Мини дрон с камера

Мини дрон с камера е технологичен продукт, който изключително бързо навлезе в нашия живот и намира все по-голямо приложение. Все повече джобните дронове се използват в различни сфери на икономиката, военното дело, бита и престъпността.

Какво е дрон?

Дронът е безпилотен летателен апарат, управляван дистанционно или по предварително зададен с помощта на GPS маршрут. Един дрон може да има формата на самолет или на хеликоптер.

Руската Обединената Приборостроителна Корпорация (ОПК) е създала джобен вариант на разузнавателен безпилотник и на още няколко мини летателни апарати, снабдени с модерни системи за наблюдение. В момента компанията развива цяла поредица от безпилотни летателни апарати (БЛА), от различни класове. Всеки клас апарати е предназначен за изпълнение на определен кръг от задачи. В зависимост от целите, метеорологичните условия и релефа се избира съответния безпилотник или група от безпилотници. По размер мини дронът е колкото големината на водно конче. Той може да се побере в човешка длан и сам по себе си е дрон джобен формат. Безпилотникът е практически безшумен. Управлява се лесно и е много маневрен. Радиусът му на действие не е голям, но е напълно достатъчен, за да изпълни такива задачи като разузнаване при близък бой, охрана на обществения ред и участие в антитерористични операции. Цената на подобен вид дронове не е висока, което ги прави лесно заменими при повреда или загуба. Това е и основното им преимущество.

Мини дроновете могат в реално време да предават видео и фото информация в HD формат. По думите на конструкторите предаваните от апарата изображения са с високо качество, което позволява идентификация на обекти и разглеждане на най-малките детайли от тях. Подготовката на специалисти, които да управляват новите безпилотници ще отнеме по-малко време, отколкото е нужно сега, за да се обучи един оператор на малък дрон с гражданско или военно предназначение. Новата система може да бъде приведена в действие само за няколко минути.

Мини безпилотниците на ОПК представляват аналог на норвежките 16 грамови безпилотни летателни апарати Black Hornet, който е на въоръжение на силите за специални операции към Корпуса на морската пехота на САЩ. Моделът, който се тества в момента PD-100 се управлява с помощта на GPS и може да измине до 2 километра с едно зареждане на батерията.

Дронът е способен да остане във въздуха в продължение на 25 минути. С негова помощ американските военни ще извършват разузнавателни операции, оставайки извън погледите на противника. Black Hornet PD-100 остава съвършено незабележим по време на полет. Дронът е изключително тих, с пренебрежимо малки размери и неутрален цвят. Устройството има три камери – една гледа напред, друга – назад, а третата е наклонена под ъгъл 45 градуса хоризонтално за максимално широк зрителен обхват.

Мини дрон с камера

Междувременно дроните стават все по-достъпни и употребата им все по-широко разпространена. Проектът Pocket Drone (джобен дрон) на Kickstarter събра успешно почти един милион долара, за да достави малки и достъпни летящи роботи на пазара.

Развитието на технологиите наводни пазара с евтини дронове. Мини дрон с камера, предаваща в реално време, може да се купи на цена под 150 евро. Това ги прави изключително търсени от любителиет на фотографията.  Някои от тях имат функцията за обратно връщане от мястото на  излитане.Чрез натискането на само един бутон, мини дрона ще се приземи на мястото от което е излетял първоначално

Технологичните постижения бързо се използват от криминалния свят. Джобни дронове екипирани с инфрачервени камери веднага бяха приложени за откриване на насаждения от марихуана чрез наблюдения от небето. След това високотехнологичните престъпници изнудват производителите.

Мини дрон за деца

Дроновете за деца са с по-ограничен летеж на височина и разстояние от професионалните апарати.

Някои детски дронове могат да правят сложни фигури във въздуха, други са снабдени с допълнителни приспособления и функции, включително и камера за снимки или видео. Неописуемо е детското удоволствие, когато може да сподели полета с дрон с роднини и приятели.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*