На болно бебе, давайте достатъчно течности, съветва педиатърът д-р Боряна Георгиева

Д-р Боряна Георгиева

Разболяването на бебето, са истинско предизвикателство за родителите. С времето притесненията отстъпват място на увереността, че знаеш какво да правиш в дадена ситуация, но все пак винаги е добре да си припомним съветите, свързани с грижата за болно бебе.

При продължително повишена температура, обилно повръщане и диария има опасност от обезводняване

Дори да давате температуропонижаващ сироп или прахче против диария, ако процесът продължава дълго време или симптомите са много интензивни, може да настъпи обезводняване. Нужно е да се предлага повече вода или кърма, ако детето е изключително кърмено бебе.

Какво обаче означава “повече” течности?

Пресметнете 10% повече вода на ден за всеки градус температура над 38˚С. Дневните нужди от течности се определят от теглото на детето, като това включва всички източници на течности, включително храна.

  • До 10 кг: по 100 мл за всеки кг телесно тегло на ден + допълнително до 100 мл за всеки градус над 38. Тоест, дете с тегло 10 кг се нуждае от 1000 мл течности за 24 ч. плюс компенсиране на загубите.
  • Между 10 и 20 кг: 1000 мл + 50 мл за всеки кг телесно тегло над 10 кг на ден + допълнителните 10% за всеки градус фебрилитет.
  • Над 20 кг: 1500 мл + 20 мг за всеки кг телесно тегло над 20 кг + компенсиране на загубите.

Давайте водата на малки глътки и често, ако трябва дори с лъжичка или спринцовка. Ако детето повръща, не бързайте веднага да предлагате вода и не му давайте да пие до насита, защото това може да предизвика нов позив. Изчакайте до половин час след повръщане стомахът да се успокои, преди да започнете възстановяването на течностите. Винаги предпочитайте вода с доказан произход, като DEVIN Изворна, която се препоръчва от Българската педиатрична асоциация. Тя идва от 1338 м надморска височина в Родопите и недокосната от човешка ръка е чиста и натурална. Изворната вода DEVIN е с фин вкус, ниска минерализация, ниско съдържание на натрий и флуорид, т.е. има идеален състав за бебета от първия ден без да е необходимо да се преварява.

Как да разберете дали бебето е обезводнено?

Можете да се ориентирате по няколко видими признака. На първо място детето ще започне да отделя по-малко урина и тя ще е по-концентрирана, с по-наситен цвят. При дехидратация лигавиците стават по-сухи, очите изглеждат потънали в ямките си, а голямата фонтанела може да изглежда „хлътнала“ под нивото на черепните кости, лигавиците стават по-сухи. Добър ориентир е и състоянието на кожата. Ощипете лекичко кожата на коремчето на детето, като бързо я пуснете. Ако детето е добре хидратирано, кожата има нормален вид. Ако, обаче, тя е леко набръчкана, това може да показва по-значима дехидратация. Желателно е да му дадете да пие вода и да се свържете с педиатъра си за професионална консултация.

Хранене на болно бебе

Болните бебета, а и деца, сами ограничават храненето си, за да не претоварват организма. Не насилвайте бебето и малкото дете да яде, но следете да приема течности.

Компоти, супи, попара – това са все подходящи храни за настинало бебе, ако то отказва прием на твърди храни. Онези, които все още сучат, нека бъдат кърмени на поискване, това повишава не само хидратацията, но и имунитета. При наличие на диария, в някои случаи приемът единствено на вода и течни храни може да не е достатъчен или подходящ и педиатърът на детето може да препоръча специализирани разтвори за орална рехидратация, чийто състав е строго съобразен, така че оптимално да възстанови загубите не само от течности, но и от електролити.

Обличане на болно бебе

Не обличайте бебето или детето си прекомерно, ако то има повишена температура. По-добре е да се облече нормално спрямо сезона, да се открият крачетата или да се остави само по пелена. Това ще помогне за охлаждането при по-висока температура. Леки масажи на стъпалата ще облекчат нервното бебе.

Хрема при бебето 

Когато дишането на детето е затруднено поради хрема, може да използвате спрей с морска вода и нежна помпичка, с която да почиствате секрета. Промивайте нослето колкото често е необходимо, но внимавайте с аспирациите. Твърде честото и агресивно аспириране на нослето, особено под голямо налягане, не се препоръчва, тъй като може да наруши защитните свойства на лигавицата и да я разрани, а това допълнително би затруднило дишането. Понякога повдигането на матрачето на леглото от горната страна при главата помага за по-спокоен сън, тъй като секретите се оттичат по-лесно от носоглътката, което възпрепятства изсъхването и натрупването им в тесните носни ходове на бебето.

Ситуациите, при които вашето дете ще боледува, съпътстват неговото развитие. Колкото и да е трудно в такива моменти, опитайте се да запазите спокойствие, бъдете хладнокръвни и предприемете точните действия и методи за лечение. Съветите на педиатъра винаги ще са от полза, за да осигурите на болното си дете подходяща грижа. Пълноценната почивка също би повлияла добре, а една топла майчина прегръдка винаги ще подейства успокояващо на детето.

Автор: Д-р Боряна Георгиева-Стенева

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*