Ухапване от змия: Как да се предпазим и първа помощ

ухапване от змия

При ухапване от змия най-важно е човек да успее да запази спокойствие, да наложи студен компрес върху ухапаното място или да го полее с вода, а след това и да потърси медицинска помощ. Мит е, че над ухапаното място трябва да се пристегне или на мястото на ухапването да се маже с кал или да се изсмуче отровата.

Как да различим отровната змия?

В България отровните змии са усойница, пепелянка, както и три вида смок, но смоците не представляват реална опасност за човека. Отровните и неотровните змии се различават по окраската и по размерите. Всички отровни змии са с дължина под един метър и рядко се срещат екземпляри, достигащи до метър. Неотровните змии са значително по-дълги. Характерен белег за пепелянката е рогчето на носа й, докато усойницата няма такова.

Как можем да се предпазим от ухапване от змия?

Можем да се предпазим от ухапване от змия, ако не я предизвикаме с нашето поведение. В случай, че в природата се срещнем със змия, тя най-вероятно е уплашена много повече от нас и ще иска да бяга. Обаче, ако ние с нашия страх не ѝ дадем шанс да избяга, тя няма да има друг избор освен да ни ухапе.

Змиите не нападат, те са страхливи и тъй като не чуват, при усещане на вибрации веднага се крият. Змията не би нападнала нарочно, освен ако не е заплашена – настъпена, опит за залавяне, удряне с пръчка и др.

Какви са опасностите?

Ухапванията от усойница или пепелянка са животозастрашаващи за хора, страдащи от чернодробни увреждания, за възрастни, които пият над пет медикамента, както и за деца под 12-13-годишна възраст. Рискът за пациенти, засегнати от чернодробно заболяване, е голям, тъй като отровата на змиите, които се срещат в България, е двукомпонентна и съдържа невротоксини и хематологични токсини. Хематологичните токсини увреждат коагулацията на кръвта, а за да се справи организмът с борбата за добра коагулация на кръвта, е нужна добра чернодробна функция. Факторите на кръвосъсриването се синтезират в черния дроб. При децата опасността е по-висока, ако са с по-ниско тегло, както и заради недобре развитата им чернодробна функция, която трябва да се бори с отровата. Детският черен дроб не е съвсем добре развит на тази възраст, добави тя.

Как изглежда ухапване от змия?

Винаги остават следи от ухапване от змия. Когато змията е отровна, на ухапаното място се виждат само две точки – това са дупчиците, получени от забиването на „кучешките“ ѝ зъби. При ухапване от неотровна змия, около двете основни дупчици има още няколко точици, което показва, че змията си е подпряла небцето и е захапала.

Малките змийчета са по-опасни от възрастните екземпляри, тъй като не могат да контролират отделянето на отровата си и при всяка заплаха отделят отрова, която е доста по-концентрирана в сравнение с отровата, отделена от възрастна змия. Възрастните змии могат да разграничат кога има реална заплаха за тях. Скоро започва размножаването на змиите и периодът, който настъпва е опасен. През зимата змията изпада в летаргия – спи и събира сили, за да може да отгледа потомството си. През летните нощи също спи, но има вероятност и през нощта хората да се срещнат със змия, тъй като влечугото спи под камъни или в храсти.

Ухапване от змия снимки: Pixabay

Симптоми при ухапване от змия

Симптомите при ухапване от змия се изразяват в незабавната поява на пареща болка в ухапаното място, което може да се последва от световъртеж, гадене и пребледняване. Ако мястото се зачерви, появи се кръвонасядане, болка, изтръпване, означава, че змията е пуснала отровата си.  Ухапването може да повлияе и на кръвното налягане, пулса и нервната система, като предизвика жажда, главоболие, завален говор и раздвоено виждане. Винаги се старайте да запомните цвета и окраската на змията, която ви е ухапала, в случай че се нуждаете от специална противоотрова.

Инжекция против ухапване от змия

Противозмийският серум – инжекция против ухапване от змия е антидот с отложено действие и поставянето му може да се отложи до 48-ия час след ухапването. Серумът се поставя при строги индикации и по лекарска преценка, тъй като не всички ухапвания са причинени от отровна змия, а дори ухапването да е било от отровна змия, тя не винаги отделя отрова. Има т.нар. сухи ухапвания, при които змията хапе, но не пуска отрова.

Поставянето на противозмийския серум може да крие рискове, тъй като и той може да има странични ефекти, като най-големият страничен ефект е алергична реакция. Човекът не се е сблъсквал с конския серум, от който се изработва противозмийският серум, и е възможно да се появи анафилаксия заради серума.

Серумът се съхранява при определени условия и не може да се купи свободно от аптека. Той се съхранява в хладилник, защото е биологичен продукт, който се произвежда от конски серум и задължително се поставя по преценка на лекар.

Първа помощ при ухапване от змия

Във всяко приемно спешно отделение и в центровете и филиалите за спешна помощ би трябвало да има противозмийски серум, макар че токсиколозите са против тази възможност, тъй като не всички са запознати с индикациите, при които се поставя такъв серум. По-добре е да се потърси специализирана помощ от токсиколози, но те са само в няколко центъра в цялата страна – във Военномедицинската академия и в болница „Пирогов“ в София, в болница „Г. Странски“ – Плевен, във Военноморската болница във Варна и в болница „Св. Георги“ – Пловдив.

Автор: д-р Олимпиада Атмажова, главен асистент в болница „Г. Странски“ – Плевен/БТА

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*