисите „Св. Теодор Стратилат”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Св. Атанас”.

Повече за Широка лъка и родопската душа може да научите тук.

Широка лъка

Боженци – красотата на родния Балкан

Китното габровско селце Боженци е един от най-красивите архитектурни резервати в родния Балкан. Намира се на 15 км източно от Габрово и впечатлява с добре запазените възрожденски къщи и обществени сгради.

Легенда за Боженци

Според древна легенда за Боженци то е основано от търновска болярка на име Божана, която се заселила тук с децата си след смъртта на съпруга си при завземането на столицата Търново от османците. Оттам дошло и името на селцето. Преданието казва, че заедно с Божана тук дошли все богати търновци и донесли със себе си богата култура и традиции.

Боженци

Боженци забележителности

Село Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват. По тази причина в него е запазена архитектурата от Възраждането, което е позволило да се съхранят забележителните по своя стил боженски къщи. Тъй като заселниците по време на османското владичество са били заможни хора, голяма част от къщите са на два етажа. Първият обикновено се използва за дюкян, а във втория са живеели стопаните. Характерни за боженските къщи са чардаците, покривите от каменни плочи, ъгловите камини, дърворезбите на таваните. Настилката на улиците е калдъръмена.

През 1835 г. в Боженци е изграден православен храм “Св. Пророк Илия”. Любопитен факт е, че християните получили разрешение за строеж на камбанария. В края на 19-ти век селото се сдобива и с училище.

Истинско майсторство на възрожденската архитектура представлява трикорабната базилика „Пророк Илия“, където са се запазили куполи, скрити под скосения таван, масивни каменни стени и типичните боженски сводове.

В Боженци са изградени множество хотели и къщи за гости. На практика тук има места за настаняване за всеки вкус, както за платежоспособни така и за обикновени гости.

Делчево – неповторимото село на Пирин

Делчево е неповторимо пиринско село с изглед към Родопите. То е идеално място за търсещите спокойствие далече от шумния град. Разхождайки се по стръмните, калдъръмени улички ще усетите автентичния, възрожденски дух на къщите му. Ако пък тръгнете през горите наоколо ще откриете тишина, билки, гъби, водопади и заслони с чешми и огнища.

Къщи в Делчево

Делчево забележителности

В Делчево се намират много забележителности, които трябва да видите. Многобройните чешмички построени между калдаръмените улички, са били съградени с любов от местни майстори. На площада пред кметството се намира и почетна плоча в памет на загиналите герои от село Делчево в името на освобождението на България.

Туристите биха могли да посетят комплекса от 30 впечатляващи възрожденски къщи, които са част от паметниците на културата. Прекрасно място е църквата „Свето успение Богородично”, датираща от 1838 година. За феновете на природните красоти има красиви екопътеки, водещи до невероятни кътчета в планината. Близо до селото се намира едноименният водопад Делчево.

На ваше разположение в Делчево са 15 къщи за гости, които ви очакват.

Европейско село Чавдар

Европейско село Чавдар, както мнозина го наричат, е съвременно българско село на час път от София. То предлага идеални условия за любителите на селски туризъм около София. Може да стигнете до Чавдар единствено с автомобил по Подбалканския път. Няма обществен автобусен превоз от столицата. Разстоянието от София до село Чавдар е 70км. Селото е изключително уредено и чисто. На спокойствие и тишина тук може да изкарате един чудесен семеен уикенд.

Първото нещо, което ще видите е един уникален съвременен център, за който в другите села на България могат само да мечтаят. Зеленината и водните площи му придават един неповторим уют и спокойствие.

Във Фолклорния център се съхранява местното културно наследство. Тук интерактивно ще ви представят фолклора и културните традиции на района.

Сградата на община Чавдар

Забележителности около село Чавдар

Редица природни и исторически забележителности могат да се посетят около село Чавдар. Археологическият парк Тополница” се намира в местността “Св. Петка”. В него могат да бъдат видяни жилищни сгради, които са изградени по план и реконструкция на намерените останки от ранно неолитно селище, датирано от преди 7000 години.

В парка са включени работилници за каменни оръдия, керамични съдове и обработване на кожи.

В просторна експозиционна зала се разказва историята на намерените седем културни пласта в селищната могила. За любителите на автентичните изживявания е предоставена възможност и за нощувка в неолитните жилища.

Край неолитното селище има и голям атракционен парк с повдигащи адреналина въжени препятствия, стени за катерене и други забавления за малчугани, но и възрастните, както и площадка за наблюдение на околността.

Съвсем близо до парк „Тополница” на живописно възвишение, се издига новият параклис „Света Петка“ с красива камбанария. Преди 120 години на това място е поставен камък, в знак на почит към Света Петка, покровителка на местното население. Затова, през 2008 г., тук израства великолепен параклис, който посреща хора от цялата страна.

Близо до селото се намира и обновения параклис „Свети Георги”. Задължително трябва да видите и водопади „Казаните“ – природен феномен от 5 водопада на река Беререй, спускащи се от 15 метра височина, образуващи каскада с бистра ледена вода.

В село Чавдар има няколко къщи за гости и един хотел в центъра на селото.

Коледно село Чавдар

Добра идея е да посетите селото през месец декември. Тук през 2021г. се проведе първия коледен базар под наименованието „Коледно село Чавдар”. В продължение на три седмици се проведоха различни културни мероприятия в изградената за целта шатра в центъра на село Чавдар. Посетителите на коледния базар можеха да дегустират немски и български специалитети, традиционното греяно вино, други коледни напитки и изненадващи коктейли. Добрата традиция ще продължава преди всяка Коледа.

Параклис “Св. Георги” в Чавдар

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*