Бенки – повишено внимание към този козметичен дефект

Бенки

Хората се раждат или придобиват по-късно доброкачествени пигментни петна на кожата наречени бенки. Те често се появяват като малки, тъмнокафяви петна и са причинени от струпвания на клетки, образуващи пигмент (меланоцити). Обикновенно бенки се появяват през детството и юношеството и могат да променят външния си вид или да избледняват с течение на времето.

Повечето нормални бенки са безвредни. Рядко възниква меланом. Да сте наясно с техните промени и други пигментирани петна е важно за откриване на рак на кожата, особено при злокачествени бенки.

Типичната бенка е малко кафяво петно по различни части на тялото. Но те съществуват и в различни цветове, форми и размери:

Цвят и текстура: Те могат да бъдат кафяви, черни, сини, розови или червени бенки, а също гладки, набръчкани, плоски или повдигнати. По тях може да има окосмяване.

Форма: Повечето бенки са овални или кръгли.

Размер: Обикновенно доброкачествените бенки са с диаметър по-малък от 6 милиметра – размерът на гумичка за молив. Присъстващите при раждането (вродени бенки) могат да бъдат по-големи от обикновено, покривайки част от лицето, торса или крайника.

Бенки по тялото

Бенките могат да се развият навсякъде по тялото ви, включително скалпа, подмишниците, под ноктите и между пръстите на ръцете и краката. Повечето хора имат от 10 до 40 бенки. Много от тях се развиват до 50-годишна възраст. Бенките могат да се променят или избледняват с течение на времето. С хормонални промени в юношеството и бременността те могат да станат по-тъмни и по-големи.

Бенки по главата

Появата на бенки по главата е естествен процес. Важно е да се знае, че главата е една от най-рисковите зони за появява на злокачествено образувание. Причината за това, е че тя е най-често излагана на слънчеви лъчи. Затова е важно да наблюдавате бенките по главата редовно.

При бенки в косата трябва да се внимава да не се разранят при обикновени ежедневни дейности като ресане, къпане, връзване на косата или дори обикновенно почесване с ръка.

Бенки по лицето

Клъстери от кафяви петна около очите, бузите и носа понякога се наричат месни бенки, но всъщност са дерматози papulosa nigra – вид себорейна кератоза, а не клъстери от образуващи пигмент клетки.  Използването на крем за себорейна кератоза трябва да бъде предприето само, ако лекар ви го е предписал. Месните бенки не носят риск от меланом, но могат да бъдат премахнати, ако ги смятате за козметичен проблем.

Хирургично премахване на бенки

Въпреки ширещите се вярвания, че бенките не трябва да се махат, отстраняването им по хирургичен път е безопасно. Прилагат се основно два метода за премахване на бенките : аблация и хирургично изрязване на бенки.

Аблацията е метод за премахване на бенки в радиочестотната електрохирургия и в най-общи линии представлява обгаряне на бенката. Използва се накрайник с радиочестотни вълни, с който тя се премахва. Интервенцията е почти безкръвна и има минимален възстановителен период.

При рискови или потенциално ракови бенки е препоръчително изрязване по хирургичен път, така се премахва изцяло опасността от развитието на канцерогенни клетки. Изрязва се видимата й част (над кожата), частта под нея, както и малко от прилежащата кожа, като остава фин белег.

Вижте също видеото на Zdrave-Bg.eu “Бенки – кога да премахнем”:

Опасни бенки

Според медицинкото издание https://www.mayoclinic.org/, източник на тази информация, съществуват опасни бенки, които могат да показват меланом. Бенката може да е признак на рак на кожата, ако има неправилни граници или асиметрична форма или ако се промени в цвят, форма, размер или височина. Следете за следното:

 • асиметрична форма. Едната половина е различна от другата половина.
 • граница. Потърсете бенки с неправилни, назъбени или зъбчати граници.
 • цвят. Потърсете израстъци, които са променили цвета си, имат много цветове или имат неравномерен цвят.
 • диаметър. Потърсете нов растеж в бенка, по-голяма от около 6 милиметра.
 • развитие. Внимавайте за тези от тях, които се променят по размер, форма, цвят или височина. Изпъкналите бенки могат да развият нови признаци, като сърбеж или кървене, каквито са симптомите на ракови бенки.

Злокачествените бенки се различават значително по външен вид. Някои може да покажат всички изброени по-горе промени. Други може да имат само една или две необичайни характеристики.

Опасни бенки, снимки:skincancer.org; mdanderson.org

Кога да посетите лекар

Уговорете час с Вашия лекар, ако определена бенка изглежда необичайно, расте или се променя по друг начин.

Причини за появата на бенки

Бенките се причиняват, когато клетките в кожата, наречени меланоцити, растат в клъстери. Меланоцитите обикновено са разпределени в кожата. Те произвеждат меланин, естествен пигмент, който придава цвета на кожата.

Усложнения

Меланомът е основното усложнение на бенките. Някои хора имат по-висок от средния риск бенките им да станат ракови и да се развият в меланом. Факторите, които увеличават риска от меланом включват:

 • Да се родиш с големи бенки. Тези видове бенки се наричат вродени невуси. При бебета такива бенки се класифицират като големи, ако са с диаметър повече от 5 сантиметра. Дори голяма бенка рядко става рак.
 • Наличие на необичайни бенки. Бенките, които са големи и с неправилна форма, са известни като атипични (диспластични) невуси.
 • Наличието на много бенки. Наличието на повече от 50 бенки показва повишен риск от меланом и възможен рак на гърдата при жените.
 • Имате лична или семейна анамнеза за меланом. Ако сте имали меланом преди, сте изложени на повишен риск една бенка да стане рак. Освен това някои видове атипични невуси водят до генетична форма на меланом.

Предотвратяване меланом на кожата

Следните мерки могат да помогнат за ограничаване на развитието на бенки и основното усложнение на бенките – меланома:

 • Внимавайте за промени.
 • Запознайте се с местоположението и модела на вашите бенки. Редовно преглеждайте кожата си, за да потърсите промени, които могат да сигнализират за меланом. Правете самопреглед за бенки по кожата веднъж месечно. С помощта на огледала направете проверка от главата до петите, включително скалпа, дланите и ноктите на ръцете, подмишниците, гърдите, краката и стъпалата, включително стъпалата и пространствата между пръстите на краката. Също така проверете гениталната област и между задните части.
 • Говорете с Вашия лекар за рисковите фактори за меланом и дали имате нужда от професионален кожен преглед на рутинна основа.

Защитете кожата си

Вземете мерки за защита на кожата си от ултравиолетова (UV) радиация, като например слънце или солариум. UV радиацията е свързана с повишен риск от меланом. А децата, които не са били защитени от излагане на слънце, са склонни да развиват повече бенки.

Избягвайте пиковите слънчеви часове. Слънчевите лъчи са най-силни между 10:00 и 16:00 часа. Опитайте се да планирате дейности на открито за друго време на деня, дори в облачни дни или през зимата. Когато сте на открито, потърсете сянка или използвайте слънцезащитен чадър.

Използвайте слънцезащитен крем през цялата година. Нанесете слънцезащитен крем около 30 минути преди да излезете на открито, дори в облачни дни. Използвайте слънцезащитен крем със SPF най-малко 15. Нанасяйте го обилно и нанасяйте отново на всеки два часа — или по-често, ако плувате или се потите. Американската академия по дерматология препоръчва използването на широкоспектърен, водоустойчив слънцезащитен крем със SPF най-малко 30.

Слънчеви очила, широкополи шапки, дълги ръкави и друго защитно облекло могат да ви помогнат да избегнете вредните UV лъчи. Може също да помислите за облекло, изработено от тъкан, специално обработена, за да блокира UV радиацията.

Избягвайте лампите за тен и солариумите.  Те излъчват UV лъчи и могат да увеличат риска от рак на кожата.

Източник: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/moles/symptoms-causes/syc-20375200

Вижте също: Акне – видове, симптоми и лечение

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*