Подагра – причини, рискове, симптоми и лечение

подагра

Подаграта е заболяване, което се характеризира с остра болка, подуване и зачервяване на ставите (най-често засегната е ставата в основата на палеца на крака). Тя е сложна форма на артрит, която засяга предимно мъжете.

Подаграта е заболяване, свързано с нарушена обмяна на пурините и с високи нива на пикочна киселина в кръвта. Точно кристалите на пикочната киселина увреждат различни тъкани и най-вече ставите и околоставните повърхности, като предизвикват възпаление и силна болка. Съединенията, наречени пурини, се образуват в черния дроб, а вследствие действието на ензима ксантин оксидаза те се преобразуват в пикочна киселина. Когато стойностите на пикочната киселина в кръвта надвишат 430 µmol, се формират кристали на пикочната киселина, които се отлагат в различни тъкани на организма.

Пристъп на подагра

Пристъпът на подагра може да настъпи внезапно, като често се случва през нощта. Болката е силна и се характеризира с парещо усещане в палеца. Засегнатата става е топла и подута.

Подаграта се проявява почти безсимптомно при много хора, чиито стойности на пикочната киселина са с много високи стойности, без пациентите да знаят за своето заболяване. С времето то нанася на организма тихи, необратими щети, но диагноза не е поставена и не е предприето лечение. Затова е много важно да си изследваме редовно пикочната киселина, когато знаем, че имаме фамилна обремененост, или когато начинът ни на хранене е рисков за подагра.

Причини за подагра

Ето някои от основните причини за развитието на подагра:

  • високи нива на пикочна киселина в организма – подаграта се развива, когато има натрупване на кристали от нея в ставите. Високите нива на пикочна киселина могат да се дължат на генетика, но също така са налице фактори, които допринасят за увеличаването й, като храна, физическа активност и др.
  • Неправилно хранене – храненето играе важна роля в развитието на подаграта поради натрупването на пурини, които се намират в определени храни. Пурините се разграждат в организма до пикочна киселина, която, ако е над нормалните нива, може да доведе до подагра. Храни, богати на пурини, включват червено месо, животински органи (например дроб), раци, сардини, скумрия.
  • Преживяване на стрес – стресът може да бъде фактор, който предизвиква или влошава подаграта.
  • Наднормено тегло – Има връзка между наднорменото тегло и развитието на подаграта.

Рискови фактори

Има определени рискови фактори, които могат да направят човека по-предразположен към подагра. Подаграта се развива по-често при мъжете, отколкото при жените, и е по-често срещана при възрастните. Освен това хората с диабет тип 2, затлъстяване и бъбречни заболявания са с повишен риск от развитие на болестта. Злоупотребата с алкохол също е рисков фактор, тъй като алкохолът е с високо съдържание на пурини.

В редки случаи човек може да наследи намалена способност за разграждане на пурините и така да е по-склонен да развие подагра. Установено е също така, че ниското съдържание на витамин С в хранителния режим или консумацията на твърде много фруктоза могат да увеличат риска от подагра.

Високата пикочна киселина не винаги означава подагра, напротив – повечето лица с висока пикочна киселина нямат възпаление на ставите.

Как да намалим нивото на пикочната киселина чрез храненето?

Важно е да приемаме храни с ниско съдържание на пурини, за да се намалят нивата на урея и пикочна киселина. Приемът на витамин С, Омега-3 и други полезни храни помагат за предотвратяване на пристъпите на подагра и подобряват качеството на живот.

Храни с ниско съдържание на пурини:

  • Чай, кафе, вода;
  • Сирене;
  • Плодове;
  • Обезмаслени млечни продукти;
  • Зелени зеленчуци;
  • бадеми;
  • Яйца;
  • Хляб и зърнени храни, с изключение на пълнозърнест хляб;
  • Зеленчукови супи.

Симптоми на подагра

  • Асимптоматична хиперурикемия – при това състояние е налице високи нива на серумна пикочна киселина, но все още няма ставни кризи или камъни в бъбреците. Това състояние обикновено продължава около 20 години преди да се появят оплакванията. Появата на ставните кризи зависи от степента на повишение на пикочната киселина – колкото е по-висока, толкова е по-вероятно да се появят ставни кризи. Появата на бъбречни конкременти зависи от серумното ниво и от степента на отделяне на пикочната киселина с урината.
  • Остра  криза при подагра – обикновено се появява при мъже на възраст над 50 години. Тя в 90 % от случаите засяга само една става като най-често това е метатарзофалангеалната става на големия пръст на крака (между ходилните кости и първата фаланга на палеца). Ако са засегнати други стави, те са по-често от ставите на долния крайник или лактите. Ако е налице става, предварително увредена от друго заболяване, травма и т.н. тя също става поле за изява на подаграта. Острата подагрозна криза обикновено започва нощем, ставата бързо почервенява и се подува. Болката се усилва постепенно. Острата криза при подагра може да продължи различно дълго. По-леките форми – до няколко часа, а по тежките до дни, дори седмица. След преминаването на кризата започва междупристъпния период.
  • Междупристъпен период – липсват каквито и да било оплаквания. Той трае различно дълго. Обикновено следващата подагрозна криза е през следващите 6 месеца до 2 години. Следващите подагрозни кризи настъпват не толкова остро, засягат повече стави, преминават по-бавно. Възстановяването е пълно.
  • Хронична подагра с тофи – този период обикновено идва 10 – 15 години след първата подагрозна криза. Образуването на тофите зависи от това, колко време пациентът е имал висока пикочна киселина и каква е бъбречната му функция. Тофите са с различна големина, не много твърди и не са сраснали с подлежащите тъкани. Те могат да имат различна локализация – уши, длани, пръсти, ходила, колене. Нарастват постепенно и са относително безболезнени.

Лечение на подагра

За да диагностицират подагра, за по-голяма част от специалистите е достатъчен физически преглед. При необходимост се назначава тест на синовиална течност или кръвен тест, рентгенова снимка и ултразвук.

В зависимост от етапа на заболяването, могат да бъдат предписани лекарства или промяна на храненето, както и препоръка да се въведат полезни навици.

Обикновено лекарствата се насочват към намаляване на риска от усложнения и са такива, които блокират произвеждането на пикочна киселина или подобряват отстраняването ѝ.

Редица алтернативни методи като консумация на кафе, череши, чай от билката златна пръчица, прием на витамин С и техники за релаксация и дълбоко дишане също могат да дадат обещаващи резултати.

При поставена диагноза подагра позитивни резултати се получават при подобряване на диетата, правилно хидратиране, избягване на алкохола и храни с протеини от пържено месо и колбаси, поддържане на здравословно тегло и спортуване.

Лечение на подагра със сода бикарбонат

Сода бикарбонат е евтин и достъпен лек за подагра. Содата лекува отвътре и отвън – с помощта на ванички, мехлеми и компреси. Лечебното действие се основава на алкализиране на организма.

За вътрешно приложение содата се разрежда със сгорещена вода, но се пие, когато температура е не повече от 50°С. Горещото е рисково за изгаряне на стомашната лигавица и на хранопровода.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*