Кърмене на бебе с адаптирано мляко

Човешката кърма е перфектният хранителен източник за едно бебе. Кърмата постига баланс на въглехидрати, протеини, мазнини, вода и други хранителни вещества. Лесно се смила и усвоява от нежните бебешки стомахчета, а съставът ѝ естествено се променя с промяната на нуждите за развитието на бебето. Кърменето с майчина кърма е най-добрият вариант за новородените, но понякога се налага кърмене на бебе с адаптирано мляко.

Храненето при кърмене осигурява цялата енергия и хранителни вещества, от които се нуждае бебето през първите месеци от живота и продължава да осигурява до половината или повече от хранителните нужди на детето през втората половина на първата година и до една трета през втората година от живота на най-малките. Въпреки това, противно на препоръките на СЗО, през периода 2015-2020 г. само около 44% от бебетата на възраст 0 – 6 месеца по света са били изключително кърмени.

И все пак понякога кърменето не е възможно по медицински причини от страна на майката или от страна на бебето. В тези случаи е изключително важно подборът на адаптирано мляко да стане заедно с личния лекар на детето, за да може внимателно да се проследи ефектът му. Не забравяйте, че кърмачето тепърва се адаптира към храненето през устата и неговата храносмилателна система е все още незряла. Честата и безразборна смяна на адаптирано мляко причинява допълнително дискомфорт и стрес за него.

Важно е да подготвяте адаптираното мляко за вашето бебе според инструкциите на производителя. Използвайте вода от безопасен източник, за да смесите адаптираното мляко. Например DEVIN Изворна е вода, която изрично се препоръчва от Българската педиатрична асоциация за консумация от бебета и малки деца. Това е така, тъй като тя се добива от ясно определен и защитен подземен източник, не се обработва при бутилирането и достига до нас недокосната от човешка ръка. Подходяща е за приготвяне на адаптирано мляко, като дори с преваряването не се губят полезните ѝ свойства и не се променя минералният състав на водата.

Правила за кърмене на бебе с адаптирано мляко

  • Измийте добре ръцете си, преди да приготвите шишето или да нахраните бебето си.
  • Почистете и дезинфекцирайте работното пространство, където ще приготвяте адаптираното мляко
  • Шишетата трябва да бъдат чисти и стерилизирани.
  • Ако решите да затоплите млякото, никога не използвайте микровълнова печка. Микровълните фурни загряват млякото и храната неравномерно, което води до „горещи точки“, които могат да изгорят устата и гърлото на вашето бебе.
  • За да затоплите шишето, го поставете под течаща топла вода, като внимавате водата да не попадне вътре или върху биберона.
  • Капнете няколко капки адаптирано мляко на гърба на ръката си, за да проверите дали не е твърде горещо.

Не забравяйте, че кърменето е най-добрата храна за бебето! Неподходящият маркетинг на заместители на кърмата продължава да подкопава усилията за подобряване на дела и продължителността на кърменето в световен мащаб. Преминаването към адаптирано мляко е оправдано само по медицински показания, препоръчано и наблюдавано от лекар.

Автор: Д-р Теа Александрова, педиатър

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*