Соларни панели за дома

При непрекъснатото нарастване на цената на енергията все по-актуални стават възможностите за отопление на ползваната вода в жилищата със соларни панели за дома. Те са една добра алтернатива на конвенционалното загряване на топлата вода.

Но истинска ефективност от ползването на слънчевата енергия за дома се получава чрез изграждането на  соларни системи за захранване с електрически ток на къщи и апартаменти. Нещо повече, държавата дава  възможност за изкупуване на електрическата енергия от битови соларни системи. За продажба на ток от малки соларни панели КЕВР е определил преференциални цени, които за 2022г. са 0,285684лв./kWh. По този начин монтираните соларни панели за дома могат не само да ви осигурят необходимото електричество, но произведения в повече ток ще може да продавате.

Предимства и недостатъци на соларните панели

След инсталирането на панелите нямате разходи, ползвате от безплатната слънчева енергия за дома. През лятото, късна пролет и ранна есен ще разполагате с достатъчно количество топла вода. Слънчевите панели са с дълъг живот и лесна поддръжка. Това решение е екологосъобразно – не се произвеждат отпадъци и не се замърсява природата.

Разбира се соларните панели имат и недостатъци. Висока е първоначалната инвестиция в качествени соларни панели за къщи. Освен това зависите от източник – слънцето, на когото не можете да оказвате влияние. Това означава непостоянство в затоплянето на водата. Тя не може да се ползва през зимата и през нощта. Когато соларните панели се монтират допълнително е възможно да се наложат допълнителни разходи по ВиК инсталацията и подготовка на покрива на жилището за монтаж.

Видове соларни панели

Видовете соларни панели в зависимост от конструкцията си се класифицират в три категории:

  • Монокристални слънчеви панели
  • Поликристални слънчеви панели
  • Тънкослойни слънчеви панели.

Монокристалните соларни панели са най -популярните фотоволтаични панели, използвани във Фотоволтаичните електроцентрали (ФЕЦ). Това са панели, които са конструирани от единичен силициев кристал.

Поликристалните панели, понякога наричани „мултикристални панели“, са популярни сред потребителите с ограничен бюджет. Както монокристалните панели, така и поликристалните панели са направени от силициеви слънчеви клетки. Процесът на охлаждане обаче е различен, което причинява образуването на множество кристали.

Тънкослойните слънчеви панели се правят чрез нанасяне на тънък слой от фотоволтаично вещество върху твърда повърхност.

Според предназначението си соларните панели се разделят на следните видове:

  • соларни панели за ток;
  • соларни панели за топла вода.
Соларен панел монтиран на покрива на къща

Слънчеви панели за дома

Преди да пристъпите към закупуване на слънчеви панели за дома е необходимо на първо място да оцените състоянието на вашия покрив. Слънчевите лъчи огряват ли го достатъчно време за да е рентабилна вашата  инвестиция в соларни панели. Трябва да прецените състоянието на покрива да понесе носещата конструкция за соларните панели. Тъй като тази инвестиция е с дълъг срок, в случай, че вашия покрив ще се нуждае от ремонт в близките години е по-добре да издърпате ремонта преди монтажа на панелите.

Необходимо е да си изясните какво количество енергия ви е необходимо за да оптимизирате броя на ползваните панели. В случай, че ги преоразмерите или пък те са недостатъчни, това ще бъде загуба за вас. В случай, че се затруднявате да направите тази сметка, най-добрия вариант е да потърсите специалист. Той ще ви консултира и към кой тип слънчеви панели за ток да се ориентирате.

Последната стъпка е избора на фирма, от която да закупите панелите и да извърши монтажа. При преговорите трябва да изясните цените на слънчевите панели, цена за инсталация на соларните панели и начин на плащане. Много важен е срокът на гаранционния период и възможностите за поддръжка на инсталацията. Поддръжката не е сложна, но става дума за съоръжение, което ще ползвате дълги години. Всички тези неща е необходимо да залегнат в договора, който ще подпишете с тях.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*