Лекарство за астма е ефикасно срещу хранителни алергии

Лекарството Ксолер, прилагано за лечение на астма, е ефикасно за предотвратяване на хранителни алергии срещу редица продукти, съобщи агенция АФП, позовавайки се на резултатите от научно изследване.

Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата издаде разрешение за това специфично използване на медикамента при възрастни и деца над една година в период, когато хранителните алергии са все по-обезпокоителни.

Според публикацията в “Ню Ингланд джърнъл ъв медисин” пациентите, участвали в изследването, които са се възползвали от лечението – деца страдащи от алергии, са отбелязали значително повишаване на поносимостта си към храни като фъстъци, ядки, яйца, мляко и пшеница.

Тези резултати показват, че подобно лечение “може значително да намали появата на алергични реакции към няколко храни в случай на случайно излагане”, казва Робърт Ууд, водещ автор на изследването, в съобщение за пресата, публикувано от “Рош”.

Швейцарският фармацевтичен гигант е собственик на калифорнийската лаборатория “Дженантек”, на която Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата даде одобрение, и разпространява Ксолер съвместно с “Новартис” в САЩ.

Омализумаб, научното наименование на Ксолер, е моноклонално антитяло, което блокира действието на антителата, отговорни за алергичните реакции.

След период на редовни инжекции в продължение на 16 до 20 седмици 67% от пациентите, които действително са получавали омализумаб, са понасяли доза от 600 mg фъстъци, например, в сравнение със само 7% от пациентите, които са получавали плацебо.

Изследването, финансирано от американското министерство на здравеопазването, е обхванало 177 деца на възраст от 1 до 17 години.

Макар и резултатите да са насърчаващи, те не означават, че пациентите могат да започнат да консумират алергени, обърна внимание Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*