Пречистване на организма с плодове

детоксикация на организма с плодове

Пречистването на организма с плодове е много важен елемент в диетата за детоксикация, но не всички от тях са подходящи за тази цел. Най-добрият избор за плодов детокс са цитрусовите и полусладките плодове от умерения климат като ябълки, круши, тъмни череши, дини и черно грозде. Тропическите плодове не са подходящи за детокс поради високото съдържание на плодова захар.

Ползи от детокс с плодове

За да има ползи от детокс с плодове те трябва да се консумират пресни, а не изсушени. Пресните плодове имат високо съдържание на вода, която допринася за отстраняване на токсините от тялото. Те се усвояват лесно от организма за разлика от сушените, при които съдържанието на плодова захар е значително. Плодовете са богати на антиоксиданти, хранителни вещества, фибри и важни витамини за общото здраве на тялото ни.

Освен зареждането с енергия други ползи от детокс на плодове е получаването на по-хубава и чиста кожа, както и  стимулиране на имунната система. В диетата ви освен плодове трябва да включите и зеленчуци, чайове и вода. Провеждането на детокс с плодове и зеленчуци ще ви помогне за намаляване на риска от хронични здравословни състояния, които са водещите причини за смърт, като сърдечносъдови заболявания и рак.

Детоксикация с плодове

Три са начините за детоксикация с плодове:

  • Плодови сокове – те представляват една силно алкализираща напитка, която се абсорбира лесно и бързо попада в кръвта. По този начин помагат за подобряване на детоксикацията и алкално-киселинния баланс на организма;
  • Плодов нектар – използва се миксер за разбиване на плодовете. Към тях може да добавите единствено вода. Това е по-добър вариант от соковете, тъй като в нектара се съдържат фибри, които са полезни за храносмилателния тракт;
  • Консумиране на сурови плодове – най-добре е те да се приемат заедно с кората. Тя съдържа ценни хранителни вещества.

Диета с плодове и ползите за пречистване на организма

Детоксикация с ябълки

Ябълки за детокс

Детоксикацията с ябълки пречиства чревния тракт и подпомага храносмилането чрез поддържане на чревната флора. Пектинът в тези плодове действа като гъба в червата и абсорбира всички токсини, след което те се изхвърлят по бърз и ефективен начин от тялото ни. Ябълките могат да се приемат цели и под формата на фрешове. Кората им е богата на пектин.

Добър продукт от сурови ябълки е ябълковият оцет. За разлика от всички други видове оцет, които съдържат оцетна киселина и са киселиннообразуващи, ябълковият съдържа ябълчена киселина, която алкализира тялото.

Детокс с круши

Крушите са богати на антиоксиданти, флавоноиди и диетични фибри, които подпомагат храносмилането. Фибрите имат важна роля в регулирането на имунната система и възпалението, като по този начин намаляват риска от свързани с възпалението проблеми. Те не съдържат холестерол, което ги прави предпочитани в много диети през лятото и есента. Освен че се бори с килограмите, ползите от крушите са, че намаляват риска от развитие на рак, хипертония, диабет, сърдечни заболявания и други.

Крушите са пълни с алкализиращи елементи и упражняват диуретично въздействие на бъбреците. Те почистват и разтварят кристализиралите отпадъци, преди да са се превърнали в бъбречни камъни.

Пречистване на организма с цитрусови плодове

Портокалите, грейпфрутите и лимоните са добри алкализиращи и пречистващи плодове, независимо как се консумират – цели или сокове. Сокът от тези цитрусови плодове има силни антисептични и противогъбични свойства, което е много важно по време на детоксикация. Към цитрусовия сок не трябва да се прибавят захар или какъвто и да е друг подсладител, защото всяка добавка ще го накара да ферментира в стомаха и да стане киселиннообразуващ. Тези сокове трябва да се консумират отделно от други храни и на празен стомах.

Детоксикация с цитрусови плодове

Лимонът предотвратява образуването на камъни в бъбреците, укрепва имунната система и поддържа здравето на кожата. Лимоновият сок пречиства черния дроб. За да се подобри дейността на този изключително важен орган може сутрин да пиете чаша топла вода, в която е изстискан лимонов сок.

Грейпфрутът е богат на салицилова киселина, която разтваря кристализиралите калциеви отлагания в ставите и облекчава артрита. Той пречиства от канцерогени и токсини, намалява холестерола в кръвта. Грейпфрутът ускорява метаболизма и насърчава загубата на тегло. Този плод оказва и сериозна имунна защита, защото има високо съдържание на витамин С.

Кивито е богато на антиоксиданти, прочиства чревния тракт и разгражда мазнините.

Ананасът е богат на витамините А, В и С. Той подобрява храносмилането и снижава холестерола.

Грозде за пречистване на организма

Гроздето е богато на витамините А, В, С, К, на минералите калций, калий, магнезий, фосфор, желязо, селен, фолиева киселина и ензими. Редовната консумация на този плод намалява кръвното налягане, холестерола, помага при бъбречни заболявания и умора

Грозде за пречистване на организма

Гроздето потиска апетита, а кожата и семената му са богати на хранителни вещества. Те съдържат елементи, които укрепват артериалните стени и предпазват от инфаркт, инсулт и сезонни неразположения.

Гроздето помага на организма да изхвърли задържаната вода, действа срещу подуване и излишни килограми.

Черното грозде е особено подходящо за пречистване на организма. С него могат да се лекуват запек и гастрит, пречиства черния дроб, бъбреците и кръвта.

Пречистване с диня

Диета за прочистване на организма с диня е особено полезна за вътрешните органи, бъбреците и пикочния мехур. Тя е един от най-алкализиращите плодове и помага за разтваряне на бъбречните камъни и предотвратява образуването им.

Динята е нискокалорична, стимулира отделянето на жлъчен сок, подобрява перисталтиката и хидратира организма. Богата е на витамини А и С – антиоксиданти, които се борят успешно със свободните радикали, намаляват възпалението и предпазват от преждевременно стареене. Динята е източник и на антиоксиданта ликопен, който има роля в превенцията на сърдечно-съдови и туморни заболявания, високо кръвно налягане и остеопороза.

Вижте също видеото на Kristexy: Защо сокове от сурови плодове и зеленчуци

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*