Отглеждане на орхидеи у дома -всичко, което трябва да знаем

Красотата и невероятното разнообразие на орхидеите са ненадминати в растителния свят. Тези екзотични красавици съставляват най-голямото семейство цъфтящи растения на земята, с над 30 000 различни вида и най-малко 200 000 хибрида. Орхидеите могат да бъдат намерени в екваториалните тропици, арктическата тундра и навсякъде по света. Причината за това разнообразие се крие в удивителната способност на орхидеята да се адаптира към дадената среда. С толкова много различни сортове орхидеи, които виреят в толкова много различни условия на отглеждане, е сравнително лесно да се намери орхидея, която е подходяща за условията, които можете да осигурите за отглеждане на орхидеи у дома – независимо дали е кухненски прозорец или оранжерия.

Повечето култивирани орхидеи произхождат от тропиците. В естественото си местообитание те се прикрепят към кората на дърветата или към повърхността на други растения. Техните дебели, бели корени са специално пригодени да абсорбират влагата и разтворените хранителни вещества. Тъй като тези тропически орхидеи обикновено растат високо в дърветата, а не на горската почва, те са свикнали с добра циркулация на въздуха и много светлина. Те предпочитат 12-часов ден през цялата година и се нуждаят от висок интензитет на светлината – почти същите като условията в средата на лятото в умерените региони.

 Отглеждане на орхидеи у дома

Трудни ли са отглеждане орхидеите? Много от тях са. Всъщност някои е почти невъзможно да се поддържат живи, още по-малко да се разцъфтят – дори за професионални производители. Но има десетки сортове орхидеи и стотици хибриди, които са напълно приспособени да растат на слънчев перваз на прозореца или под светлина.

В случай, че сте решили да отглеждате орхидеи започнете, като изберете един от по-малко придирчивите сортове, който е адаптиран към типа условия на отглеждане, които можете да осигурите. Купете най-зрялото растение, което можете да си позволите (младите растения са много по-трудни за отглеждане) и, ако е възможно, го купете в разцвет.

Видове орхидеи

Орхидеите обикновено се групират в две големи категории:

Моноподиалните орхидеи имат едно, изправено стъбло, с листа, разположени едно срещу друго по стеблото. Цветното стъбло се появява от основата на най-горните листа. Типични моноподиални орхидеи са фаленопсис и ванда.

Симподиалните орхидеи растат хоризонтално, изпращайки нови издънки от старото коренище. На върха на новите издънки се образуват листа и цветни черупки. Много симподиални орхидеи образуват псевдобулби, които са подути издънки, които съхраняват вода и хранителни вещества, за да помогнат на растението да оцелее в периоди на продължителна суша. Симподиалните орхидеи включват катлея, цимбидиум, онцидиум и дендробиум.

Орхидеите също могат да бъдат класифицирани според естественото им местообитание, което дава индикация за температурата, влажността и нивата на светлина, които предпочитат. Орхидеите, произхождащи от влажните тропици, като фаленопсис и пафиопедилум. Те са най-щастливи на източен или югоизточен прозорец, където светлината не е твърде интензивна.

Орхидеите с топъл климат, включително цимбидиум и дендробиум, са свикнали със стабилно снабдяване с влага и добра циркулация на въздуха. Те обикновено са щастливи в прозорец с южно изложение, въпреки че може да се нуждаят от малко засенчване през разгара на лятото.

Катлеите и някои онцидиуми растат там, където дните са сухи и сравнително хладни. Те могат да понасят дълъг сух сезон последван от ясно изразен дъждовен сезон. Нуждата им от светлина е голяма, затова трябва да се поставят на слънчев прозорец с южно изложение.

Височинните орхидеи, като масдевалия и епидендрум, растат в облачните гори, където влажността е много висока. Тези орхидеи предпочитат филтрирана светлина, която не е твърде интензивна.

Грижа за орхидеите

С 30 000 различни вида орхидеи е невъзможно да се дадат общи инструкции за грижа и отглеждане. Според това, как изглежда една орхидея може да се дадат указания за нейните предпочитания за светлина, вода и среда за отглеждане.

Ако растението има малко листа или кожени листа (като повечето катлеи и онцидиуми), вероятно растението се нуждае от среда с повече светлина. Ако листата са меки и отпуснати (като някои фаленопсиси и повечето пафиопедилуми), растенията вероятно са много чувствителни към светлина и не трябва да се поставят на слънчев прозорец с южно изложение.

Ако орхидеята има тлъсти псевдобулби, тя трябва да се полива оскъдно. Ако орхидеята няма псевдобулби, може да се нуждае от по-често поливане или трябва да се отглежда в по-задържаща влага среда за отглеждане, като мъх.

Светлина

Като общо правило орхидеите са любители на светлината растения. За най-добри резултати те трябва да получават 12 до 14 часа светлина всеки ден през цялата година. В тропическа среда продължителността и интензивността на естествената светлина не се променят, както в умерения климат. Поради тази причина може да се наложи да преместите орхидеите си и да добавите изкуствена светлина, за да ги поддържате жизнеспособни през зимните месеци.

Прозорците с южно и източно изложение обикновено са най-доброто място за орхидеи. Западните прозорци могат да бъдат твърде горещи, а северните обикновено са твърде тъмни. Ако нямате добро място на прозореца за вашите орхидеи, те ще бъдат напълно щастливи да растат под изкуствено осветление. Мненията се различават по отношение на ползите от студено бели, топло бели крушки и крушки за растеж. Новите крушки с пълен спектър са може би най-добрият универсален избор. Някои орхидеи с много високи изисквания към светлината, като ванди и цимбидиум, може да се нуждаят от осветление с висок интензитет, за да цъфтят.

Отглеждане на орхидеи без почва

Сухоземните орхидеи, като пафиопедилуми и някои цимбидиуми, растат в почвата. Но повечето тропически орхидеи са епифити, което означава, че растат във въздуха, а не в почвата. Техните месести корени са покрити със слой от бели клетки, наречен веламен, който действа като гъба за абсорбиране на вода. Покритието също така предпазва корените от загуба на топлина и влага.

Средата за отглеждане на орхидеите трябва да осигурява добра циркулация на въздуха и да позволява на водата да се оттича много бързо. Освен това трябва да даде на корените нещо сигурно, за което да се придържат. В зависимост от вида на орхидеята, те могат да бъдат щастливи да растат в торфен мъх, кора от ела, изсушени корени от папрат, мъх сфагнум, каменна вата, перлит, късчета корк, камъни или смес, която съчетава няколко от тези материали . Като общо правило, елховите кори са най-популярната хранителна среда.

Влажност

Повечето тропически орхидеи предпочитат нива на влажност от 60 до 80 процента. С нивото на влажност през зимата в повечето домове, което се движи по-близо до 30 процента, производителите на орхидеи често използват овлажнител.

Почвата за отглеждане на орхидеите осигурява много малко хранителни вещества, така че орхидеите трябва да бъдат оплодени, за да поддържат здравословен растеж. Използвайте течен тор и го разредете повече, отколкото бихте направили за други растения. Торовете трябва да се прилагат само когато растенията са в активен растеж. Това означава, че повечето орхидеи не трябва да се торят в средата на зимата или веднага след като са били повторно засадени.

Грешки при отглеждане на орхидеи

Основните грешки при отглеждане на орхидеи са свързани с поливането и проветряването на средата за живот на растенията.

Повечето орхидеи могат да понасят сушата много по-добре, отколкото могат да понасят излишната влага. Нищо не убива орхидея по-бързо от оставянето й да стои в напоена с вода саксия.

Колко често се полива орхидеята? Като много общо правило орхидеите трябва да се поливат веднъж седмично.

Как се полива орхидеята? Почвата трябва да се остави да изсъхне между поливанията и излишната вода не трябва да влиза в контакт с корените. След повторно засаждане повечето орхидеи няма да възобновят активния си растеж няколко месеца. Поливайте много пестеливо през този период на пренастройка.

Също без адекватна циркулация на въздуха растението ще се задуши и ще умре.

Пресаждане на орхидея в домашни условия

Орхидеите обикновено се чувстват най-добре в сравнително малка саксия. Предпочитат се пластмасови саксии, защото когато дойде време за повторно засаждане, корените могат да се отделят по-лесно или саксиите могат просто да се нарежат. Короната на растението трябва да е малко под горната част на саксията. Понякога е полезно да закрепите растението, докато корените му се утвърдят.

Някои орхидеи трябва да се пресаждат всяка година. Други могат да се чувстват добре в една и съща саксия в продължение на седем или повече години. Като общо правило, не засаждайте повторно вашата орхидея, освен ако не е необходимо. Орхидеите се противят да бъдат безпокоени. Пресадете отново, ако почвата е започнала да се разгражда; ако корените пълзят доста извън саксията; или ако нов растеж е разбалансирал растението.

Размножаване

Размножаването на орхидеи от семена е доста трудно. За разлика от семената на други растения, семената на орхидеите не съдържат тъкани за съхранение на хранителни вещества. За да расте, семето трябва да попадне там, където ще намери определен вид гъбички, които могат да проникнат в кореновата му система и да превърнат хранителните вещества в използваема форма. За да се преодолеят шансовете, една капсула със семена от орхидеи обикновено съдържа милиони микроскопични семена, които могат да бъдат пренесени на стотици мили от майчиното растение.

За да размножите орхидеи от семена, трябва да работите в стерилни условия. Семената трябва да се отглеждат в желатинова субстанция, която съдържа хранителни вещества и хормони на растежа. Освен това трябва да сте много търпеливи. Необходими са месеци, за да се развият първите листа и дори тогава те ще се виждат само с лупа. Корените се появяват дори по-късно. Ще минат поне три, а вероятно и осем години, преди да видите цъфтеж.

Много по-лесно е размножаването на орхидеи чрез разделяне. Но не забравяйте, че разделянето на растение означава изоставяне на цъфтежа поне за една година. Също така, колкото по-голямо е растението орхидея, толкова повече цветя ще произведе. Малките разделения отнемат много години, за да узреят.

Отглеждане на орхидея след прецъфтяване

След прецъфтяване на орхидеята ще ви остане поне едно живо стъбло, а понякога повече. Това, което трябва да направите сега е да оставите орхидеята на мира.

Доста обичайно е вашата орхидея да развие естествено продължение на съществуващите стъбла и да започне да произвежда повече цъфтеж. Тук обаче трябва да се отбележи, че новите цветя вероятно ще бъдат по-малки от предишните. Орхидеята е „уморена“ и няма да може да постигне предишния си вид.

Факти за орхидеите

  • За разлика от други растения и животни, орхидеите могат да произвеждат хибриди между видовете, а също и между сродни родове. Това позволява умопомрачителен брой хибриди и е причината за много сложните имена, дадени на повечето орхидеи.
  • Повечето орхидеи цъфтят веднъж годишно, но ако са наистина щастливи, може да цъфтят и по-често. Ако искате орхидея, която цъфти през определен сезон, най-добрият вариант е да закупите растение, което цъфти по това време.
  • Когато една орхидея цъфти, тя обикновено остава в цъфтеж от шест до десет седмици.
  • Орхидеите не са склонни към повторно засаждане и обикновено няма да цъфтят поне една година, след като са били обезпокоени. Ако е възможно, купувайте вашите орхидеи в саксии, а не без корени.

Източник: https://www.gardeners.com/how-to/growing-orchids/5072.html

Вижте също: Отглеждане на зеленчуци в градината. Сортове и таблица за засаждане

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*