СПА курорти в планините на България

Българите сме дарени от Бога с богати природни ресурси – минерални води, лечебни минерални бани, чист въздух . Много от планините у нас предоставят разнообразни възможности за СПА релакс, почивка и  лечение. Страната ни предоставя изключителни възможности в СПА курортите в планините на България, с невероятното съчетание на красотата на планините с термални извори.

Планинските спа хотелите в България не могат да се оплачат от липса на клиенти независимо от Ковид пандемията. Причината е голямото разнообразие, което предлагат те задоволявайки вкусовете на всички клиенти. Голяма част от спа хотелите са разположени в планината, близо до ски центрове, природни резервати и други туристически забележителности, така че човек може да разнообрази почивката си с допълнителни атракции.

В последните години собствениците на тези планински хотели в България инвестираха значителни средства за разнообразяване на спа процедурите. В резултат на това клиентите могат да се подложат на какви ли не масажи, тонизиращи вани и терапии. Най-популярните ни СПА и релакс комплекси в планината се намират в урортите Велинград,  Огняново и Девин в Родопите, Банско в подножието на Пирин, Сапарева баня в Рила и село Чифлик в Стара планина. Обединяващото между тях е, че те са планински СПА курорти, но всеки един от тях е уникален със своята атмосфера и възможностите, които предоставя на своите гости извън СПА процедурите.  Тези процедури са придружени със спорт, туризъм, различни развлечения, слънчеви бани и излети сред природата. Който и от тези курорти с минерална вода да изберете за своята ваканция, няма как да не се завърнете у дома преобразени и заредени с нова енергия.

Велинград – СПА столицата на Балканите

Велинград се намира в Западните Родопи и е признат за една от най-добрите спа дестинации в България. Красивата природа и лечебните свойства на минералните води превръщат Велинград в предпочитана дестинация за туристи. Наричан още „СПА столица на Балканите“, градът разполага с изобилие от минерални извори. Предпочитано място е за романтична почивка. Многобройните луксозни хотели могат да задоволят всички капризи. Удоволствие е да се отдадеш на СПА глезотиите, да се отпуснеш в топлите минерални басейни, да се насладиш на изискана кухня и да помечтаеш гледайки прекрасните гледки, които се откриват от хотела.

В района съществуват 80 лековити минерални извора.Тук успешно се лекуват гинекологични, кожни, стомашно-чревни, урологически, ендокринни и мускулно-ставни заболявания. В случай, че имаш здравословен проблем, можеш да съчетаеш удоволствието от романтиката, с ползата за здравето.

Езеро “Клептуза” във Велинград

Огняново – СПА курорт сред четири планини

Огняновски минерални бани e един от популярните СПА курорти в България. Огняново е благословено с лековитата минерална вода и се намира сред четири планини Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач.

Минералната вода е без цвят, бистра и без мирис, като е слабо минерализирана. Има силно алкална реакция PH 8.1 – 9.4 и е подходяща за множество заболявания. В Огняново и региона има изградени редица планински хотели и почивни станции, които предоставят една прекрасна възможност за почивка сред природата.

Ски и СПА в Банско

В случай, че се колебаете какво да изберете – ски почивка на планина или  някоя от популярните СПА дестинации в България, спокойно може да комбинирате и двата типа отдих.

Банско ще ви предостави всичко, за което сте мечтали. Комбинацията между възможностите, които дава планината и чудесните условия в планинския курорт могат да направят почивката ви наистина впечатляваща. Банско предлага неповторима комбинация от перфектни условия за зимни спортове, съхранени български традиции, обичаи и СПА релакс.

Градът е не само известен ски курорт. Планината дава възможност за спорт и туризъм през всички сезони. Ако това се комбинира със здравословни СПА процедури, почивката ви ще бъде наистина пълноценна.

Банско

Минерална вода и чист въздух в Девин

Девин е един от предпочитаните СПА центрове в България. Минералните извори и чистият въздух с отрицателна йонизация в Девин са отлична предпоставка за развитието на балнео и климатолечение, която ефективно се използва. Девин разполага с няколко находища на минерална вода, които са подходящи за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика. Водата оказва благоприятно действие при бъбречно – урологични заболявания, стомашно-чревни заболявания, жлъчно-чернодробни заболявания, обменни заболявания – различни видове диабет, подагра и хипертония, захарен диабет и хронични професионални интоксикации. Профилактично влияе срещу кариес и остеопороза.

Беденски минерални бани

В сърцето на Родопите се намират и Беденските минерални бани, както и извора с естествено газираната минерална вода на Михалково. Водата от Беденските бани лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на нервната система и сърдечно-съдови заболявания. Михалковската минерална вода е най-ценната и интересна въглекисела вода у нас с пълноценно съдържание на свободен въглероден двуокис. Тя е единствената естествено газирана вода на Балканите. Водата е подходяща за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната, нервната система и на ендокринно-обменни заболявания.

Сапарева баня с най-топлата минерална вода

Сапарева Баня е разположена в подножието на най-високата и една от най-красивите планини на България – Рила. Добър избор е да прекарате своята СПА ваканция в този курорт, тъй като там се намира една от най-лечебните минерални води в страната. Природата е красива и наблизо са някои големи туристически забележителности и екопътеки – перфектно за хора, които обичат дългите туристически разходи, а след това релакс в минералния басейн.

Минералната вода в Сапарева баня притежава изключителни лечебни качества. Това е най-топлата минерална вода в България с температура от 102 градуса. Тук се намира и единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан. Водата лекува редица заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система.

Гейзерът в Сапарева баня, снимка: pochivka.bg

Село Чифлик – минералната вода в сърцето на планината

Село Чифлик се намира в планински район, на 16 км западно от град Троян, на река Бели Осъм. Термалният извор в селото е с гореща минерална вода 52°C, която има ценни лечебни качества. Това го прави търсена дестинация за СПА туризъм и за тези, които търсят семейна почивка на планина с басейн. В Чифлик ще намерите както големи СПА комплекси, така и малки семейни планински хотели, вили и къщи за гости.

В района има прекрасни условия за практикуване на различни видове спорт и туризъм: голф, лов, спортен риболов, конна езда, планинско катерене, пешеходен и културен туризъм. В околността си заслужава да се види резерват Козя стена, едно от малкото места в Европа, където все още расте еделвайс.

Във видеото на The book of Lora може да видите “СПА почивка в село Чифлик“:

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*