Фиджет играчки – за малки и големи

Фиджет спинер е  въртяща се играчка. В последните години става хит като антистрес играчка и е измислена още през 1993г. Неин създател е жена от Флорида. Американката е измислила играчката, за да занимава и забавлява дъщеричката си, защото заради заболяване не можела да играе с детето си. След като продала няколкостотин броя от своите фиджет играчки, предприемчивата жена патентовала изобретението си. Но постепенно интереса към играчката отшумял, а през 2005г. изтекъл и срока на действие на патента. И така всички забравили за спинера.

Какво е Фиджет спинер (Fidget Spinner)

В центъра на радиално разположена плоска конструкция, е монтиран лагер, който дава възможност Фиджет спинера да се върти на ръка по оста. Могат да бъдат от метал или пластмаса. В стандартното си изпълнение той има три клона, всеки с въртящ се център. Върти се с висока скорост по оста, която трябва да се придържа с ръка.

Ползи от фиджет играчките

През декември 2016 г. Forbes обяви фиджет спинера за офис играчка на 2017г. И така започна истерията. Играчката се рекламира като полезна за хора, които имат проблеми с фокусиране на вниманието.

Fidget играчките са достатъчно малки, за да се носят в джобове или ръце и могат да се местят, разтягат или стискат. Предлагат се в различни текстури и цветове, за да стимулират и вдъхновяват деца и възрастни. Използването на фиджет играчки подобрява координацията между ръцете и очите. Те успокояват нервите и премахват психологическия стрес.

Тези продукти помагат на хора с аутизъм, церебрална парализа и много други състояния, които се подпомагат чрез сензорна стимулация.

Фиджет играчките стават популярни сред учениците и вследствие на това някои училища във Великобритания ги забраниха, защото отвличат вниманието, докато в други училища играчките могат да се използват дискретно.

Фиджет играчки цена

През 2017 г. всички полудяха по спинера. Не е ясен смисъла на спинера, просто е приятно човек да го върти. Голямото предимство на играчката е ниската цена и разнообразните по цвят модели. Цената на фиджет играчките в България варира от 5 до 20 лева. Предлагат се в различни варианти като цвят, форма и материал на изработка. Последният хит са светещи спинери в тъмното. Това са разработени по  фосфорисцентна технология фиджет спинери.

Компаниите за онлайн продажби продават годишно по няколко десетки милиона от антистрес фижет играчките. Спинерите са сред топ стоките и офертите в Amazon, а YouTube се наводни от клипчета с уроци за различни трикове, които можете да правите с играчката.

При всичко това възрастната изобретателка на фиджет спинера не е изкарала и цент от колосалните продажби на играчката. Сега тя е основала краудфандингова компания и изпълнява онлайн поръчки на „класическия спинер“.

Друга популярна фиджет играчка е Фиджет Кубчето, която се продава на цена от 10 до 20 лева. Тя се превърна в една от най-продаваните и търсени играчки, подходяща за всяка възрастова група.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*