Аминокиселини – прием и ролята им за здравето

Функции на аминокиселините

В природата съществуват повече от 150 аминокиселини. Те са важни градивни елементи, които образуват полипептиди и в крайна сметка протеини. Извършват много важни телесни функции, като например определяне на клетъчната структура. Играят също важна роля при транспортирането и съхранението на хранителни вещества. Аминокиселините имат влияние върху функцията на органи, жлези, сухожилия и артерии. Те са важни за лечение на рани и за възстановяване на тъканите, по-специално в мускулите, костите, кожата и косата, както и за премахването на всички видове депозитни отпадъци във връзка с обмяната на веществата.

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си.

Видове аминокиселини

Аминокиселините биват два вида – незаменими и заменими. Незаменимите аминокиселини са осем на брой – метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилаланин и валин. Те са незаменими, защото не се произвеждат в тялото, а се налага да се поемат чрез хранителните продукти (или от спортните добавки, хранителни добавки или лекарства).

Други 12 аминокиселини са заменими (неесенциални), т.е. тялото може да ги произведе, ако има нужда от тях.

Аминокиселини ползи

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини?

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Храни богати на аминокиселини

Доказано е, че когато се приемат от храна или напитка, аминокиселините се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Аминокиселини BCAA

Аминокиселини BCAA ca aминoĸиceлини c paзĸлoнeнa вepигa, в ocнoвaтa нa ĸoитo cтoят нeeceнциaлнитe вaлин, изoлeвцин и лeвцин. Te ca 35% oт гpaдивния eлeмeнт нa мycĸyлитe в чoвeшĸия opгaнизъм, ĸoйтo нe e в cъcтoяниe дa ги пpoизвeждa. Toвa вcъщнocт нaлaгa и тexния oтдeлeн пpиeм c xpaнa или пocpeдcтвoм xpaнитeлни дoбaвĸи зa пo-гoлямa дoзиpoвĸa пpи фитнec тpeниpoвĸa.

Левцинът е лидерът сред аминокиселините BCAA с особената си роля в синтеза на протеини – отговорен е за 80% от този синтез. Той притежава и способността да въздейства върху “поведението” на останалите аминокиселини. Хората практикуващи фитнес приемат левцин в комбинация с други аминокиселини, за да не се проявяват някои от негативните му ефекти. Тъй като приемът на аминокиселини най-общо е насочен към стимулиране на протеиновия синтез, смисълът на комбинирането е това да става възможно най-успешно и без странични ефекти.

Във видеото на MovementAcademyBG може да видите: Протеин или BCAA (верижно разклонени аминокиселини) – Коя добавка трябва да си купим?

 

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*