Димитър Аргиров и Соня Чакърова представят първия си албум

Димитър Аргиров и Соня Чакърова

Певецът Димитър Аргиров и неговата дуетната половинка Соня Чакърова издадоха първия си албум с български народни песни. Той носи заглавието „Душа гори, песен пее” и е резултат от шестгодишната им съвместна работа. След много записи и концерти заедно те решиха, че е време да зарадват феновете си с обща продукция.

Албумът включва песни от пиринския край, като голяма част са от репертоара на бащата на Димитър – незабравимия Илия Аргиров с нови аранжименти, направени от Никола Ваклинов и от двамата певци.

Концертът – промоция беше отлаган два пъти заради пандемията и Ковид-ограниченията и плановете на Митко и Соня да го представят на живо се реализираха едва през тази година.  Събитието ще се състои на 1 октомври – Световният ден на музиката в „Културен дом Искър” в София от 18,00.

Феновете ще могат да чуят на живо целият албум, както и три съвсем нови и подготвени за специално за този концерт песни.

Димитър Аргиров и Соня Чакърова

Димитър Аргиров е български певец, композитор и продуцент. Изпълнител е както на рок, така и на българска фолклорна музика.

Роден е в Севлиево, а до 18 г. си възраст живее в Благоевград. Син и наследник е на големия български народен певец Илия Аргиров и от дете се занимава с музика и пеене. През 1987 г. става вокал на група Епизод, с която обикаля цялата страна и която за периода си е една от най-известните рок  групи в България.

След  1993 г. Димитър живее в Италия. През 2007 г. създава своя рок група DIMMI ARGUS, с която през 2013 г. издава албума “BadDream” В края на същата година (след 23 г. емиграция) се завръща за постоянно в България. Работи върху фолк-метъл песни и през 2014 г. издава популярната народна песен “Девойко мари хубава” в рок вариант, като в записа участват и негови италиански колеги. През същата година издава песента “Петлите пеят” в дует с Деси Добрева.

Димитър Аргиров има издадени (между рок и фолклор) общо 5 албума, два миниалбума и много сингли.

Последният му самостоятелен албум „Пирински цветя” е фолклорен и излезе на 17 ноември 2017г., датата на която се навършиха 5 години от кончината на баща му Илия Аргиров.

Илия Аргиров оставя в наследство на сина си голям брой неиздадени народни песни от пиринския край. Димитър неведнъж споделя, че народната музика за него е мисия. Стремежите му са да издаде колкото се може повече от бащините песни, за да могат да останат за поколенията.

От пролетта на 2016 г. Димитър работи в дует с народната певица Соня Чакърова. Двамата имат издадени много песни, видеоклипове, едно концертно DVD и концертират успешно из страната.

На 19 ноември 2021 г. излезе първият им дуетен албум – „Душа гори, песен пее”.

Паралелно с фолклора Димитър Аргиров и Соня Чакърова създадоха рок група „Горяни”. През септември 2021 г. излезе и първият сингъл „Змейова тайна”, към който е заснет и видеоклип. Димитър Аргиров и Соня Чакърова 2

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*