Ползите на метасилициевата киселина представя Таня Пресолска

Метасилициевата киселина получава признание за потенциала си да подобрява здравословното състояние на организма. Тя се определя като един от факторите, противодействащи на процеса на стареенето. А всеки, който иска да усети ползите ѝ, трябва просто да протегне ръка към бутилка Devin Минерална или Devin Минерална газирана. Тази вода е с ниска минерализация, но със значително количество мета-силициева киселина – 42,97 мг на 1 л.

Какво е метасилициева киселина?

Метасилициевата киселина, известна също като ортосилициева киселина (OSA), е естествено срещаща се форма на силиций, която можем да намерим в много растителни храни и водни източници.

Произлиза от силикати и се състои от един силициев атом, свързан с четири кислородни атома. Този уникален състав придава на метасилициевата киселина нейните забележителни свойства.

Подкрепя здравето на кожата, косата и ноктите

Една от забележителните ползи за здравето на метасилициевата киселина е нейната роля в поддържането на здрава кожа, коса и нокти.

Помага за укрепването на колагеновите влакна, които допринасят за еластичността и здравината на тези тъкани. Освен това е установено, че метасилициевата киселина подпомага образуването на съединителните тъкани, повишавайки тяхната цялост и устойчивост.

Освен това метасилициевата киселина играе решаваща роля за здравето на костите, като улеснява усвояването и използването на основни минерали като калций и магнезий и така допринася за поддържането на здрави кости и предотвратяване на състояния като остеопороза.

Подобрява здравето на кожата

Както вече споменахме, метасилициевата киселина подпомага производството на колаген, благодарение на който се подобрява еластичността и стегнатостта на кожата, като се намалява появата на бръчки и фини линии.

Освен това метасилициевата киселина е показала обещаващи резултати при насърчаване на заздравяването на рани. Способността да стимулира активността на фибробластите, които играят ключова роля във възстановяването и регенерацията на тъканите, може да ускори процеса на оздравяване и да сведе до минимум белезите.

Освен това, това съединение може да помогне за защита на кожата от стресови фактори на околната среда, като UV радиация и замърсяване, като действа като антиоксидант.

Включването на метасилициева киселина във вашата рутинна грижа за кожата може да стане чрез локални приложения или редовно пиене на вода, съдържаща този минерал.

Метасилициева киселина и храносмилателно здраве

Изследванията показват, че метасилициевата киселина може да подпомогне растежа и активността на полезни чревни бактерии, като по този начин допринася за здрав микробиом. Чрез създаване на среда, благоприятна за растежа на пробиотични щамове, това може да помогне за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителни вещества.

Освен това е установено, че метасилициевата киселина притежава противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на стомашно-чревни проблеми като подуване на корема и дискомфорт.

Способността му да модулира имунния отговор в червата може също да помогне за намаляване на възпалението, свързано със състояния като синдром на раздразнените черва (IBS) или възпалително заболяване на червата (IBD).

В допълнение към преките си ефекти върху храносмилането, заслужава да се отбележи потенциалът на метасилициевата киселина за укрепване на чревната бариерна функция.

Предполага се, че това съединение може да подобри целостта на чревната лигавица чрез насърчаване на плътни свързващи протеини, които действат като “вратари” срещу вредни вещества, навлизащи в системното кръвообращение.

По този начин метасилициевата киселина може да играе роля в поддържането на цялостното здраве на червата и предотвратяване на състояния, свързани с повишена чревна пропускливост.

Ако трябва да обобщим с няколко думи – метасилициевата киселина, заедно с останалите минерали в Devin Минерална, е неразделна част от арсенала, необходим на тялото ни, за да сме здрави и енергични.

Тяна Пресолска е собственик и управител на най-голямото козметично студио в България. То предлага над 200 процедури, от които са се възползвали над 50 000 клиенти. Студиото е отличено с приза „Луксозен Beauty салон 2016“ и с награда за качество за 2018 г. от Европейския бизнес изследователски център. Тяна Пресолска е председател на Асоциацията на медицинските козметици, чиято основна цел е да повиши информираността в бранша, да стимулира продължителното обучение и споделянето на добри практики, както и да създаде условия за успешен бизнес и градивна конкуренция. Тя е член на Американската академия по Анти ейджинг и  редовно посещава обучения и конгреси за новости в козметологията и антиейдж иновациите – някои от които в Банкок, Париж, Италия, Монако и САЩ.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*