Пречистване на черен дроб и бъбреци

В последните години сме подложени на вредното въздействие на химикалите, които са навсякъде. Те действат като консерванти в храните ни, пестициди и хербициди върху нашите продукти, стабилизатори и оцветители в козметиката. Тези синтетични химикали съставляват повечето от съставките в конвенционалните почистващи препарати. Много от химикалите, на които сме изложени ежедневно, са мастноразтворими, което означава, че се разтварят в мазнини и се съхраняват в мастната ни тъкан. Мастноразтворимите токсини са по-трудни за отстраняване от организма ни, отколкото водоразтворимите токсини. Мастноразтворимите токсини се отделят чрез изпотяване или чрез детоксикация в черния дроб и последващо отделяне от чревния тракт. Водоразтворимите токсини се отделят по-лесно през бъбреците. Това изисква добро пречистване на черен дроб и бъбреци, за да се подпомогне елиминирането както на водоразтворимите, така и на мастноразтворимите токсини.

Широко се рекламират и предлагат хранителни добавки за детоксикация, за които се твърди, че възстановяват тези два жизненоважни органа. Но човешкият организъм е устроен така, че да постига естествено пречистване на черния дроб и бъбреците. Необходимо е само да му се създадат необходимите условия за това.

Пречистване на черен дроб

Черният дроб е един от най-големите органи в тялото. Той помага за премахване на отпадъците и се справя с различни хранителни вещества и лекарства. Много хора смятат, че могат да употребяват без задръжки алкохол и да водят нездравословен живот, след което с една детоксикация на черния дроб да го възстановят. Истината е, че трябва да живеем така, че да предотвратим чернодробни заболявания.

Промените в начина на живот могат да ви помогнат да поддържате черния дроб здрав без програми за детоксикация. Тези стъпки могат да бъдат особено важни, ако сте изложени на по-висок риск от чернодробно заболяване поради системна употреба на алкохол или фамилна анамнеза за чернодробно заболяване.

Ограничете рисковите фактори

Първото нещо, което трябва да направите е да ограничите количеството алкохол в случай, че злоупотребявате с него. Имайте предвид, че употребата на наркотици и тютюнопушенето, също са рискови фактори за чернодробно заболяване.

Намалете рисковото си поведение, което може да доведе до вирусен хепатит. Не споделяйте самобръсначки, четки за зъби или други домакински предмети. Не правете незащитен секс с хора, които не познавате.

Полезни храни за черния дроб

Черният дроб е способен да обработва почти всякакъв вид храна, но нездравословното хранене и редовната консумация на преработени храни могат да доведат до чернодробно увреждане и дисбаланс на имунната система. Ограничете консумацията на мазнини, които натоварват организма. Пържените храни, както и чипса са едни от най-вредните продукти.

Поддържайте балансирана диета всеки ден. Това означава поне три порции плодове и зеленчуци, заедно с фибри от зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести храни. Не забравяйте да включите протеин за ензимите, които помагат на тялото ви да се детоксикира по естествен начин. Яжте повече бяло месо и пийте много вода всеки ден. В аптечната мрежа се предлагат също така и много видове чай за пречистване на черен дроб.

Сок за пречистване на черен дроб

Пийте прясно изстискани зеленчукови сокове за да помогнете на черния дроб да изчисти токсините. Чрез тези сокове се отстраняват отпадъчните продукти и тежките  метали от организма. Добри варианти за черния дроб са прясно изцедените сокове, най-вече от моркови, ябълка (особено зелена и кисела), цвекло, лимон и спанак. Те са лесни за обработка, не се хаби излишна енергия, а в същото време се доставят максимум полезни вещества. Комбинации от тези сокове са още по-полезни.

Приемайте 3-4 чаши дневно зеленчуков сок за прочистване на черния дроб. Друга полза от консумацията на соковете е засилване на имунитета, благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти.

Сок от моркови

Поддържайте здравословно тегло

Неалкохолна мастна чернодробна болест или т.н. „омазнен черен дроб“ засяга все повече хора. Излишното телесно тегло води до прекомерно натрупване на мазнини в черния дроб. Това, от своя страна, възпрепятства функцията му и застрашава естествения детоксикационен механизъм на тялото.  Ето защо е необходимо е да се поддържа здравословно тегло, което може да се постигне чрез добра физическа активност.

Детоксикация на бъбреците

Бъбреците са два малки органа, разположени от двете страни на гръбначния стълб, под ребрата. Те играят важна роля за изхвърляне на излишните отпадъци от организма. При липса на заболяване, здравословното хранене и адекватен прием на вода обикновено са достатъчни, за да поддържате бъбреците си здрави. Въпреки това, някои храни и добавки могат да помогнат за поддържане на тези органи. В билковите аптеки се предлагат билки за черен дроб и бъбреци.

От сутрешната ви чаша вода до допълнителна чаша билков чай, ето четири начина да почистите бъбреците си и да ги поддържате здрави.

Хидратация на тялото за прочистване на бъбреците

Хидратацията на тялото е важна за хората, защото то се състои от почти 60 процента вода. Всеки отделен орган, от мозъка до черния дроб, се нуждае от вода, за да функционира.

Като филтрираща система на тялото, бъбреците изискват вода за отделяне на урина. Урината е основният отпадъчен продукт, който позволява на тялото да се отърве от нежеланите или ненужни вещества. Когато приемът на вода е нисък и бъбреците се дехидратират, обемът на урината е малък. Ниското отделяне на урина може да доведе до бъбречна дисфункция, като например образуване на камъни в бъбреците.

От решаващо значение е да пиете достатъчно вода, така че бъбреците да могат правилно да изхвърлят излишните отпадъчни материали. Това е особено важно по време на прочистване на бъбреците. Препоръчителният дневен прием на вода е приблизително 1,5-2л.

Храни за пречистване на бъбреците

Полезни храни за пречистване на бъбреците са богатите на антиоксиданти като флавоноиди, ликопен, бета-каротин и витамин С. Една от тези храни е зелето, което е богато на фитохимикали, които елиминират свободните радикали.

Плодовете са добър източник на манган, витамин С и фибри. Гроздето, червените боровинки и малините помагат за намаляване на възпалението и по-доброто функциониране на пикочния мехур.

Рибата е друга чудесна храна помагаща на бъбреците. Богатата на омега-3 мастни киселини риба намалява нивата на възпаление и зарежда тялото с висококачесвен протеин.

Плодови сокове

Соковете от лимон, портокал и пъпеш съдържат лимонена киселина. Тя помага за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците, като се свързва с калция в урината. Това потиска растежа на калциеви кристали, което може да доведе до камъни в бъбреците. Освен това, пиенето на чаша пресен сок на ден може да допринесе за дневния препоръчан прием на течности.

Сок от лимон

Чай за бъбреци

Чай за бъбреци се използва за профилактика и лечение. На пазара съществува изключително голямо разнообразие от билкови чайове, като някои от тях са специално предназначени за тази цел. Дори могат да предизвикат изхвърляне на камъните от бъбреците  и съответно оздравяване. Важно е също не само какви чайове се приемат при болни бъбреци, но и в какво количества, като тук правилото е – колкото повече, толкова по-добре.

Източници:

https://www.healthline.com/health/kidney-cleanse

https://www.webmd.com/digestive-disorders/liver-detox

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*