Язва на стомаха и дванадесетопръстника – диагностика и лечение

Язвата представлява остър или хроничен дефект на лигавицата на стомаха или тънките черва, получаващ се вследствие на разяждащото действие на солната киселина, която се произвежда в стомаха. Пептичната язва е язва на лигавицата на стомаха или първата част на тънките черва (дванадесетопръстника). Язва на стомаха е когато се намира в стомаха. Язва на дванадесетопръстника, наричаща се още дуоденална язва, е когато е установена в дванадесетопръстника.

Какво е пептична язва?

Пептична язва имаме когато е нрушена целостта на лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода. В миналото експертите са смятали, че рискови фактори за пептична язва са стреса и различни диети. Днес знаем, че стомашните киселини и други храносмилателни сокове помагат за създаването на язви. Тези течности изгарят лигавицата на вашите органи.

Причините за пептичните язви включват:

  • Бактерия H. pylori (Helicobacter pylori). Повечето язви са причинени от инфекция от бактерия или нейния зародиш. Тази бактерия уврежда слузта, която предпазва лигавицата на стомаха и първата част на тънките черва (дванадесетопръстника). След това стомашната киселина преминава през лигавицата.
  • НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства). Това са лекарства за болка и висока температура, отпускани без рецепта, като аспирин, ибупрофен и напроксен. С течение на времето те могат да увредят слузта, която предпазва лигавицата на стомаха.

Пептична язва симптоми

  • Симптомите на всеки човек могат да варират. В някои случаи язвите не причиняват никакви симптоми.Най-честият симптом на язва е тъпа или пареща болка в корема между гръдната кост и пъпа. Тази болка често се появява по време на хранене и може да ви събуди през нощта. Може да продължи от няколко минути до няколко часа.По-рядко срещаните симптоми на язва могат да включват:
  •  Усещане за ситост след прием на малко количество храна
  • Оригване
  •  Гадене и повръщане
  •  Без чувство на глад
  •  Отслабване без опит за това
  •  Кървави или черни изпражнения
  •  Повръщане на кръв

Диагностика на язва

Язвата на стомаха и дванадесетопръстника е често срещано заболяване. За щастие то се диагностицира точно, заболяването се лекува и може да се държи под контрол.

Най-често причината за язвата е бактерията H. Pylori. Бактерията може да се открие чрез тест за кръв, изпражнения или дишане.

Класически начин за откриване на язва използван дълги години е чрез рентгенова снимка. Рентгеновите лъчи на горната част на храносмилателната система създават изображения на хранопровода, стомаха и тънките черва. По време на рентгеновата снимка пациента поглъща бяла течност (съдържаща барий), която покрива храносмилателния тракт и прави язвата по-видима.

Язва на стомаха

Съвременен метод за откриване на язва е чрез ендоскопско изследване. По време на ендоскопията през хранопровода със специална тръба се преглеждат стомаха и тънките черва. С помощта на ендоскопа лекарите откриват язви.

Ако се открие язва обикновено се взима малка тъканна проба (биопсия)  за изследване в лаборатория. Биопсията може също да установи дали H. pylori е в стомашната лигавица.

Ендоскопията се провежда, ако имате признаци на кървене или скорошна загуба на тегло или затруднено хранене и преглъщане. В случай, че  ендоскопията покаже язва в стомаха, трябва да се извърши последваща ендоскопия след лечението, за да се установи, че язвата е излекувана, дори ако симптомите ви се подобрят.

Лечение на язва на стомаха

Лечението ще зависи от вида на язвата, която имате. Вашият лекар ще създаде план за лечение въз основа на причинителя на язвата.

Лечението може да включва промяна в начина на живот, прием на лекарства или в някои случаи операция.

Диета при язва на стомаха

Диетата при язва на стомаха включва забрана консумацията на определени храни. Избягвайте следните храни, които влошават симптомите при язва.

  • Мляко- клякото принуждава стомаха да произвежда повече киселина.
  • Подправки – не са в състояние да причинят язва, но значително влошават дискомфорта, когато вече е налице заболяването.
  • Мазнини – ако се набавят от тлъсто месо или пържени храни, се наблюдава тежест в корема, заедно с болка, защото мазнините изискват повече време за храносмилане.
  • Отказване от тютюнопушенето. Пушенето може да предотврати заздравяването на язвата. Също така е свързано с язви, които се връщат след лечение.
  • Ограничаване на алкохола и кофеина. Те могат да влошат симптомите ви.
  • Не използвайте НСПВС. Те включват аспирин и ибупрофен.

Примерна диета при язва

При лечение на язва на стомаха лекарите назначават антибиотично лечение, което води до дисбаланс на чревната флора. За намаляване на страничните ефекти се препоръчва приемането на храни – пробиотици. Основни източници на пробиотици са ферментиралите храни – кисело мляко и  кисело зеле.

За намаляване на количеството киселина в стомаха помагат храните богати на фибри – овесени ядки, бобови растения, ленено семе, ябълки, моркови и други.

Някои от флавоноидите изглежда имат способността да забавят растежа на Helicobacter pylori. Такива храни са: чесън, лук и силно оцветени плодове и зеленчуци като боровинки, ягоди, броколи и череши.

Лекарства за язва на дванадесетопръстника и стомаха

Лечението на пептична язва зависи от причината. Обикновено лечението включва унищожаване на бактерията H. pylori, ако е налице и подпомагане на язвата да заздравее с лекарства.

Антибиотични лекарства за убиване на H. pylori. Ако тази бактерия се открие в храносмилателния ви тракт, вашият лекар може да препоръча комбинация от антибиотици за унищожаване на бактерията.

Използваните антибиотици ще се определят от текущите нива на резистентност към антибиотици. Вероятно ще трябва да приемате антибиотици в продължение на две седмици, както и допълнителни лекарства за намаляване на стомашната киселина, включително инхибитор на протонната помпа.

Лекарства, които блокират производството на киселина и насърчават заздравяването.
Инхибиторите на протонната помпа – наричани още ИПП – намаляват стомашната киселина, като блокират действието на частите от клетките, които произвеждат киселина.

Дългосрочната употреба на инхибитори на протонната помпа, особено във високи дози, може да увеличи риска от фрактури на бедрото, китката и гръбначния стълб.

 Лекарства за намаляване на производството на киселина.
Киселинните блокери – наричани още хистаминови (H-2) блокери – намаляват количеството стомашна киселина, освободена в храносмилателния ви тракт, което облекчава болката при язва и насърчава заздравяването.

Антиациди, които неутрализират стомашната киселина.
Вашият лекар може да включи антиацид във вашия лекарствен режим. Антиацидите неутрализират съществуващата стомашна киселина и могат да осигурят бързо облекчаване на болката. Страничните ефекти могат да включват запек или диария, в зависимост от основните съставки. Антиацидите могат да осигурят облекчаване на симптомите, но обикновено не се използват за лечение на язвата.

Лекарства, които предпазват лигавицата на стомаха и тънките черва.
В някои случаи вашият лекар може да ви предпише лекарства, наречени цитопротективни агенти, които помагат за защита на тъканите, които покриват стомаха и тънките черва.

Проследяване след първоначално лечение

Лечението на пептични язви често е успешно, което води до заздравяването им. Но ако симптомите ви са тежки или ако продължават въпреки лечението, вашият лекар може да препоръча ендоскопия, за да изключи други възможни причини за симптомите ви.

Язви, които не могат да се лекуват

Пептичните язви, които не се лекуват с лечение, се наричат рефрактерни язви. Има много причини, поради които язвата може да не се излекува, включително:

  • Не приемате лекарства според указанията
  • Фактът, че някои видове H. pylori са устойчиви на антибиотици
  • Редовна употреба на тютюн
  • Редовната употреба на болкоуспокояващи, които увеличават риска от язви.

По-рядко рефрактерните язви могат да бъдат резултат от:

  • Екстремно свръхпроизводство на стомашна киселина, както се случва при синдрома на Zollinger-Ellison
  • Инфекция, различна от H. pylori
  • Други заболявания, които могат да причинят подобни на язви в стомаха и тънките черва, като болестта на Crohn.

Лечението на рефрактерни язви обикновено включва елиминиране на фактори, които могат да попречат на заздравяването, заедно с използването на различни антибиотици.

Ако имате сериозно усложнение от язва, като остро кървене или перфорация, може да се наложи операция. Въпреки това, хирургията се използва много по-рядко сега, отколкото преди, поради многото налични ефективни лекарства.

Тази статия е с информативен характер. При здравословни проблеми задължително се консултирайте с лекар.
 
Източник: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stomach-and-duodenal-ulcers-peptic-ulcers

Вижте също: Дискова херния – възникване и лечение

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*