Бадемите – вкусни и полезни

Бадеми

Повечето ядки са полезна храна, но са киселообразуващи в тялото. Единственото изключение и най-полезните измежду тях са бадемите. Те са не само вкусна ядка, но алкализират човешкия организъм. Това ги поставя сред най-добрите храни, способстващи за здравето и дълголетието на човека.

Бадемите са познати от много векове. Дори древните арабски лечители са използвали лечебните им свойства, за да увеличат силата на мъжете, да лекуват сърцето и стомашните разстройства. Днес те се използват в козметиката, както и за приготвяне на сладкиши. Все повече като заместител на кравето мляко се използва бадемово мляко.

Отглеждане на бадеми

Бадемът е топлолюбива култура. У нас вирее само в най-топлите и южни райони на страната, както и по Черноморието. Условията трябва да са краткотрайна зима без големи колебания в температурата, ранна и мека пролет, продължително лято.

Фиданките на бадема се засаждат в началото на пролетта – през март или през есента, в последните дни на ноември. Трябва да изберете слънчева зона за бадемовите дървета, въпреки че растат добре на полусянка, но трябва да бъде защитен от течения и силен вятър.

Бадемът цъфти през март или април, преди да се появят листата, а бадемовото дърво достига височина 4-6 м.

Колко бадеми на ден да консумираме?

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) препоръчва ограничаване на приема на ядки до около 30 грама на ден. Това означава, че препоръчителната дневна доза за прием на сурови бадеми е около 10 ядки.

Една шепа от бадеми осигурява само около 160 калории, при това организма не усвоява до 15% от тези калории, тъй като част от мазнините са недостъпни за хранителните ензими. Консумацията на бадеми засища и намалява общия прием на калории.

Сурови бадеми ползи

Препоръчително е да консумираме сурови бадеми за да се извлекат всички здравословни ползи от тази вкусна ядка. Изпичането на бадемите преди консумация,  води до по-хубав вкус, но пък унищожава някои от естествените масла на ядката.

Суровите бадеми имат високо съдържание на диетични фибри, омега-3 ненаситени мастни киселини и белтъчини. Богати са на витамин Е и витамин В2, както и на микроелементите манган, магнезий и желязо.

Как да ядем бадеми

Много диетолози определят суровите бадеми като суперхрана поради разнообразния им полезен състав. Проучванията обаче показват, че максимални ползи се извличат, когато пресните бадеми са добре накиснати за няколко часа във вода. Обелката на бадема е богата на танин, който възпрепятства усвояването на белтъчините и затова е добре да се отстрани.

Поставете вечер суровите бадеми в паница с вода и ги оставете да киснат през нощта. На сутринта излейте водата и те са готови за консумация. Обелете кафявата им кожа. Бадемите накиснати във вода стават по-меки, по-лесно се сдъвкват и преработват от храносмилателната система. Те са толкова богати на хранителни вещества, че включването им в диетата ще ви облекчи във въздържането от тежките, киселинообразуващи храни като месо и млечни продукти, хляб и макаронени изделия, които са главни елементи от ежедневната диета на много хора.

Сурови бадеми вреда

Трябва да сте внимателни при консумацията на бадеми. При прекаляване може да се получи чревно разстройство и дори отравяне. Големите дози могат да причинят подуване на корема, диария, гадене и замаяност.

Бадемите са често срещан алерген и консумацията им може да причини тежки алергични реакции при хора с алергия към ядки. Суровите бадеми са с високо съдържание на калории и мазнини, така че прекомерната консумация може да доведе до наддаване на тегло или затлъстяване, ако не се балансира с други храни.

Прекаляване с бадеми

При прекаляване с  бадеми може да се получат отрицателни ефекти върху здравето.

Поради високото си съдържание на калории и мазнини те могат да доведат до наддаване на тегло и свързаните с него здравословни проблеми като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Бадемите са богати на фибри, което е полезно за храносмилането. Въпреки това, твърде много фибри могат да доведат до храносмилателни проблеми като подуване на корема, дискомфорт в стомаха и диария.

Бадеми ползи за здравето

Значителни са ползите за здравето от бадемите. Те са едни от най-чистите и мощни източници на аминокиселини и мастни киселини. Дават на организма обилни количества протеини, богати са на калций и други минерали.

Бадемите са мощен антиоксидант. Тези ядки са едни от най-добрите източници на антиканцерогенния витамин Е (24 мг на 100 грама ядки) и антивирусния минерал калций. Витамин Е играе важна роля за забавяне на процеса на стареене. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите.

Бадеми за лечение и превенция на диабет

Съдържащият се в бадемите магнезий играе важна роля в регулиране нивата на кръвната захар. Консумацията на тези ядки ограничава развитието на диабета и подобрява инсулиновата чувствителност, като се намаляват стойностите на вредния LDL холестерол. Благодарение на това си качество, те са една от най-ефикасните храни за справяне с лошия холестерол.

Борба с рака

Съдържащият се в бадемите амигдалин намалява вероятността от образуване и развитие на рак. Веществото е антиоксидант, служещ за освобождаване на канцерогенните свободни радикали извън човешкото тяло. Същевременно фибрите в бадемите прочистват ефективно чревната флора от токсини, предпазват от запек и намаляват риска от рак на дебелото черво.

Здраво сърце

Ненаситените мазнини, протеините и калият, които се съдържат в бадемите, са инструмент за здраво сърце. Ненаситените мазнини притежават свойството да понижават нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, както и да предпазват от развитието на хронично възпаление.

Витамин Е, който  е ефективен антиоксидант намалява риска от сърдечни заболявания. Наличието на магнезий в тези ядки помага за предотвратяване на инфаркт.

Домашно бадемово мляко

За тези от вас, които харесват прясното мляко представяме една добра алтернатива – замяна на кравето мляко с домашно бадемово мляко. То има лек, орехов вкус и кремообразна текстура. Това мляко е абсолютен заместител на обикновеното мляко, но съчетава всички ползи за здравето, които осигуряват бадемите.

Бадемовото мляко се приготвя лесно и бързо в домашни условия. Как става това може да видите в следното видео, където предлагат и рецепта за бадемово брашно като бонус:

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*