Детоксикация – как да изчистим токсините от тялото

Какво е детоксикация?

Съвременният човек е подложен на редица неблагоприятни външни фактори като замърсен градски въздух и вода, шумово и стресово натоварване, вредни храни. Всички те в комбинация с тютюнопушене и консумация на алкохол, както приема на някои медикаменти и заседнал начин на живот, довеждат до натрупване на вредни токсини в тялото. В резултат от претоварване на органите и системите на организма се достига до заболявания. За изчистване на токсините от тялото е необходимо провеждането на детоксикация на организма.

Основния отговорник за изхвърляне на токсините е черния дроб. Той има редица функции – съхранява и контролира нивата на различни протеини и жизненоважни хранителни вещества, а освен това пречиства кръвта от токсични вещества. Бъбреците също помагат за целите на детоксикацията.

Детоксикацията е процес, при който човек прави промени в начина си на живот, за да изчисти тялото си от вредни токсини. Първото нещо, което трябва да се направи е  въздържание от вредни навици, храни и напитки.

Някои промени може да са еднократни, като прилагане на 3 дневна детокс диета, а други, да са постоянни, като двигателна активност и консумация на повече течности.

Признаци и симптоми на детоксикация на организма

Токсините постоянно се трупат в нашето тяло и в случай, че не вземем мерки можем да имаме сериозни здравословни проблеми. За щастие нашето тяло сигнализира за тази опасност. Но кои са признаците и симптоми за необходима детоксикация на организма:

  • Чувствате се замаяни и объркани – трудната концентрация е един от символите, че в тялото ви се натрупват токсини;
  • Неприятна миризма – токсините произвеждат миризми, които се отделят през порите;
  • Мускулни и ставни болки – те може да са резултат от възможно възпаление от натрупаните отрови;
  • Безсъние – не стига, че се чувствате уморени, но безсънието допълнително усложнява това състояние;
  • Напълняване – токсините влияят неблагоприятно на определени хормони, които са отговорни за регулиране на теглото.

Как да изчистим токсините от тялото за три дни?

Единственото решение за да изчистите токсините от тялото е пречистването на организма. Това означава да прочиствате периодично кръвта и тъканите си от токсините и да промените онези ваши навици, които допринасят за токсичното замърсяване на организма ви.

Каквато и да е програмата ви за периодична детоксикация, тя ще бъде ефикасна само ако отделите поне три дни за пълна почивка и разтоварване. Най-добре е да са седем, защото точно толкова са нужни за пълна детоксикация на организма. За този период ще успеете да прочистите кръвта и вътрешните органи.

През тази поне 3 дневна детокс диета щe тpябвa дa зaбpaвитe зa мecoтo и мляĸoтo, дa ядeтe изĸлючитeлнo нaтypaлни пpoдyĸти. Най-добрият вариант е да консумирате зeлeнчyци, които мoгaт дa ce пригoтвят пoд фopмaтa нa cyпи, caлaти, пeчeни във фypнaтa. Изпoлзвaйтe билĸи и ядĸи зa oвĸycявaнe. Примерни продукти за детоксикация сме посочили по-долу.

Ефикасна детоксикация на тялото може да има само когато и умът си почива. Нищо няма да се получи, ако приемате правилните храни и добавки, но не се откъсвате от трескавото си ежедневие. Ако не си вземете почивка, целият ефект от детоксикацията се губи.

Детокс ваканция в СПА център

Ако в къщи нямате достатъчно спокойствие за да осъществите детоксикацията, най-доброто решение е да отидете в някой тих, удобен курорт. Търсете курорти, които са разположени в тихи местности или в планината. За предпочитане е да предлагат услуги като масаж, парни бани, масажни вани, СПА релаксиращи центрове, барове за сурови сокове и други здравновъзстановителни режими.

Вместо активните ваканции, в края на които сте по-изтощени и пълни с токсини, отколкото в началото им, опитайте поне веднъж да прекарате здравословно част от отпуската си.

Продукти за детоксикация

Най-общо продуктите за детоксикация биват два вида – хранителни добавки и естествени хранителни продукти. Тъй като първите достатъчно се рекламират, ще се спрем на ползата от естествените продукти за пречистването:

  • Лимон – този плод присъства във всяка програма за мощна детоксикация. Лимоновият сок стимулира храносмилането, повишава имунитета, почиства черния дроб и червата. Той е ефикасен и срещу вируси, тъй като има антибактериални свойства.
  • Чесън – благодарение на веществото алицин, той се бори с токсините и насърчава производството на бели кръвни клетки. Чесънът е естествено средство за настинка, което укрепва имунната система.
  • Джинджифил – премахва токсините и спомага за отслабване. Стимулира храносмилането и намалява възпалението.
  • Цвeĸлo – cъдъpжa пeĸтин, ĸoйтo зaщитaвa чepния дpoб и xpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa oт тoĸcинитe. Πoддъpжa и ĸиceлиннo-aлĸaлнoтo paвнoвecиe нa ĸpъвтa. Цвeĸлoтo e цeнeн изтoчниĸ нa жeлязo, мaгнeзий, цинĸ и ĸaлций, cъдъpжa и мнoжecтвo фибpи.
  • Зeлeн чaй – той е c виcoĸo cъдъpжaниe нa aнтиoĸcидaнти. Πoдoбpявa фyнĸциитe нa чepния дpoб. Зeлeният чaй за детоксикация пaзи opгaнитe здpaви, пoддъpжa тялoтo xидpaтиpaне  и пoдпoмaгa oтcтpaнявaнeтo нa тoĸcинитe oт тялoтo.
  • Зeлe – дocтъпнa зa дeтoĸcиĸaция xpaнa. Глюĸoзинoлaтитe в него paзpyшaвaт вpeднитe xимиĸaли в тялoтo. Cъдъpжa витaмин C и фибpи, ĸoитo cтимyлиpaт дeйнocттa нa xpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa, пoмaгaйĸи нa opгaнизмa пo-бъpзo и лecнo дa изxвъpля нeнyжнитe тoĸcини.
  • Пълнозърнести храни – някои от тях са важна част от диетите за детоксикация. Това са пълнозърнести храни богати на фибри и съдържащи голямо количество протеин. Такива храни са овесът, кафявият ориз и киноата.

Ползи от детоксикацията

Освен, че пречиства кръвта и тъканите от токсични отпадъци, ползите от детоксикацията се отразява върху здравето и в дългосрочен план:

  • Здрава имунна система – полезен ефект от периодичната детоксикация е, че възстановява максимално имунната устойчивост;
  • Предпазва от хронични заболявания – чрез редовната детоксикация  подпомагаме естествените процеси на изчистване на тялото и по този начин можем да се предпазим от различни хронични заболявания;
  • Свежа и здрава кожа – кожата е един от първите органи, които реагират на токсините;
  • Забавя процесите на преждевременно стареене – чрез прочистването премахваме свободните радикали и тежките метали, отговорни за стареенето на организма.

Всичко това са преките ползи за здравето от пречистването на организма.

Може да научите още как детоксикацията допринася за нова енергия и жизненост, а какво по-добро от това да сте здрави и с добро настроение.

Различни методи за изчистване на организма от токсините може да видите в следното видео на bTV:

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*