Натурална козметика – мит или реалност

Натуралната козметика става все по-популярна сред жените. За производството й се използват естествени суровини за козметика, като растителни масла, мазнини и восъци, билкови екстракти и етерични масла. Многостранно е влиянието на тази козметика. Освен благотворния ефект върху кожата тя въздейства и върху сетивата.

Какво е натурална козметика?

В днешния забързан свят, в който търговците използват всякакви трикове за да продадат стоката си се появяват много продукти с надпис “natural”, “eco”, “bio”, “organic”. Както казахме по-горе натуралната или еко козметика е произведена 100% от суровини набрани от природата, без никакви синтетични добавки. Към натуралните суровини спадат натуралните ароматни масла, растителните масла, екстракти от цветя и билки, извлеци от растения. От животинските продукти се използват пчелен восък и ланолин, а също тока могат да присъстват и други природни вещества. Като консерванти се влагат също определени натурални масла и витамини, които се подбират по естествен начин да предпазват и да консервират.

Био и натурална козметика

Био козметиката е произведена също от естествени суровини за козметика, но те са специално отгледани с тази цел. При отглеждането им не са използвани пестициди, минерални торове или други химически компоненти, т.е. тяхната чистота е гарантирана. За натуралната козметика също априорно се приеме, че тя не съдържа вредни съставки. При био козметиката всички съставки са контролирани и проследени в процеса на отглеждане и производство.

Био и натуралната козметика използват естествени методи за да запазят продукта по-дълго време годен за употреба. Като консерванти в био козметиката, се използват маслото от семена от моркови, витамин Е, аскорбинова и бензоева киселина, етерични масла.

Суровини за козметика

Суровини за козметиката са т. нар. екстракти. Съществуват няколко вида екстракти:

  • Инфузия (настойка) – получава се чрез киснене на растителния материал или масло във вода;
  • Тинктура – ароматните съединения се извличат от растенията чрез потапяне в алкохол;
  • Глицериди – извличане на ароматния растителен материал чрез разтвор на глицерин.

Други важни суровини за натуралната козметиката са естествените емулгатори. Емулгаторът е свързващо вещество за да може да се получи крем от мазнина и вода. В случай, че емулгаторът е естествен, би могъл да допринесе за добрия ефект от продукта. Някои емулгатори имат свойството да защитават допълнително кожата.

Видове естествени емулгатори:

  • Пчелен восък;
  • Растителни восъци;
  • Ланолин, който се получава от овце.

Българска натурална козметика

Климатичните условия в страната са благоприятни за производство на българска натурална козметика. Природата ни предлага невероятното разнообразие от билки и натурални масла, които действат ефективно и безвредно. В резултат съществуват множество производители на натурална козметика вдъхновени от силата на природата.  Продуктите съдържат специално подбрани български и чуждестранни билки, растителни, етерични масла, восъци, флорални води и др.

Българската натурална козметика е създадена от 100% натурални масла и суровини. Продуктите се произвеждат в специализирани цехове, в малки партиди. Това гарантира, че продуктите са прясно произведени и води до запазване на полезните качества на съставките в най-голяма степен.

Съществува ли 100% натурална козметика?

Най-добрата натурална козметика е тази, която съдържа 100% естествени продукти. Производството на такава козметика обаче е силно ограничено, поради факта, че една голяма част от съставките на козметиката не са такива. Това оскъпява естествените натурални продукти и стеснява кръгът на хората, които я използват.

Природата не произвежда всички вещества, които са необходими за козметиката. Такива са например почистващите вещества, емулгатори и консерванти. Това налага да проверявате освен основните и спомагателните ингредиенти на продуктите. В случай, че в сред тях откривате нефто продукти, силикони, peg деривати, парабени и критични консерванти, то козметиката не е натурална (органична).

За да сте сигурни за чистотата на използваните съставки в даден продукт проверявайте за наличие на екологичен сертификат. Притежаването на този сертификат се документира чрез специалната еко маркировка на продуктите. Схемата за екомаркировка е официалният знак на Европейския съюз
за “еко” продукти. Тази маркировка се базира на строги екологични критерии, свързани с въздействието на продукта (стоката или услугата) върху околната среда през целия му жизнен цикъл.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*