Мигрена – причини, симптоми и как се лекува

Мигрената е главоболие, което може да причини силна пулсираща болка или пулсиращо усещане, обикновено от едната страна на главата. Често е придружено от гадене, повръщане и изключителна чувствителност към светлина и звук. Пристъпите на мигрена могат да продължат с часове до дни и болката може да бъде толкова силна, че да пречи на ежедневните ви дейности.

При някои хора предупредителен симптом, известен като аура, се появява преди или заедно с главоболието. Аурата може да включва зрителни смущения, като проблясъци на светлина, слепи петна или други смущения, като изтръпване от едната страна на лицето, в ръката или крака и затруднен говор.

Лекарствата могат да помогнат за предотвратяване на някои мигрени и да ги направят по-малко болезнени. Правилните лекарства трябва да се съчетават с промени в начина на живот.

Симптоми на мигрената

Мигрената, която засяга деца и тийнейджъри, както и възрастни, може да прогресира през четири етапа. Не всеки, който има мигрена, преминава през всички етапи.

  • Предупредителна фаза – един или два дни преди мигрена може да забележите фини промени, които предупреждават за предстояща мигрена, като запек, скованост на врата, повишено уриниране и често прозяване. Наблюдават се промени в настроението, от депресия до еуфория.
  • Мигрена с аура – около 1/3 от хората с главоболие изпитват аура. Тя може да се появи преди или по време на мигрена. Аурите са обратими симптоми на нервната система. Те обикновено са визуални, но могат да включват и други смущения. Всеки симптом обикновено започва постепенно, натрупва се за няколко минути и може да продължи до 60 минути. По време на аурата може да изпитате визуални феномени, като например виждане на различни форми, ярки петна или проблясъци на светлина, загуба на зрение, усещане за боцкане в ръката или крака, слабост или изтръпване в лицето или едната страна на тялото и затруднено говорене.
  • Пристъп на мигрена – мигрената обикновено продължава от 4 до 72 часа, ако не се лекува. Честотата на възникване на мигрена варира за различните хора. Мигрената може да се появи рядко или да се появи няколко пъти месечно. По време на мигрена може да имате болка обикновено от едната страна на главата, но често и от двете страни, болка, която пулсира, чувствителност към светлина, звук и понякога миризма, гадене и повръщане.
  • Следпристъпна фаза – след пристъп на мигрена може да се почувствате изтощени, объркани и отпаднали в продължение на един ден. Някои хора съобщават, че се чувстват въодушевени. Внезапното движение на главата може да предизвика отново болката за кратко.

Мигрената често не се диагностицира и не се лекува. Ако редовно имате признаци и симптоми на мигрена, запишете пристъпите си и как сте ги лекували. След това посетете вашия личен лекар, за да обсъдите главоболието си.

Кога главоболието е опасно

Обърнете се незабавно към вашия лекар или потърсете спешна помощ, ако имате някой от следните признаци и симптоми, които биха могли да показват по-сериозен медицински проблем:

  • Внезапно, силно главоболие в слепоочието.
  • Постоянно главоболие и схванат врат, объркване, гърчове, двойно виждане, изтръпване или слабост във всяка част на тялото, което може да е признак на инсулт.
  • Главоболие след нараняване на главата.
  • Неминаващо главоболие, което се влошава след кашлица, усилие, напрежение или внезапно движение.

Причини за мигрена

Не е известно какво причинява мигрена. Смята се, че гените играят роля – тъй като много от страдащите имат близък роднина, който също получава мигрена.

Някои от причинителите на мигрена са:

  • Хормонални промени – като менструалните цикли на жените.
  • Емоционални – когато причината е стрес или безпокойство.
  • Физически – резултат от умора или некачествен сън.
  • Медицински проблеми – например главоболие при високо кръвно.
  • Прекомерна употреба на кофеин.

Лечение на мигрена

Лечението на мигрена е насочено към спиране на симптомите и предотвратяване на бъдещи пристъпи. Вашият избор на лечение на главоболието зависи от честотата и неговата тежест, дали имате гадене и повръщане с главоболието и други медицински състояния.

Лекарства за мигрена

Много лекарства са предназначени за лечение на мигрена. Медикаментите, използвани за борба с мигрена, попадат в две големи категории:

  • Болкоуспокояващи за главоболие – тези лекарства се приемат по време на пристъпи на мигрена и са предназначени да спрат симптомите.

Медикаментите, използвани за облекчаване на болката при мигрена, действат най-добре, когато се приемат при първите признаци на настъпваща мигрена – веднага щом започнат симптомите на мигрена. Медикаментите, които могат да се използват за лечение, включват болкоуспокояващи отпускани без рецепта като аспирин или ибупрофен. Когато се приемат твърде дълго, те могат да причинят главоболие от прекомерна употреба на лекарства и евентуално язва на стомаха и дванадесетопръстника.

  • Превантивни лекарства – те се приемат редовно, често ежедневно, за да се намали тежестта или честотата на мигрената.

Тези лекарства могат да помогнат за предотвратяване на чести мигрени. Вашият лекар може да препоръча превантивни лекарства, ако имате чести, продължителни или тежки главоболия, които не се повлияват добре от лечението.

Превантивното лечение има за цел да намали честото получавате на мигрена и тежестта на пристъпите. С тази цел се използват лекарства за понижаване на кръвното налягане, антидепресанти и лекарства против припадъци.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*